Previous slide
Next slide

8 haimasyövän oiretta, jotka olet luultavasti sivuuttanut

haimasyöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Alyssa Jung
Oireet ovat usein huomaamattomia, kunnes tauti on edennyt pidemmälle, mutta jos huomaat jonkin seuraavista haimasyövän oireista, keskustele lääkärisi kanssa.

Kellertävä iho

”Keltatauti on yksi haimasyövän selkeimmistä merkeistä”, sanoo lääketieteen tohtori Christopher DiMaio, joka on gastroenterologi New Yorkin Mount Sinai -sairaalassa. ”Usein potilaat tuntevat olonsa hyväksi, kunnes eräänä päivänä ystävä huomauttaa, että heidän silmänsä näyttävät keltaisilta. Sitten he menevät lääkäriin ja saavat tietää, että heillä on pitkälle edennyt haimasyöpä.” Syövät, jotka kehittyvät haiman päähän, voivat tukkia sappitien ja estää sappinesteen pääsyn suolistoon, jossa se hajottaa rasvoja ja poistuu lopulta elimistöstä ulosteen mukana. Tämä sappi kasaantuu ja aiheuttaa keltataudin, joka tarkoittaa ihon tai silmien kellertämistä. Toinen haimasyövän oire on ihon kutina, kertoo Amerikan syöpäyhdistys.

Vatsa- tai selkäkipu

Aseta sormenpääsi vatsasi yläosaan, juuri rintalastan alapuolelle. Kuvittele sitten sormesi osoittavan suoraan kehon läpi selkärankaan. Se on yleinen paikka, jossa haimasyöpäpotilaat tuntevat kipua, DiMaio sanoo. ”Kipua on vaikea kuvailla, mutta vaimea, sisäinen kipu tällä alueella tai vatsan sivuilta selkään säteilevä kipu on merkki siitä, että kannattaa käydä lääkärissä”, hän sanoo. Syövät, jotka lähtevät kasvamaan haiman päästä tai alaosasta, voivat painaa läheisiä elimiä ja aiheuttaa kipua. Jos syöpä leviää haimaa ympäröiviin hermoihin, se voi aiheuttaa selkäkipua.

Tumma virtsa tai rasvaiset ulosteet

Jos virtsa alkaa näyttää tummalta (ruskealta tai ruosteenväriseltä), kyseessä voi olla yksi haimasyövän oireista, jotka tulisi huomata. Kun maksan tuottamaa bilirubiinia, joka muodostaa osan sappinesteestä, kertyy vereen, virtsa tummuu. Savenväriset tai rasvaiset ulosteet voivat myös olla merkki haimasyövästä, koska ne voivat johtua syövästä, joka tukkii sappitien, sanoo tohtori DiMaio.

Pahoinvointi tai oksentaminen

Vatsan reunaan painava syöpä voi aiheuttaa osittaisen tukoksen, jolloin ruoan on vaikea kulkea suolistossa. Amerikan syöpäyhdistyksen mukaan tämä voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentamista ja kipua, joka pahenee syömisen jälkeen. Nämä kaikki voivat siis olla merkkejä haimasyövästä.

Haimatulehdus

”Selittämätön tai krooninen haimatulehdus voi olla pienen haimakasvaimen aiheuttama”, tohtori DiMaio sanoo. Vaikka haimatulehduksen aiheuttavat useimmiten sappikivet, uudet lääkkeet tai alkoholinkäyttö, kyse voi olla jostakin vakavammasta, jos näitä riskitekijöitä ei ole, hän sanoo.

Huono suuhygienia

Jos henkesi haisee, ikenesi ovat tulehtuneet tai hampaita on löysällä, syynä voi olla muukin kuin huono hygienia. ”Haimasyöpäpotilaiden tiedetään olevan alttiita iensairauksille, reikiintymiselle ja yleisesti huonolle suuterveydelle”, kertovat NYU Langone -keskuksen tutkijat, jotka ohjasivat tutkimusta, jossa tarkasteltiin haimasyöpäpotilaiden suun bakteerikantaa verrattuna terveisiin ihmisiin. He totesivat, että saman bakteerin läsnäolo, joka on yhdistetty hammassairauksiin, kuten hampaanvierustulehdukseen, aiheutti tutkittaville 59 prosenttia suuremman haimasyöpäriskin verrattuna niihin, joiden suussa ei ollut näitä bakteereja.

Tuore diagnoosi 2-tyypin diabeteksesta

Diabetes-diagnoosi ei tarkoita sitä, että sairastuisit haimasyöpään, mutta se on liitetty lisääntyneeseen syöpäriskiin. Eräässä Mayo-klinikan tutkimuksessa havaittiin, että 40 prosentilla haimapotilaista todettiin diabetes syöpädiagnoosia edeltävinä kuukausina. Haima tuottaa insuliinia, joten kasvaimen varhainen vaihe voi vaikuttaa haiman kykyyn tuottaa insuliinia, mikä aiheuttaa diabeteksen, tohtori DiMaio sanoo.

Painon yllättävä putoaminen

Jos ruokahalusi on yllättäen huono tai olematon tai jos painosi putoaa ilman, että muutat ruokailu- tai liikuntatottumuksiasi, käy lääkärissä. Nämä ovat yleisiä haimasyövän oireita, tohtori DiMaio sanoo.

Lue lisää:

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka voivat jäädä huomaamatta 

Paksusuolen syöpä – älä aikaile niin pelastut!

16 hiljaista leukemian oiretta, jotka kannattaa huomata