Previous slide
Next slide

8 merkkiä aivokasvaimesta, jotka sinun tulee tunnistaa

aivokasvain
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jenn Sinrich
Aivokasvaimen oireet voivat vaikuttaa pelottavan paljon muilta jokapäiväisiltä vaivoilta päänsärystä masennukseen. Tästä tiedät, milloin kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

Aivosyöpä: pelottava diagnoosi

Hyvät uutiset ovat, että aivosyöpään sairastuu alle 1 prosentti maailman väestöstä; huonot uutiset ovat, että kasvaimen mukana tulee usein hyvin vähän oireita, ja oireet voivat näyttäytyä jokapäiväisinä vaivoina kuten päänsärkyinä ja väsymyksenä. Lue tästä kahdeksasta hiipivästä mutta vaarallisesta aivokasvaimen oireesta, ja mistä tietää, milloin kannattaa mennä lääkäriin.

Aivokasvaimen merkit: Jatkuvat päänsäryt

Jopa lääkäreiden saattaa olla vaikeaa erottaa muista syistä johtuvaa päänsärkyä (tai jopa migreeniä) kivusta, jotka olisi aivokasvaimen oire. ”Huomattava oire on päivittäinen päänsärky, joka ei tunnu lähtevän millään”, kertoo lääketieteen tohtori Mike Chen, joka työskentelee apulasiprofessorina neurokirurgian osastolla City of Hope -syöpäklinikalla Kaliforniassa. ”Näillä päänsäryillä on taipumus pahentua ajan myötä, ja ne alkavat usein heti aamulla kun herää, kun kallonsisäinen paine on korkea pitkäaikaisesti paikoillaan makaamisen vuoksi.” Kipu voi vaihdella suuresti ja riippuu kasvaimen koosta ja kasvunopeudesta. ”Pieni, nopeasti kasvava kasvain voi aiheuttaa yhtä vakavaa kipua kuin suuri, hitaasti kehittyvä kasvain”, sanoo lääketieteen tohtori Santosh Kesar, joka työskentelee neuro-onkologina ja vastaavan osaston puheenjohtajana John Waynen syöpäinstituutissa Santa Monicassa, Kaliforniassa. Ei ole olemassa tarkkaa päänsäryn tyyppiä, joka voisi ennustaa, onko henkilöllä aivokasvain vai ei. Kannattaakin siis pitää silmällä uusia, toistuvia päänsärkyjä, jotka eivät helpotu tavallisten hoitokeinojen kuten reseptittömien kipulääkkeiden avulla.

Aivokasvaimen merkit: Hienoinen näkökyvyn heikkeneminen

Potilaat, jotka kärsivät tästä oireesta, eivät ehkä ole siitä lainkaan tietoisia saati yhdistä sitä mahdolliseen aivokasvaimeen. He eivät ehkä edes huomaa näön muutosta ennen kuin se saa heidät jatkuvasti törmäilemään esineisiin tai he joutuvat useisiin auto-onnettomuuksiin. ”Tätä vioittuneen näkökyvyn oiretta kutsutaan bitemporaaliseksi näkökenttäpuutokseksi”, kertoo lääkäri Christopher Carrubba, Med School Tutors -koulun lääketieteen opetuksen apuohjaaja. ”Oire esiintyy yleisesti aivolisäkkeen kasvaimissa, jotka painavat optista kiasmaa tai ovat näköelinten tiellä.”

Aivokasvaimen merkit: Heikkous ja uneliaisuus

Liikeaivokuori aloittaa ja kontrolloi lihasten liikettä kehossa. ”Oikeanpuoleinen liikeaivokuori kontrolloi kehon vasenta puolta ja vasemmanpuoleinen liikeaivokuori kontrolloi kehon oikeaa puolta”, kertoo Chen. ”Jos tämän reitin varrella on kasvaimia, signaalit keskeytyvät, mikä johtaa toiminnan vioittumiseen.” Jos sinulla on aivokasvain, et ehkä tunne kipua jäsenissäsi, mutta oikea tai vasen käsivarsi ei ehkä reagoi samalla tavalla kuin ennen – tai ollenkaan. Jalkojen heikkous saattaa myös olla osoitus D-vitamiinivajeesta.

