Previous slide
Next slide

8 autismin oiretta, jotka joka vanhemman tulee tuntea

autismi_artikkeli
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Ilisa Cohen
Tämä aivojen kehityshäiriöiden ryhmä oireilee eri tavoin, mutta nämä merkit kertovat, että henkilö saattaa olla autistinen.

Autismi ja puhutun kommunikaation vaikeudet

“Vauvat saavuttavat kielen oppimisen virstanpylväitä tietyissä vaiheissä, mutta jos kehitys viivästyy tietyn iän ohi, on tärkeää hakeutua ammattilaisen arvioitavaksi,” sanoo lääkäri Paul Wang, Autism Speaks -järjestön lääketieteellisen tutkimuksen yksikön vanhempi varajohtaja. Autismista kertovat myös jokeltelun puute tai edestakaisin suuntautuvien liikkeiden, kuten osoittamisen tai vilkuttamisen puute 12 kuukauden iässä; jos sanoja ei ala muodostua 16 kuukauden ikään mennessä; tai jos merkitykselliset kahden sanan yhdistelmät puuttuvat vielä kahden vuoden iässä.

Sosiaalisen vastavuoroisuuden haasteet

“Terveet lapset näyttävät yhteytensä toisiin ihmisiin hymyilemällä, halaamalla tai tiedostavalla katseella,” kertoo tri Wang. Jos isoja hymyjä tai muita ilon ilmauksia ei näy puolen vuoden ikään mennessä, voi kyseessä olla merkki autismista. Jos lapsesi ei matki ääniä, hymyjä tai muita ilmeitä yhdeksän kuukauden ikään mennessä, hänet kannattaa viedä arvioitavaksi. Katsekontaktin muodostaminen ASD:stä kärsiville ihmisille olla vaikeaa, ja se taas vaikuttaa heidän kykyynsä lukea ja tulkita muiden ilmeitä. ”Monien autististen lasten on vaikea eläytyä muihin, joten he saattavat vaikuttaa kiinnostuneemmilta esineistä kuin ihmisistä,” toteaa lääkäri Dana Wattenberg Khani, eri organisaatioita monitarpeisia ihmisiä paremmin palveleviksi kouluttavan Autism Friendly Spaces -järjestön vanhempi konsultti ja autismin asiantuntija. Jos vaikkapa näytät lapsellesi kuvan pallosta tai annat hänelle pallon, hänelle saattaa olla helpompaa keskittyä niihin kuin muodostaa katsekontaktia äitiinsä tai isäänsä. Hän saattaa myös mieluummin leikkiä yksin, koska muihin ihmisiin eläytyminen on hänelle vaikeaa.

Puheen tai sosiaalisten taitojen menetys

Taantuminen on tutkimusten mukaan hyvin tavallista autismikirjon häiriöistä kärsivien lasten keskuudessa. ”Sairas tai vihainen lapsi voi puhua tai kommunikoida vähemmän parin päivän ajan, mutta jos taitojen menetys kestää pidempään kuin muutaman päivän ajan, kannattaa syytä etsiä asiantuntijan avulla,” ehdottaa tri Wang. ”Tutkimukset ovat osoittaneet, että noin kolmannes autistisista lapsista kokee jonkinlaista taantumista, mutta useimmat näistä lapsista eivät myöskään ole kehittyneet tyypillisesti,” kirjoittaa entinen autismin tutkija Jennifer Richler slate.com-sivustolla. ”Sen sijaan heidän kehityksensä viivästyy jo varhain, ja he menettävät osan saavuttamistaan taidoista.”

Toistuva käytös

”Käsien taputtaminen, huojuminen ja kääntyily, tavaroiden järjesteleminen ja uudelleenjärjesteleminen, sekä toistuvat äänet, sanat tai fraasit” ovat kaikki autismille tyypillistä toistuvaa käytöstä, kertoo Autism Speaks.

Äärimmäinen joustamattomuus

Autistiset lapset voivat muodostaa pakkomielteen järjestyksestä, jolla ei vaikuta olevan tarkoitusta. Leikkien aikana he voivat viettää monta tuntia järjestäen lelujaan riviin värin tai koon mukaan sen sijaan, että leikkisivät niillä. ”Monet autistiset lapset hakeutuvat junien pariin,” huomauttaa Khani. ”Junissa on pyörät, jotka pyörivät, ne kulkevat rataa pitkin ennakoitavissa olevaa aikataulua noudattaen, ja niille on voitu antaa nimeksi kirjaimia tai numeroita.” Rutiinit voivat myös olla liiallisen tärkeitä. ”Tavoista poikkeaminen tuntuu kaikkien mielestä hankalalta, mutta jos se johtaa täydelliseen hermoromahdukseen, se voi olla merkki ongelmasta,” kuten sivustolle attn.com kertoo Tristram H. Smith, neurologisen kehityksen ja neurobehavioraalisen pediatrian professori University of Rochester Medical Centrestä. Nuoressa lapsessa tämä voi johtaa kiukunpuuskiin. Lapsen varttuessa autismin oireet voivat olla toistuvaa käytöstä, kuten astelua edestakaisin tai käsien hieromista yhteen, kun aikataulun muutokset ahdistavat.

Voimakkaat päähänpinttymät tai pakkomielteet

Autism Speaks -järjestön mukaan äärimmäinen kiinnostus tai syvä tietämys epätavallisista aiheista saattaa myös olla autismin oire. Esimerkkejä ovat pakkomielteet tuulettimia, imureita tai vessoja kohtaan, tai laaja asiantuntemus astronomiasta tai Tuomas Veturista. Vanhemmat lapset tai aikuiset, jotka kärsivät autismista, voivat muodostaa pakkomielteen lukuja, symboleja, päivämääriä tai tieteellisiä aiheita kohtaan.

Asioiden ottaminen kirjaimellisesti

Autististen ihmisten on usein vaikea käsittää tai ymmärtää abstrakteja käsitteitä tai idiomeja. ”Kun opetin toista luokkaa, pyysin erästä lasta heittämään minulle paperiliittimen,” muistaa Khani. ”Yhtäkkiä päähäni osui paperiliitin, jonka hän oli viskannut minua päin.” Jos lasta pyytää vaikkapa ”pitämään kiirettä”, hän voi kysyä, miten kiireestä voi pitää kiinni.

Autismiin liittyvät sairaudet

”Autistisille ihmisille on tyypillistä, että heillä todetaan myös muita sairauksia,” huomauttaa Khani. Autism Speaks -järjestön mukaan autismiin liittyy useimmin suolistohäiriöitä, sairaskohtauksia, unihäiriöitä, aistituntemusten häiriöitä sekä picaa (taipumusta syödä asioita, jotka eivät ole ruokaa).

Lue lisää: 

Suolisto ja syöpä

Kun outo vatsakipu vaivaa

Mitä kehosi haluaa sinulle kertoa?