Previous slide
Next slide

8 myyttiä kahvin terveysvaikutuksista

kahvi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Kelsey Kloss
Saatat hörppiä kahvia joka päivä, mutta tiedätkö, miten se tarkalleen ottaen vaikuttaa terveyteesi? Asiantuntijat valaisevat kahvin roolia laihduttamisessa, sairauksissa ja muualla.

Saanko kahvin juomisesta nestehukan?

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että tämä on yksi suurimmista kahviin liittyvistä myyteistä. Kun brittiläiset tutkijat tarkkailivat 50 miehen kehon nestetasoa, ne pysyivät samana, joivatpa miehet kahvia tai vettä pitääkseen itsensä nesteytettyinä. “Käskemme ihmisten juoda kahdeksan parin desin lasillista nestettä päivässä ja ajattelimme aina, ettei kahvia voi laskea mukaan,” sanoo ravintoterapeutti Halle Saperstein Michiganin Henry Ford West Bloomfield Hospitalista. “Nyt tutkimuksemme kuitenkin kertovat muuta. Kahvin voi laskea osaksi nesteenkulutusta.” Kannattaakin tarkkailla merkkejä nestehukasta sen sijaan, että jättää kahvin kokonaan pois.

Tämä elimistöllesi tapahtuu, kun juot kahvia joka päivä.

Mistä myytti sitten sai alkunsa? ”Kofeiini on luonnollinen diureetti, mutta virtsan mukana poistuva määrä ei ole yhtä suuri kuin joskus uskoimme,” Saperstein selittää. Liian suuri määrä kofeiinipitoisia juomia voi kuitenkin aiheuttaa levottomuutta, joten vesi on luultavasti paras tapa pysyä nesteytettynä. Juo kahvia aamuisin ja pitäydy lopun päivää tavallisessa vedessä.

Auttaako kahvi laihduttamaan?

Stimulanttina kofeiinia käytetään usein laihdutuspillereissä, ja kupillinen kahvia voi kiihdyttää aineenvaihduntaa hetkellisesti. Tiedossa ei kuitenkaan ole mitään todisteita siitä, että kahvi auttaa laihduttamisessa, sanoo Saperstein. Lisäksi ihmiset juovat kahvinsa usein kaloripitoisen kerman ja sokerin kera. Sapersteinin ehdotus: Käytä kevytmaitoa, juo tavallista kahvia latten sijaan (jotta juot enemmän kahvia kuin maitoa), ja rajoita sokerin käyttöä tai valitse sen sijaan kaloriton makeutusaine. 

Liittyykö kahvi syöpään?

Kun syöpäpotilaat käyvät ravintoterapeutti Lindsay Malonen luona Cleveland Clinicissa, he kertovat usein lopettaneensa kahvinjuonnin, koska olettavat sen olevan epäterveellistä. Todellisuudessa kahvi löytyy runsaan antioksidanttimääränsä ansiosta American Institute for Cancer Researchin laatimalta syöpää torjuvien ruokien listalta. ”Syöpä saa alkunsa DNA-vauriosta,” Malone kertoo. ”Kahvin sisältämät antioksidantit suojelevat soluja ja pitävät ne terveinä. Jos DNA-vaurio johtuu vaikkapa tupakansavusta tai ympäristösaasteista, antioksidantit voivat auttaa korjaamaan soluissa tapahtunutta vahinkoa.” Monet tutkimukset ovatkin yhdistäneet kahvin esimerkiksi alentuneeseen maksa-, rinta- eturauhas- ja ihosyöpien riskiin.

Onko kahvi pahaksi sydämelle?

Useimmille terveille ihmisille kofeiini voi aiheuttaa verenpaineen lyhyttä, väkiaikaista nousua, mutta pidemmällä aikavälillä siitä ei ole haittaa. Itse asiassa se on yksi parhaista laskimontukoksia estävistä ruoista. ”Innokkaimpien kahvinjuojien kofeiinin sietokyky saattaa nousta niin, etteivät he koe moisia vaikutuksia yhden kupillisen jälkeen,” sanoo ravintoterapeutti Leigh Tracy Mercy Medical Centeristä. Korkeasta verenpaineesta kärsivien kannattaa kuitenkin keskustella lääkärinsä kanssa siitä, tulisiko kahvinjuontia vähentää. ”Jos korkea verenpaine vaivaa, on syytä kiinnittää huomiota siihen, miltä kahvin juomisen jälkeen tuntuu,” lisää ravintoterapeutti ja Denverin Metropolitan State Universityn ravintotieteen professori Jennifer Powell Weddig. ”Silloin sydän voi alkaa sykkiä nopeammin tai tykyttää.” Vaikka korkeasta verenpaineesta ei olisikaan vaivaa, kiihtyvä sydämensyke aamukahvin jälkeen voi olla merkki siitä, että juot liikaa kahvia.

Nostaako kahvi kolesterolia?

Kolesterolitason muutos on vain yksi tapa, jolla päivittäinen kahvikupillisesi elimistöösi vaikuttaa. Kahvin sisältämä yhdistelmä, kafestoli, voi saada LDL-kolesterolin nousemaan. ”Sitä löytyy kuitenkin vain kahvin rasvaisesta osasta,” Weddig selittää. ”Jos valmistat kahvisi paperisuodattimen avulla esimerkiksi pressokeittimen sijaan, se jää pois.” Pressokeittimissäkin käytetyt verkkosuodattimet eivät poista kafestolia. Jos LDL-kolesterolitasosi ei kuitenkaan ole koholla, sinulla ei luultavasti ole aihetta huoleen, toteaa Weddig.

Parantaako kahvi krapulan?

Jos olet tokkurassa tapahtumarikkaan illan jäljiltä — kahvi saattaa auttaa. ”Jos yöllä ei saa laadukasta unta, jonka puute osaltaan pahentaa krapulaa, kahvi stimuloi keskushermostoa ja parantaa keskittymiskykyä,” sanoo Malone. Se ei kuitenkaan poista alkoholia elimistöstäsi, joten jätä myöhäisillan kupillinen väliin. Se ei auta sinua selviämään.

Saako kahvi naisten rinnat kutistumaan?

Naisen rintojen kuuluu iän karttuessa muuttua tietyillä tavoilla, mutta tämä ei ole niistä yksi. British Journal of Cancerissa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että ainakin kolme kupillista kahvia päivässä juovien naisten rinnat olivat 17 prosenttia pienemmät kuin vähemmän kahvia juovilla. Jokainen lisäkupillinen lisäsi vaikutusta. Tutkijat sanovat, että liiallinen kofeiini voi vaikuttaa hormonitoimintaan, joka taas vaikuttaa rintojen kokoon. Mutta kohtuus kaikessa. ”Rinnat voivat pienentyä,” Lundin yliopiston päätutkija Helena Jernström kertoi The Telegraph -lehdelle. ”Mutta eivät ne vain katoa.”

Hidastaako kahvi kasvua?

§§ei pidä paikkaansa, että kahvi tai kofeiini hidastaisi kasvua, sanoo Malone. ”Tiettyjen tutkimusten mukaan kofeiini voi imeä luista kalsiumia, mutta vanhemmat aikuiset ovat vaikutukselle nuorempaa väestöä alttiimpia,” hän jatkaa. Määrä on kuitenkin niin pieni, että hieman suurempi maidonkulutus voi korvata menetetyn kalsiumin. Yhden kahvikupillisen kalsiumia imevä vaikutus hoituu kahdella ruokalusikallisella maitoa.

Lue lisää: 

7 salaisuutta täydelliseen aamiaiseen 

Näillä ruokavaliovinkeillä jaksat paremmin

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla