Previous slide
Next slide

8 syytä huimaukselle

8 syytä huimaukselle
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jenn Morson
Jos olet koskaan noussut nopeasti seisomaan ja miettinyt: ”Oho, miksi minua huimaa?”, kyseessä saattaa olla pikkuasia tai vakava sairaus. Kun maailma pyörii, tästä voi olla kyse.

Ortostaattinen hypotensio

Hypotensio, toiselta nimeltään matala verenpaine, voi aiheuttaa huimausta erityisesti, kun nousee makuuasennosta istumaan tai seisomaan. ”Jos nouset liian nopeasti, veri ei kierrä päähän tarpeeksi nopeasti, mikä aiheuttaa huimausta”, sanoo Sherry Ross, lääketieteen tohtori ja naistentautien ja -terveyden asiantuntija Providence Saint John’s Health Center -terveyskeskuksessa Santa Monicassa, Kaliforniassa. Tämänkaltaista huimausta voi estää vaihtamalla asentoa hitaasti. Kannattaa myös keskustella lääkärin kanssa siitä, voiko verenkierrossa olla ongelmia.
 
Nestehukka

Jopa lievä nestehukka voi aiheuttaa huimausta, epävakautta ja tasapainottomuutta, sillä se hidastaa verenkiertoa. Jos keho ei saa tarpeeksi nesteytystä, verenpaine voi laskea jyrkästi, mikä taas aiheuttaa huimausta. 
 
Kofeiinin yliannostus

Päivittäinen kofeiininsaantisuositus on 400 mg. Määrän ylittäminen voi johtaa huimaukseen. Kofeiini on piristysaine, ja piristysaineet vähentävät verenkiertoa aivoihin. Huono verenkierto aivoissa taas voi aiheuttaa huimausta.
 
Paniikkikohtaus

Kaikilla on huolia, mutta kun ahdistusta seuraa huimaus, kyseessä voi olla paniikkikohtaus tai ahdistushäiriö. Kumpikin voi saada olon tuntumaan sekavalta, sillä niihin liittyy sydämentykytystä ja pinnallista hengitystä, mikä taas johtaa huimauksen tunteeseen. Ole yhteydessä lääkäriin, jos paniikkikohtaukset ovat jatkuvia.
 
Hyperventilaatio

Hyperventiloidessa hengitys on liian nopeaa tai liian syvää, jolloin kehoon jää vain vähän hiilidioksidia ja happi ei ulotu kunnolla ääreisverenkiertoon saakka. Tämä voi aiheuttaa kihelmöintiä tai huimausta. Hyperventilaatio on yleistä paniikkikohtauksen aikana, mutta Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin mukaan se voi olla myös merkki verenvuodosta, sydän- tai keuhkosairaudesta tai tulehduksesta.
 
Aivotärähdys

Oletko viime aikoina iskenyt pääsi johonkin, vaikkapa keittiön kaappiin? Huimaus voi olla aivotärähdyksen merkki. ”Useimmat aivotärähdykset ovat lieviä, mutta ne kaikki aiheuttavat aivoille vahinkoa ja niiden arvioimiseen ja hoitoon tarvitaan asiantuntija mahdollisimman pian”, sanoo Vernon Williams. Williams on lääketieteen tohtori, joka työskentelee Kerlan-Joe-kekuksessa neurologina ja johtajana sekä Los Angelesissa Kerlan-Joben ortopedisellä klinikalla. ”Aivotärähdyksestä toipuminen voi viedä muutamasta tunnista muutamaan viikkoon.” 
 
Välikorvan tulehdus

Flunssa, allergia tai hengitystietulehdus voi johtaa mädän ja liman kerrostumaan tärykalvon takana, mikä aiheuttaa välikorvan tulehdusta. Huimaus ja epätavallinen tasapainottomuuden tunne saattavat olla tulehduksen oireita. Kun kehon tasapaino järkkyy, huimaus voi olla huomattavaakin.
 
B-vitamiinin puutos

Kun kehossa ei ole tarpeeksi tiamiinia tai tuttavallisemmin B-vitamiinia, voi seurauksena olla huimaus. B-vitamiinia tarvitaan hermoston ylläpitämiseen, joten puutostila voi johtaa heikkouteen (koska keho ei tuota kunnolla energiaa) tai epätasaiseen sykkeeseen, kun hermosto ei toimi kunnolla. Pitkällä aikavälillä B-vitamiinin puutos voi johtaa sydänlihassairauteen tai laajentuneeseen sydämeen, mikä taas haittaa aivoverenkiertoa ja aiheuttaa huimausta. Tämä on vakava vaiva ja vaatii pikaista lääkärinhoitoa. 

Dementia vai jotain muuta

8 asiaa jotka on syytä tietää kun ikäännymme 

10 faktaa eteisvärinästä