Previous slide
Next slide

7 kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä

kohdunrungon syöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kohdunrungon syöpien määrä on kasvussa myös nuorilla naisilla. Varmista, että tunnet sairauden riskitekijät ja oireet.

Mikä on kohdunrungon syöpä?

Kohdunrungon syöpä kuuluu kohtusyöpiin ja se kehittyy kohdun limakalvoille. Harvinaisempi kohtusyövän muoto kohtusarkooma muodostuu sen sijaan lihakseen tai muihin kohdun kudoksiin. American Cancer Society -syöpäjärjestön tekemän selvityksen mukaan vuoden 2018 aikana tullaan toteamaan noin 63 230 uutta kohtusyöpätapausta ja noin 11 350 naista kuolee sairauteen kuluvan vuoden aikana. Suomessa todetaan vuosittain noin 850 uutta kohdunrungon syövän tapausta, mutta sairaus voidaan yleensä hoitaa leikkauksella, jos diagnoosi on tehty ajoissa.

Ensimmäinen merkki: paino

Kohdunrungon syöpä on tavallisesti menopaussin ohittaneiden naisten sairaus. Diagnoosin saaneiden keski-ikä on 60, mutta sairaus on yleistynyt selkeästi myös nuoremmilla naisilla, sanoo MD Anderson Cancer Center -sairaalan gynekologisten syöpien lääkäri Shannon Westin. Tämä on luultavasti ylipainoepidemian syytä. ”Rasvasolut tuottavat estrogeenia. Ylimääräinen estrogeeni varastoituu ja voi lisätä kohdunrungon syövän riskiä.”

Yhteys kohdunrungon syövän ja kehon ylimääräisen rasvan välillä on siis selvä. Lääkäri Donnica Mooren mukaan ne naiset, jotka ovat sairastuneet kohdunrungon syöpään kuolevat todennäköisemmin kuitenkin sydänsairauteen kuin ajoissa havaittuun syöpään, sillä ylimääräinen rasva aiheuttaa niin kohdunrungon syöpää kuin myös sydänsairauksia. Lue lisää liikalihavuuden ongelmista!

Toinen merkki: diabetes

Ylipaino ja diabetes kulkevat käsi kädessä, mutta Mooren mukaan diabetes lisää myös kohdunrungon syövän riskiä. Kohdunrungon syöpä onkin neljä kertaa yleisempi naisilla, jotka sairastavat diabetesta. Se voi johtua tavallista korkeammista insuliinitasoista, joka voi nopeuttaa syöpäsolujen kehittymistä. Diabeteksen hallinta voi auttaa vähentämään syövän riskiä.

”Terveellisen painon ylläpitäminen ja säännöllinen liikunta auttavat vähentämään kohdunrungon syövän riskiä ja todennäköisesti vaikuttaa positiivisesti myös diabetekseen,” Moore sanoo.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen saattaa myös auttaa. Uuden tutkimuksen mukaan munasarjasyöpää tai kohdunrungon syöpää sairastavat naiset, jotka noudattivat vähähiilihydraattista ketogeenistä ruokavaliota 12 viikon ajan onnistuivat vähentämään kehon ylimääräistä rasvaa ja alentamaan insuliinitasojaan enemmän kuin ne naiset, jotka noudattivat vähärasvaista ruokavaliota.

”Vähärasvaiseen, runsaasti kuituja ja kohtalaisesti hiilihydraatteja sisältävään ruokavalioon verrattuna 12 viikon ketogeeninen ruokavalion avulla kehoon varastoitui vähemmän rasvaa,” lääkäri ja tutkimuksen yksi toteuttajista Kevin Fontaine sanoo.
Lue lisää diabeteksestä! 

