Previous slide
Next slide

7 hyväksi todettua tapaa päästä lihaskivuista

lihaskipu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kun lihaksia särkee, moni turvautuu ensimmäiseksi särkylääkkeisiin. Hyödyllisiltä vaikuttavat lääkkeet (kuten ibuprofeeni) voivat kuitenkin pitkäaikaisessa käytössä lisätä vatsahaavan, ruuansulatuskanavan verenvuotojen, korkean verenpaineen ja sydänkohtauksen riskiä.

Onneksi on muitakin keinoja hoitaa kipeitä lihaksia. Ehkä joku näistä seitsemästä lääkkeettömästä hoitomuodosta lievittää kipujasi.

1. Kurkista pakastimeen

Kun lihassärky alkaa, käytä parina ensimmäisenä päivänä jääpussia sekä lisäksi painesidettä, jos turvotusta esiintyy. Kylmäpussiksi käyvät hyvin pakastevihannekset, esimerkiksi herneet. Pussi muotoutuu vartalosi mukaan. Pidä kylmää särkevän kohdan päällä korkeintaan 20 minuuttia, ja muista myös lepuuttaa särkeviä lihaksia pari päivää. Kipu voi pahentua ennen kuin se hellittää, mutta jos se jatkuu kauemmin kuin kolme tai neljä päivää, mene lääkäriin.

2. Venytä varovasti

Kipeät lihakset aristavat aluksi, mutta varovainen venytys rentouttaa niitä ja loppupäivä sujuu mukavammin. Lisäksi venyttely vähentää riskiä reväyttää kireä lihas vaikkapa kurottuessasi vastaamaan puhelimeen.

3. Anna nesteiden kiertää

Lymfa- eli imunestekierron tehostaminen nopeuttaa lihassärkyjen paranemista. Runsaasti flavonoideja sisältävät ruoka-aineet, kuten vihreät, lehtevät vihannekset ja vihreä tee, voivat auttaa, samoin nestetasapainon ylläpitäminen (juo siis 8–12 lasillista vettä päivässä). Myös notkeuden lisääminen joogan tai venyttelyn avulla on hyväksi lymfakierrolle.

4. Käytä linimenttiä

Saatavana on laaja valikoima kipua lievittäviä voiteita miedoista yrttisalvoista aina lämmittäviin, kapsaisiinia sisältäviin voiteisiin. Monet niistä toimivat hyvin. Jos esimerkiksi polvi on kipeä, hiero siihen linimenttiä ja peitä alue muovikelmulla. Tämä lisää voiteen lämmittävää vaikutusta. Kokeile tuotetta ensin pienelle alueelle varmistuaksesi, ettei se polta ihoa.

5. Liota etikassa

Lisäämällä kylpyveteen pari desiä omenaviinietikkaa. Voit lievittää kipua ja särkyä tai vain rentoutua rasittavan päivän jälkeen. Myös pari tippaa piparminttuöljyä kylpyvedessä voi auttaa. Sen tuoksulla on todistetusti parantavia vaikutuksia.

6. Haudo kuumilla pavuilla

Kuuma papu- tai riisipussi voi tarjota kaivatun avun. Täytä vanha sukka kuivalla riisillä tai pavuilla ja sido se tiukasti kiinni. Lämmitä sitä mikroaaltouunissa täydellä teholla puolesta minuutista minuuttiin. Tarkista, ettei pussi ole liian kuuma ja haudo sillä särkeviä lihaksia. Tämä keino on yllättävän tehokas!

7. Kokeile akupunktiota

Akupunktiossa kipeän alueen verenkiertoa pyritään kiihdyttämään ja näin lievittämään kipua. Hoitoon voidaan käyttää akupunktioneulojen lisäksi sähköstimulaatiota, yrttejä tai akupainantaa. Nämä tekniikat voivat vähentää kipua jopa puolella.

Lue lisää:

Näin pääset nivelkivuista

Ryhdy omaksi hierojaksesi

10 vinkkiä lihasmassan ylläpitoon