Previous slide
Next slide

8 merkkiä, jotka voivat kertoa aivokasvaimesta

aivokasvain
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: JENN SINRICH
Aivokasvaimen merkit ja oireet muistuttavat kovasti arkisia vaivoja päänsäryistä masennukseen. Tutki tämä lista, niin tiedät, koska suunnata lääkäriin.

Aivosyöpä: Pelottava diagnoosi

Hyvä uutinen on se, että aivosyövän saa alle yksi prosentti maailman väestöstä. Entä huonot uutiset? Aivokasvaimiin liittyy yleensä hyvin vähän oireita ja nekin naamioituvat arkisiksi vaivoiksi, kuten päänsäryksi tai uupumukseksi. Lue aivokasvaimen kahdeksasta hiljaisesta mutta vakavasta oireesta ja merkistä, sekä siitä, milloin sinun kannattaa suunnata lääkäriin.

Aivokasvaimen merkit: Jatkuva päänsärky

Jopa lääkärien voi olla vaikea erottaa aivokasvaimista kertovat päänsäryt (tai täysimittaiset migreenit) muista syistä johtuvista vaivoista. “Selkein oire on uusi päivittäinen päänsärky, joka ei tunnu katoavan,” sanoo lääkäri Mike Chen, neurokirurgian osaston apulaisprofessori Kalifornian City of Hope -syöpäsairaalasta. ”Nuo päänsäryt pahenevat ajan myötä ja tuntuvat jo aamulla herätessä, kun kallonsisäinen paino on korkea pitkän selällään makuun jälkeen.” Tämä kipu voi vaihdella suuresti kasvaimen koosta ja kasvamisnopeudesta riippumatta. ”Pieni, nopeasti kasvava kasvain voi aiheuttaa yhtä vakavaa kipua kuin suuri, hitaasti kasvava kasvain,” kertoo lääkäri Santosh Kesari, neuro-onkologi ja Kalifornian Santa Monicassa sijaitsevan John Wayne Cancer Instituten translationaalisen neuro-onkologian ja neuroterapeutiikan osaston johtaja. Eikä aivokasvaimeen viittaavaa päänsärkyä ole vain yhtä lajia. Tärkeintä onkin tarkkailla uusia, sitkeitä päänsärkyjä, jotka eivät reagoi esimerkiksi reseptivapaisiin kipulääkkeisiin.

Aivokasvaimen merkit: Hieman huonontunut näkö

Tästä oireesta kärsivät potilaat eivät välttämättä tiedosta sitä lainkaan, eivätkä myöskään osaa yhdistää sitä aivokasvaimeen. He eivät ehkä edes huomaa näössään tapahtunutta muutosta ennen kuin alkavat törmäillä esineisiin toisella kyljellään tai joutuvat toistuvasti autokolareihin sillä puolella, jolla näkö on huonontunut. ”Huonontunut ääreisnäkö tunnetaan nimellä bitemporaalinen hemianopsia,” sanoo lääkäri Christopher Carrubba, yksi Med School Tutorsin johtajista. ”Sitä havaitaan usein aivolisäkkeen kasvainten yhteydessä. Kasvaimet painavat näköhermoristiä tai osaa näköpolusta.”

Aivokasvaimen merkit: Heikkous ja velttous

Motorinen aivokuori käynnistää ja hallitsee lihasten liikkeitä ympäri kehoa. ”Oikeanpuoleinen motorinen aivokuori hallitsee kehon vasenta puolta, ja vasen motorinen aivokuori hallitsee kehon oikeaa puolta,” sanoo tri Chen. ”Jos tämän polun varrella on kasvaimia, signaalit menevät sekaisin ja heikentävät eri toimintoja.” Jos sinulla on aivokasvain, et ehkä koe kipua raajoissasi, mutta vasen tai oikea sääresi tai käsivartesi ei ehkä toimi kuten ennen – tai ollenkaan. Heikot sääret voivat myös tarkoittaa, että kärsit D-vitamiinin puutoksesta.

Aivokasvaimen merkit: Vaikeus muodostaa sanoja

Sammaltava tai änkyttävä puhetapa on myös eräs aivokasvaimen oire. ”Kieleen liittyvät ongelmat, kuten änkyttäminen, vaikeus nimetä esineitä tai ymmärtää muiden puhetta, ovat otsalohkossa tai ohimolohkossa sijaitsevien kasvainten avainoireita. Nämä alueet nimittäin yhdistetään puheen motoriseen toimintaan sekä kielen ymmärtämiseen,” tri Carrubba selittää. ”Aivoissa on kaksi puhekeskusta, jotka sijaitsevat aivojen vasemmalla puolella: Wernicken alue, jonka avulla ymmärrämme puhetta, sekä Brocan alue, joka aktivoi ääniä tuottavia lihaksia.” Kun aivoissa on kasvain, nähdään usein molempien kykyjen heikentyvän.

Aivokasvaimen merkit: Mielialanvaihtelut ja vaarallinen käytös

”Aivokasvaimista kärsivät potilaat saattavat usein kärsiä masennuksesta, tai vihan tai ahdistuksen tunteista, vaikka he eivät tavallisesti kokisi kyseisiä tunteita,” kertoo lääkäri Sumeet Vadera, Kalifornian Irvinessä toimiva neurokirurgi. ”Tämä liittyy kasvainten aiheuttamaan ärsytykseen tai paineeseen otsalohkon eri osissa, jotka ovat vastuussa monista luonteenominaisuuksistamme.” Potilaat, joissa nähdään aivokasvainten oireita, saattavat käyttäytyä uudella tavalla. He voivat olla vihaisempia tai kiihtyneempiä, käyttäytyä vaarallisemmin tai yliseksuaalisesti, tai osoittaa estottomuuden merkkejä.” Suuri, hitaasti otsalohkossa kasvava kasvain voi jopa muuttaa ihmisen persoonallisuutta tai arvostelukykyä siinä määrin, että oireita pidetään virheellisesti rikollisina tai merkkinä psykiatrisista ongelmista,” huomauttaa tri Chen.

Aivokasvaimen merkit: Alentunut kuulo tai soiva ääni korvissa

Aivokuoren alemmassa keskiosassa, ohimojen takana sijaitsevat ohimolohkot käsittelevät kykyä kuulla ääniä ja ymmärtää puhetta sekä keskustelua. ”Jos kuulosi heikentyy toisella puolella tai kärsit jatkuvasta soivasta äänestä eli tinnituksesta, kannattaa sinun suunnata tapaamaan lääkäriäsi. Hän päättää, ovatko oireesi niin vakavia, että tapaaminen neurologin kanssa on tarpeen,” sanoo tri Carrubba.

Aivokasvaimen merkit: Hedelmättömyys

Aivot hallitsevat käytännössä katsoen kaikkea, mitä kehoissamme tapahtuu, hormonituotanto mukaan luettuna. ”Aivot tekevät sen aivolisäkkeen avulla. Aivolisäke on herneenkokoinen rakenne, joka sijaitsee aivojen alareunassa,” kertoo tri Chen. ”Aivolisäkkeeseen vaikuttavat kasvaimet voivat erittää suuria määriä hormoneja tai estää tavallista rauhasta toimimasta.” Sen vuoksi monet aivokasvaimista kärsivät naiset eivät kykene tulemaan raskaaksi tai tuottamaan maitoa synnytyksen jälkeen.

Aivokasvaimen merkit: Tasapainohäiriöt

Yksi monista alueista, joissa aivoillamme on tärkeä rooli, ovat motoriset toiminnot. Jos käveleminen alkaa tuntua vaikealta etenkin pimeässä, ja tunnut nojaavan enemmän toiselle puolelle, voi kyseessä olla oire tasapainoa ja koordinaatiokykyä hoitavissa pikkuaivoissa olevasta kasvaimesta.

Lue lisää: 

Eturauhassyöpä ja uusimmat hoitomenetelmät

Paksusuolen syöpä – älä aikaile niin pelastut!

30 ruokaa, jotka todistetusti auttavat ehkäisemään syöpää