Previous slide
Next slide

7 munasarjasyövän oiretta, joita et ehkä huomaa

munsarjasyöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: MARISSA LALIBERTE
Munasarjasyövän oireet ovat olla epämääräisiä, mutta syövän aikainen toteaminen saattaa olla avain selviämiseen.

Miksi munasarjasyövän oireet ovat niin huomaamattomia?

Viiden vuoden toipumisennuste kaikille munasarjasyöville on 45 prosenttia, mutta Yhdysvaltain syöpäyhdistyksen mukaan luku nousee 92 prosenttiin, jos syöpä havaitaan vaiheissa IA tai IB, eli ennen kuin se leviää munasarjan ulkopuolelle.

Munasarjasyövän oireet on vaikea tunnistaa, joten 70 prosenttia tapauksista huomataan valitettavasti vasta, kun ne ovat edenneet tasoille III tai IV ja mahdollisuus toipua on paljon huonompi, sanoo Kevin Holcomb, lääkäri ja gynekologisen onkologian johtaja Weill Cornell Medicinestä.

”Munasarjasyöpä ei oikeastaan ole hiljainen tauti,” tri Holcomb sanoo. ”Merkittävä määrä munasarjasyövän saavista naisista saavat oireita diagnoosia edeltävinä kuukausina ja viikkoina. Ikävä kyllä niistä monet ovat epämääräisiä. Munasarjasyöpä kuiskailee, joten on kuunneltava tarkkaan.”

Toisin kuin rintasyöpä, munasarjansyöpään ei ole kehitetty säännöllistä seulontaa. Se tekee syövän havaitsemisesta vaikeaa, ellei varhaisia oireita huomaa itse. Jos olet havainnut useamman kuin yhden oireen viime viikkojen aikana, pyydä lääkäriäsi tekemään sisätutkimus, transvaginaalinen ultraääni tai CA 125 -verikoe, joka voi auttaa munasarjasyövän havaitsemisessa.

Vatsan turvotus

”Munasarjasyövässä kasvaimet voivat kasvaa melko suuriksi, mutta ne voivat myös kerätä ympärilleen nestettä, joka taas saattaa aiheuttaa melko merkittävää vatsan laajenemista,” sanoo Amanda Fader, lääkäri ja Johns Hopkins -yliopiston Kelly Gynecologic Oncology Servicen johtaja.

Jos vatsasi kasvaa, mutta kasvosi ja käsivartesi menettävät lihasta ja rasvaa, ei kyseessä ehkä ole tavallinen painonnousu.

Muutokset suolen toiminnassa

Munasarjadiagnoosin saavat naiset saattavat yhtäkkiä kärsiä kovasta ummetuksesta, joka vaihtuu välillä ripuliksi. Lääkärisi saattaa ehdottaa testejä, jotka liittyvät ruoansulatuksen toimintaan, kuten ärtyvän suolen oireyhtymään, mutta kysy, ovatko oireet merkki syövästä.

”Toivomme, että jos potilaat ja lääkärit ovat tietoisia oireista, munasarjasyöpää etsittäisiin aiemmin, eikä se olisi vihoviimeinen vaihtoehto,” tri Holcomb lisää.

Ruokahalun väheneminen

Jos huomaat tulevasi täyteen nopeammin etkä pysty syömään yhtä paljon kuin aiemmin, voi kyseessä olla munasarjasyövän oire. Kerro lääkärillesi, jos olet yhtäkkiä laihtunut suunnittelematta, tri Holcomb kehottaa.

Munasarjasyöpä ja pahoinvointi

Oksentelu ja pahoinvointi ovat monen sairauden tavallisia oireita, joten lääkärisi ei ehkä heti epäile munasarjasyöpää.

”Munasarjasyövän oireet eivät esiinny yksin, vaan toisensa rinnalla,” tri Holcomb huomauttaa. ”Pahoinvoinnin ja turvotuksen lisäksi saattaa kehossasi tapahtua muitakin muutoksia.”

Tihentynyt virtsaaminen

Tihentyneet vessakäynnit voivat kertoa muustakin kuin pienestä rakosta, Fader sanoo. Jos muutos on ollut äkillinen ja huomaat muitakin oireita, puhu heti lääkärillesi tai gynekologillesi. 

Epäsäännölliset kuukautiset

Valtakunnallisen munasarjasyöpäliiton (Ovarian Cancer National Alliance) mukaan moni syy voi johtaa äkilliseen muutokseen kuukautiskierrossasi tai aiheuttaa välivuotoa. Epäsäännölliset kuukautiset eivät ehkä yksin ole aihe huoleen, mutta muihin oireisiin yhdistettynä ne voivat kertoa suuremmasta ongelmasta.

Yhdyntäkipu

Jos seksi alkaa yhtäkkiä tehdä kipeää, eikä se helpota yli kahteen viikkoon, kannattaa asiasta kertoa lääkärille, neuvoo Valtakunnallinen munasarjasyöpäliitto (National Ovarian Cancer Coalition).

Lue lisää: 

6 asiaa, jotka sinun täytyy tietää virtsarakon syövästä

Kun outo vatsakipu vaivaa

7 kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä