Previous slide
Next slide

8 asiaa jotka on syytä tietää kun ikäännymme

8 asiaa joka on syytä tietää kun ikäännymme
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Julie Stewart
Voi näitä kaikkia nolostuttavia ruumiintoimintoja! Mitä keholle tapahtuu ihmisen vanhentuessa ja kuinka vanhenemisen seurauksiin voi vaikuttaa?

1. Miksi minulla on pidätys-ongelmia?

Kaikki rakastavat nauramista, mutta mitä jos hyvä vitsi saa rakon pettämään? Rasitusinkontinenssi on melko yleinen vaiva, sanoo tohtori Alan Wein, Pennsylvanian yliopistossa toimivan lääketieteellisen yksikön Perelman School of Medicinen urologian johtaja. ”Sen tuloksena virtsankarkailua saattaa ilmetä, kun ihminen nauraa, yskii tai aivastaa.”

Syypää on ikääntyvä keho. ”Hermot ja tukirakenteet, jotka estävät virtsaputken liiallisen liikkumisen ihmisen nauraessa, yskiessä tai aivastaessa, heikkenevät”, hän sanoo. Weinin mukaan naisilla virtsankarkailun riskiä lisäävät synnytyksen aikana tapahtuneet lantiolihasten repeämät ja miehillä puolestaan eturauhasleikkaukset.

Yksi ratkaisu on käydä vessassa useammin. Siten rakossa on vähemmän nestettä. Tee myös supistusharjoituksia. Supista lantiolihaksiasi niin kuin lopettaisit virtsaamisen kesken kaiken. Supista kymmenen sekunnin ajan ja tee kymmenen supistusta kymmenen kertaa päivässä vahvistaaksesi virtsaputken sulkijalihaksia. Supista lihaksia aina kun yskit tai aivastat.

Kirjoita muistiin mitä olet syönyt ja juonut sekä wc-käyntien ajankohdat. Se auttaa lääkäriäsi päättelemään onko kyseessä rasitusinkontinenssi vai ylivuotoinkontinenssi, jossa rakon lihakset supistuvat väärään aikaan. Lääkäri saattaa suositella leikkausta ja voi myös tutkia, onko kyseessä tulehdus tai virtsarakon syöpä.

2. Miksi hengitykseni haisee?

Pahanhajuinen hengitys syntyy yleensä kielen takaosassa, sanoo Patricia Lenton, Minnesotan yliopiston suunterveyden tutkimuslaitoksen johtaja. Hänen mukaansa kieli on kuin nukkamatto, jonka seurauksena kielinystyröiden väliin jää bakteereja.

Ihmiset alkavat myös käyttää vanhetessaan entistä enemmän lääkkeitä. Monet lääkkeet kuivattavat suuta, mikä pahentaa tilannetta.

Yksi ratkaisu on sileäreunaisen kielenpuhdistimen käyttö, Lenton sanoo: ”Aloita puhdistus mahdollisimman takaa.” Tutkimusten mukaan sinkkiä ja setyylipyridiniumkloridia (CPC) sisältävä suuvesi on paras tapa taistella suun haisevia bakteereja vastaan. Suussa vapautuu helposti haihtuvia rikkiyhdisteitä, kun suun pH-taso on emäksinen.  Syömisen yhteydessä suusta tulee happamampi ja haju heikentyy, Lenton sanoo.

Käy lääkärintarkastuksessa, jotta hammasmädän ja iensairauksien tai piilevien terveysongelmien, kuten kroonisen nenän sivuontelotulehduksen sekä munuaistaudin mahdollisuus voidaan sulkea pois.

3. Mitä varpaankynsilleni tapahtuu?

Sienitulehduksen vaurioittamat haljenneet, hauraat, värjääntyneet ja paksut kynnet nolottavat varsinkin, jos suosii sandaalien käyttöä.

Kynsisieni etenee kynnen pinnalla vahingoittaen sitä, sanoo tohtori David Tran, Kaliforniassa sijaitsevan Samuel Merritt -yliopiston podiatrisen lääketieteen laitoksen apulaisprofessori. PLOS Pathogens -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan ikä on suurin riskitekijä. Diabeetikot ja verenkiertohäiriöistä kärsivät ihmiset ovat myös alttiita sienitaudille.

Paras vaihtoehto on jo aikaisessa vaiheessa aloitettu paikallishoito reseptilääkkeillä. Tranin mukaan vakavamman tulehduksen hoitoon saatetaan tarvita suun kautta otettavia lääkkeitä, jolloin potilaan on käytävä säännöllisin väliajoin maksakokeissa haitallisten sivuvaikutusten välttämiseksi. 

Laserhoito on toinen vaihtoehto, ja erään tutkimuksen mukaan 80 prosenttia potilaista on saanut sen kautta avun vaivaansa. Mene lääkäriin, mikäli kyntesi muuttuvat huomattavasti. Värimuutokset saattavat olla merkki kynsien alla olevasta ihosyövästä, joka todetaan usein liian myöhään.


