Previous slide
Next slide

7 hiljaista merkkiä, jotka voivat kertoa endometrioosista

endometrioosi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Colette Harris
Kivuliaat kuukautiset hälyttävät endometrioosista, mutta siihen liittyy myös monia muita oireita.

Mikä endometrioosi on?

Endometrioosi syntyy, kun kohdun limakalvon sisällä kasvavaa kudosta alkaa kasvaa myös kohdun ulkopuolella ja sitä alkaa kiinnittyä myös muihin elimiin. Endometrioosia havaitaan useimmiten munasarjoissa, munanjohtimissa ja kohdun takaosassa, mutta kohdun limakalvon kudosta voi kasvaa missä tahansa. Lääkärit kertovat löytäneensä sitä vatsaontelosta, virtsarakosta, munuaisista, keuhkoista sekä palleasta, tosin paljon harvemmin. Endometrioosista kärsivillä naisilla kohdun limakalvon kudos käyttäytyy edelleen samaan tapaan kuin kohdun sisällä. Muissa elimissä kasvava kudos seuraa naisen kuukautiskiertoa, turpoaa ja vuotaa kuukausittain. Tila ei ole henkeä uhkaava, mutta hoitamattomana siitä voi tulla hyvin kivulias. Endometrioosin syistä on monia teorioita, mutta yleisin niistä on Sampsonin teoria, joka tunnetaan myös nimellä retrogradinen menstruaatio. Retrogradisen menstruaation aikana kohdun limakalvon solut pääsevät kohdusta munanjohdinten kautta ja kiinnittyvät vatsaontelossa oleviin kudoksiin, sanoo lääkäri Gretchen Glaser Minnesotan Mayo Clinicin gynekologisen kirurgian osastolta. Kiinnitä huomiota näihin endometrioosin oireisiin ja puhu lääkärillesi, jos huolestut.

Sinulla on kipua ennen kuukautisiasi, niiden aikana ja niiden jälkeen

Kipu on endometrioosin yleisin oire. Se alkaa muutama päivä ennen naisen kuukautisia, voi kestää niiden ajan ja jatkua pari päivää niiden jälkeen, sanoo tri Glaser. Kuukautisiin voi yleensä liittyä jonkin verran kipua, mutta kun kipua on mahdotonta hoitaa ja se kestää kauan, se voi olla merkki endometrioosista. ”Kun nainen huomaa, että hänen täytyy jäädä kotiin koulusta tai töistä, hän oksentaa, eikä pysty toimimaan normaalisti kuukautistensa aikana, kannattaa asiaa tutkia tarkemmin,” Glaser kertoo.

Sinun on ollut vaikea tulla raskaaksi

Jos sinun on ollut vaikea tulla raskaaksi, syynä voi olla endometrioosi. Jos munanjohtimissa kasvaa kohdun limakalvon kudosta, se voi aiheuttaa arpeutumista, tukkeutumia tai mutkia putkiin. Kaikki se taas rajoittaa munasolun kykyä hedelmöittyä, sanoo lääkäri Monica Christmas, obstetriikan ja gynokologian apulaisprofessori Chicagon yliopistosta. ”Endometrioosista aiheutuva veri on hyvin ärsyttävä aine vatsaontelossa, ja tuo veri aiheuttaa kiinnikkeitä ja arpikudosta, jotka voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista,” tri Glaser kertoo. Myös endometrioosin sijainti voi vaikuttaa hedelmällisyyteen. Esimerkiksi naisille, joiden munasarjoissa esiintyy endometrioosia, raskaaksi tuleminen voi olla vaikeampaa kuin naisille, joilla endometrioosia esiintyy muualla.

Käyt jatkuvasti vessassa

Tihentynyt virtsaamistarve voi viestiä monista sairauksista, mutta se liitetään myös endometrioosiin. Jos naisen täytyy käydä vessassa tavallista useammin, ja havaittavissa on myös muita oireita, voi kyseessä olla endometrioosi.

Tunnet itsesi uupuneeksi

Jotkut naiset kokevat uupumuksen endometrioosin oireeksi. Uupumusta voi toki esiintyä myös uupumuksen takia, mutta todennäköisesti se johtuu jatkuvasta epämukavasta tunteesta ja endometrioosin aiheuttamasta kroonisesta kivusta, kertoo gynekologi Laura Douglass, apulaisprofessori Chicagon yliopistosta.

Sinulla on suolistovaivoja

Endometrioosi voi vaikuttaa suolen toimintaan ja esimerkiksi tehdä ulostamisesta kivuliasta, sanoo tri Douglass. ”Jos kiinnikkeet vaikuttavat naisen suolistoon, hänellä voi esiintyä ummetusta ja kipua ulostaessa,” tri Christmas selittää.

Tunnet jatkuvaa kipua lantiosi alueella

Ajan myötä lantion alueella tuntuva kipu voi kroonistua ja aiheuttaa kipua jatkuvasti, ei vain kuukautisten aikaan. Joillekin naisille myös yhdynnästä voi tulla kivuliasta. Naiset voivat tuntea lantiossaan raskaan tunteen tai tylppää ja kouristavaa kipua, toteaa tri Glaser. Krooninen kipu tai paineen tunne lantion alueella voi johtua myös munasarjan kystista. Tri Glaserin mukaan munasarjan kystia voi muodostua, kun kohdunkaulan kudosta alkaa kasvaa munasarjojen sisällä ja se muodostaa niihin kasvaimen.

Kuukautisesi ovat aina olleet kivuliaat

Useimmat naiset kokevat hieman kipua kuukautistensa aikana. Kun naiset kertovat saaneensa alusta asti äärimmäisen kivuliaita kuukautisia – joita apteekin kipulääkkeet eivät helpottaneet ja jotka pakottivat heidät jäämään kotiin koulusta – voi kyseessä olla merkittävä endometrioosin oire. ”Yleensä epäluulomme heräävät, kun nainen kertoo minulle, että hänen kuukautisensa tuntuivat jo alussa epämukavilta ja että kipu alkoi niiden mukana,” Douglass toteaa.

Tämä sinun tulee tietää endometrioosin hoidosta

Endometrioosiin on monia hoitovaihtoehtoja lääkkeellisestä kivunlievityksestä kirurgisiin toimenpiteisiin. Ensin Tri Douglass yrittää hoitaa kivuliaita kuukautisia. Hormonihoidot, kuten ehkäisypillerin jatkuva käyttö, voivat helpottaa endometrioosin aiheuttamaa kipua. Tri Douglass kehottaa potilaitaan myös kokeilemaan lantionpohjan fysioterapiaa sekä joogaa tai akupunktiota kivun lievittämiseksi. Lääkärit käyttävät injektiota, joka voidaan antaa kerran kuukaudessa tai kerran kolmessa kuukaudessa. Injektio pysäyttää aivojen munasarjoille lähettämän signaalin tuottaa progesteronia ja estrogeenia, ja se taas saa naisen kehon uskomaan, että se käy läpi vaihdevuosia. Tri Christmas sanoo, että hän antaa injektion käyttäjille lisäprogesteronia, joka helpottaa joitain vaihdevuosien oireita (kuten kuumia aaltoja, mielialanvaihtelua ja yöhikoilua). Tri Christmasin mukaan monet naiset käyttävät injektiota puolen vuoden ajan ja aloittavat sitten jatkuvan ehkäisylääkityksen, joka vähentää endometrioosin aiheuttamaa kipua. Lääkärit voivat myös poistaa endometrioosin aiheuttamia kiinnikkeitä kirurgisen laparoskopian avulla. Osittainen tai täydellinen kohdunpoisto on myös yksi vaihtoehto naisille, joiden kipu ei ole vähentynyt lääkityksen tai mahdollisimman pienimuotoisen leikkauksen avulla.

Lue lisää: 

7 munasarjasyövän oiretta, joita et ehkä huomaa

7 kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä

13 endometrioosista kärsivää naista paljastaa, mistä he saivat avun vaivoihinsa