Kolmas merkki: suvun terveystausta

Lynchin oireyhtymä on geneettinen sairaus, joka lisää riskiä sairastua esimerkiksi paksusuolen ja kohdunrungon syöpiin. ”Jos suvussasi on ollut kohtu- tai paksusuolen syöpää, etenkin nuoremmilla perheenjäsenilläsi, kannattaa käydä lääkärillä testauttamassa Lynchin oireyhtymän mahdollisuus,” Westin sanoo. Syöpäseulonta ja/tai syövän riskiä vähentävä leikkaus voi auttaa näiden syöpien riskien vähentämisessä.

 
Neljäs merkki: hedelmällisyys

Liika estrogeeni lisää tunnetusti kohdunrungon syövän riskiä ja Westinin mukaan vaikuttaa siltä, että lapsettomuus (ei lapsettomuushoidot) saattaa myös lisätä syövän riskiä. ”Luultavasti synnyttämättömyys saattaa lisätä syövän riskiä.” Toisin sanottuna mitä useamman kuukautiskierron keho käy läpi, sitä suurempi riski on sairastua kohdunrungon syöpään. Ehkäisypillereiden käyttö puolestaan vähentävää sairauden riskiä.

Viides merkki: hormonikorvaushoidot

Estrogeenin käyttäminen ilman keltarauhashormonia menopaussin oireiden lievittämiseksi voi lisätä riskiä sairastua kohdunrungon syöpään. Mooren mukaan juuri tästä syystä keltarauhashormonia suositellaankin käytettäväksi yhdessä estrogeenin kanssa. Cancer Epidemiology -lehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan kohdunrungon syöpiä todettiin huomattavasti enemmän vuosien 2002 ja 2009 välillä, kun hormonihoidoissa vähennettiin keltarauhashormonin ja estrogeenin yhdistelmää. Mooren mukaan tämä johtui siitä, että tutkimuksissa oltiin havaittu, että estrogeenia ja keltarauhashormonia käyttävillä naisilla oli todettu rintasyöpää sekä sydänsairauksia, halvauksia ja veritulppia enenevässä määrin.

”Keltarauhashormonin yhdistäminen hormonikorvaushoitoon vähentää kuitenkin kohdunrungon syövän riskiä ylipainoisilla naisilla.

Kuudes merkki: vaihdevuosien jälkeinen vuoto

Monet naiset eivät huomaa kohdunrungon syövän oireita. ”Postmenopausaalinen vuoto on aina syytä käydä tarkistuttamassa,” Westin sanoo. Syy ei välttämättä ole aina syöpä, mutta se tulisi aina varmistaa. Westin mukaan nuorten naisten runsas tai epäsäännöllinen vuoto tulisi aina myös tutkituttaa. ”Jos vuotosi muuttuu pidemmäksi, lyhyemmäksi, niukemmaksi tai runsaammaksi, ota yhteyttä lääkäriin.” Koepalan ottaminen kohdun limakalvolta on helppo toimenpide ja se saattaa sulkea pois syövän mahdollisuuden samoin kun säilyttää mielenrauhan.

Kannattaa muistaa myös, että kaikki vuoto, jopa veretön, saattaa olla myös yksi kohdunrungon syövän oireista. American Cancer Society -järjestön mukaan kohdunrungon syöpään liittyvistä vuodoista noin 10 prosenttia ei ole veristä. Ole siis yhteydessä lääkäriin, jos vuotosi poikkeaa normaalista.

Seitsemäs merkki: turvotus ja lantionseudun kipu

Mooren mukaan vaihdevuodet ohittaneet naiset saattavat kärsiä myös muista kohdunrungon syövän oireista. ”Muut oireet saattavat olla melko huomaamattomia. Saatat kokea vatsan tai lantionseudun kipua, turvotusta, tulet kylläiseksi nopeammin kuin tavallisesti tai suolistosi tai rakkosi toiminta saattaa muuttua.” On siis parempi kääntyä lääkärin puoleen, jos huomaa mitä tahansa epätavallisia oireita, etenkin jos oireet kestävät yli kaksi viikkoa tai pidempään.

Lue lisää: 

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka saattavat jäädä huomaamatta
 
7 munasarjasyövän oiretta, jotka saattavat jäädä huomaamatta

Suolisto ja syöpä