Jos varpaankynnet muuttuvat huomattavasti on syytä mennä lääkäriin.
Kuva:Getty Images

4. Miksi en ehdi vessaan ajoissa?

Älä huoli, jos olet joskus menettänyt suolesi hallinnan ennen vessaan pääsyä, sillä kohtalotovereita on paljon. Tuore vertaisarvioitu tutkimus osoittaa, että ulosteenpidätyskyvyttömyys tai ulosteen karkaaminen vaivaa yli kuuttatoista prosenttia yli 70-vuotiaista ihmisistä.

”Hermot ja lihakset rappeutuvat ihmisen vanhentuessa”, sanoo tohtori Satish S.C. Rao, Georgiassa sijaitsevan Augusta Universityn ruuansulatuksellisen terveyden yksikön johtaja. Samat supistusharjoitukset, jotka auttavat virtsankarkailuun voivat myös vahvistaa sulkijalihasta ja tarjota täten enemmän aikaa ehtiä vessaan.

Tietyt ruuat voivat aiheuttaa ongelmia. Rao suosittelee gastroenterologin tekemää puhalluskoetta, jonka avulla saadaan selville hajoavatko fruktoosia eli hedelmäsokeria, laktoosia eli maitosokeria ja fruktaania sisältävät ruuat sekä esimerkiksi vehnätuotteissa, sipulissa, valkosipulissa ja artisokassa olevat kuitumolekyylit aineenvaihduntaan kunnolla.

Joillain ihmisillä tavallisesti ”käskyjä noudattava ja joustava” peräsuoli jäykistyy putkeksi, joka ei kestä ulosteen kasaantumista. Siinä tapauksessa lääkäri voi venyttää peräsuolta tai suositella leikkausta. Mene lääkäriin, jos sinulla on krooninen ripuli, verta tai mätää ulosteessa, kuumetta, ripulia öisin, nestehukkaa, tai painosi putoaa yllättäen.

5. Mistä luomet ilmestyivät?

Useimmat auringon aiheuttamat tummat läiskät ovat vaarattomia. Ihotautilääkäri voi kuitenkin auttaa tarkkailemaan huolestuttavia ihon pigmenttimuutoksia, sanoo Connecticutin yliopiston dermatopatologian johtaja ja tohtori Jane Grant-Kels.

PLOS One -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan noin neljällätoista prosentilla keski-ikäisistä ihmisistä on ihossaan vaarattomia ruskeita läiskiä eli maksaläiskiä. Läiskiä syntyy iän myötä uv-säteilylle altistuneisiin ruumiinosiin, kuten kasvoihin, käsiin ja kyynärvarsiin. Käytä ihoa vaalentavaa voidetta. Ihotautilääkäri voi poistaa läiskät kokonaan nestemäisellä typellä tai laserilla.

Kellertävät, ruskeat tai mustat syyliä muistuttavat rasvaluomet ovat harmittomia. Grant-Kels kehottaa potilaita jättämään ne rauhaan, mutta ihotautilääkäri voi jäädyttää ne pyydettäessä. Kirsikkaluomiksi kutsutut punaiset näpyt muodostuvat laajentuneista hiussuonista ja ovat vaarattomia, mutta lääkäri voi poistaa ne laserilla tai leikkaamalla.

Käänny iholääkärin puoleen, jos ihon pigmenttimuutokset huolestuttavat. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten mukaan ihosyöpä on maan yleisin syöpä. Tyvisolu- ja suomusolusyövän oireisiin kuuluvat epätavalliset kyhmyt, jotka eivät parane. Melanooman oireisiin kuuluvat uudet luomet tai luomet, joiden koko, muoto tai väritys vaihtelee.

6. Onko nenäni kasvanut?

Kasvojen luiden kasvu lakkaa suunnilleen viidentoista vuoden iässä, mutta nenän ja korvien rusto laajenee edelleen, sanoo tohtori Steve Daveluy, ihotautiopin apulaisprofessori Michiganin Wayne State -yliopistosta.

Keski-iässä poskien luut ja rasva vajoavat sisäänpäin, jolloin nenä korostuu. ”Nenä on saattanut kasvaa vain vajaan millimetrin verran, mutta poskien vajoaminen saa muutoksen vaikuttamaan isommalta”, Daveluy sanoo. Lisäksi painovoima vetää korvanipukoita alaspäin, varsinkin jos ihminen on käyttänyt painavia korvakoruja vuosien ajan.

Daveluyn mukaan päivittäinen aurinkosuojavoiteen levittäminen nenään ja korviin auttaa ehkäisemään ikääntymiseen liittyviä vaurioita, jotka saavat ihon roikkumaan. Plastiikkakirurgia on kuitenkin ainoa keino nenän tai korvien pienentämiseen.