Aivokasvaimen merkit: Sanojen muodostamisen vaikeus

Toinen aivokasvaimen yleisistä merkeistä on puuroutunut tai änkyttävä puhe. ”Kieleen liittyvät ongelmat kuten änkytys, asioiden nimeämisen vaikeus tai muiden puheen ymmärtämisen vaikeus ovat yleisiä oireita etu- tai ohimolohkossa sijaitsevien kasvainten kohdalla. Nämä aivoalueet huolehtivat puheesta ja kielen ymmärryksestä”, kertoo Carrubba. ”Aivoissa on kaksi puhekeskusta, jotka sijaitsevat vasemmalla puolella: Wernicken alue, jonka avulla ymmärrämme puhetta, ja Brocan alue, joka aktivoi lihakset, joita käytämme puhuessamme.” Aivokasvain voi tulla kummankin toiminnon tielle.

Aivokasvaimen merkit: Huono mieliala ja riskien otto

”Potilaat, joilla on aivokasvain, voivat kärsiä masennuksesta, vihantunteista tai ahdistuksesta myös silloin, jos he eivät normaalisti näytä näitä oireita”, kertoo lääkäri Sumeet Vadera, neurokirurgi Kalifornian yliopistossa Irvinessä. ”Tämä on yhteydessä kasvaimen aiheuttamaan ärsytykseen tai puristukseen joissakin etulohkon osissa, jotka vastaavat monista persoonallisuuspiirteistämme.” Potilaat, joilla on aivokasvaimen merkkejä, saattavat myös kokea muutoksia käytöksessään. Näihin muutoksiin lukeutuvat vihaisuus tai kiihtymys, useampien riskien ottaminen, ylilyövä seksuaalinen käytös tai estojen puuttuminen. ”Suuri, hitaasti kehittyvä etulohkon kasvain voi muuttaa jopa persoonallisuutta ja harkintakykyä niin paljon, että käytöstä voisi luulla rikolliseksi tai psyykkisistä ongelmista johtuvaksi”, lisää Chen. 

Aivokasvaimen merkit: Kuulon heikkeneminen tai tinnitys

Ohimolohko, joka sijaitsee ohimoiden takana aivokuoren alaosan keskellä, vastaa kyvystä kuulla sekä ymmärtää kieltä ja keskusteluja. ”Jos kuulosi on heikentynyt toiselta puolelta tai korvasi soivat jatkuvasti, kannattaa käydä lääkärillä, joka pystyy arvioimaan, ovatko oireet tarpeeksi vakavat, että sinun kannattaisi varata aika neurologille”, neuvoo Carrubba.

Aivokasvaimen merkit: Hedelmättömyys

Aivot hallinnoivat lähes kaikkea kehoissamme mukaan lukien hormonien tuotantoa. ”Tämä tapahtuu aivolisäkkeen avulla. Aivolisäke on herneen kokoinen rakenne aivojen pohjalla”, kertoo Chen. ”Avolisäkkeeseen vaikuttavat kasvaimet voivat erittää suuria määriä hormoneja tai estää tavallisia lisäkkeistä toimimasta.” Tämän vuoksi monet aivokasvaimesta kärsivät naiset eivät pysty tulemaan raskaaksi tai tuottamaan maitoa synnytyksen jälkeen.

Aivokasvaimen merkki: Tasapainon menetys

Yksi monista asioista, joihin aivorunko vaikuttaa, on motoriset toiminnot. Jos huomaat, että sinulla on vaikeuksia kävellä erityisesti pimeällä, ja sinulla on tapana nojata yhdelle puolelle, tämä voi olla merkki kasvaimesta pikkuaivoissa, jotka vastaavat tasapainosta ja koordinaatiosta.
 
 Lue lisää: 

Eturauhassyöpä ja uusimmat hoitomenetelmät

Paksusuolen syöpä – älä aikaile niin pelastut!

30 ruokaa, jotka todistetusti auttavat ehkäisemään syöpää