Jos nenäsi on paksu ja punainen, niin saatat kärsiä rinofyymasta eli hoitamattomasta ruusufinnistä johtuvasta komplikaatiosta. Mene siinä tapauksessa lääkärin vastaanotolle. Leikkaus tai laserhoito voi auttaa.


Kasvojen luiden kasvu lakkaa noin viidentoista ikävuoden jälkeen, mutta nenän ruston laajentuminen jatkuu.
Kuva:Getty Images

7. Miksi minulla on näin paljon ilmavaivoja?

Suoliston bakteerit hajottavat ruokaa paksusuolessa, minkä seurauksena vapautuu vedyn ja hiilidioksidin kaltaisia kaasuja. Sen vuoksi terveetkin ihmiset piereskelevät jopa 20 kertaa päivässä. Joillain ihmisillä ilmavaivat lisääntyvät iän myötä ja haju voimistuu. Jotkut eivät pysty enää sulattamaan laktoosia entiseen tapaan, mikä johtaa turvotukseen ja entistä kovempiin ilmavaivoihin.

Apteekista ilman reseptiä saatava simetikonia sisältävä ilmavaivojen ehkäisyyn tarkoitettu lääke hajottaa kaasukuplia. Syö probioottivalmisteita. American Journal of Gastroenterology -lehdessä julkaistun tutkimusarvion mukaan säännöllinen probioottien käyttö voi auttaa vähentämään ilmavaivoja, turvotusta ja muita ärtyvän suolen oireyhtymään liittyviä vaivoja. Toinen vaihtoehto on syödä päivittäin 1,5–2 desilitran suuruinen annos probioottista jogurttia.

Jotkut kärsivät ilmavaivoista, turvotuksesta ja röyhtäilystä, koska he nielevät liikaa ilmaa juodessaan hiilihapollisia juomia tai polttaessaan tupakkaa. ”On huvittavaa miten usein tämä asia tulee esille”, sanoo tohtori William Chey, Michiganin yliopiston glykeemiseen indeksiin pohjautuvan ravitsemus- ja hyvinvointiohjelman johtaja.

”Potilaat tulevat vastaanotolle turvotuksen ja röyhtäilyn takia, vaikka he juovat kahdeksan tölkillistä sokeritonta virvoitusjuomaa päivittäin.” Vältä myös sokerittomia makeisia ja purukumeja, jotka sisältävät sokerialkoholeja kuten sorbitolia, mannitolia ja ksylitolia. Ne eivät imeydy kehoon ja aiheuttavat turvotusta ja ilmavaivoja.

Jos ilmavaivat, turvotus ja röyhtäily vaivaavat usein, niin gastroenterologi voi auttaa selvittämään aiheuttavatko tietyt ruuat kroonisia ruuansulatusongelmia, sanoo tohtori Rao.

8. Mitä sinä sanoit?

Kuulo heikkenee monilla joko toisessa tai molemmissa korvissa. Lähes kolmannes 50‒59-vuotiaista, noin puolet 60–69-vuotiaista ja kolme neljäsosaa yli 70-vuotiasta kärsii kuuloon liittyvistä ongelmista.

Rock-konserteissa käyminen ei varmasti ole auttanut asiaa, mutta myös muut seikat kuten ikääntyminen, perinnöllisyys, tupakointi, epäterveellinen ruokavalio ja diabetes vaikuttavat asiaan, sanoo lääketieteellisen keskuksen Cleveland Clinicin kuulotieteen jaostopäällikkö Craig Newman.

Kaikki edellä mainitut seikat tuhoavat sisäkorvassa olevia karvasoluja, jotka lähettävät kuulokäskyjä aivoihin.

Hanki kuulolaite. Vahingoittuneet karvasolut ovat pysyvästi pois pelistä. Mitä kauemmin lykkäät hoidon aloittamista, sitä hankalampaa vaivan hoitamisesta tulee. Aivot voivat onneksi oppia kuuntelutaidon uudestaan. ”Aivot on ’opetettava’ kuulemaan uudestaan käyttämällä kuulolaitetta säännöllisesti”, Newman sanoo.

Newman kehottaa kuitenkin hakeutumaan lääkärin pakeille välittömästi, mikäli kuulo häviää äkillisesti osittain tai kokonaan. Kyseessä voi olla virus, lääkityksestä johtuva reaktio tai harvinaisempi ja vaaraton kuulohermokasvain eli akustikusneurinooma. Steroidit tai viruslääkkeet auttavat tapauksesta riippuen.

Äkillinen huimaus ja kuulonmenetys korvien soimisen yhteydessä ovat myös merkkejä siitä, että lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua pikimmiten.   

Lue lisää
Tutkittua tietoa: Näin voit elää 100-vuotiaaksi 
Elä yli satavuotiaaksi 
Pitkän iän salaisuudet