Previous slide
Next slide

9 asiaa, jotka jokaisen pitäisi tietää sydänkohtauksista

sydänkohtaus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Tunnista nämä yleiset sydänkohtauksen merkit ja oireet, jotta tiedät mitä odottaa, jos sydänkohtaus iskee.

Mistä tiedän, että minulla on sydänkohtaus?

Sääntö numero yksi: älä tee diagnoosia itse. Soita hätänumeroon, jos vähänkin epäilet, että sinulla on sydänkohtaus. Suurin osa sydänkohtauksen aiheuttamista kuolemista tapahtuu tunnin sisällä kohtauksesta, joten voi olla kohtalokasta jäädä odottamaan useaksi tunniksi ennen avun soittamista. Jos sinulla on yksikin seuraavista oireista, soita 112.

Ahdistava tunne rinnassa: Useimpiin sydänkohtauksiin liittyy rinnan keskiosassa tuntuva epämukava tunne, joka kestää enemmän kuin muutaman minuutin tai häipyy välillä ja palaa uudelleen. Tunne saattaa muistuttaa epämukavaa paineen, puristuksen, pakahtumisen tai kivun tunnetta.
 
Ahdistava tunne ylävartalossa: Kipu yhdessä tai molemmassa käsivarressa, selässä, niskassa tai leuassa voivat olla merkki ongelmista.
 
Hengenahdistus: Tämä oire voi ilmetä ilman rintakipua tai sen kanssa.
 
Muita merkkejä: Kiinnitä huomiota sellaisiin kehon oireisiin, joita et yleensä koe, kuten kylmään hikeen, pahoinvointiin, huimaukseen, ylivoimaiseen väsymykseen tai uhkan tunteeseen.

Tuntuuko kuin elefantti istuisi rinnan päällä, kuten jotkut sanovat?

Ehkä, ehkä ei. Sydänkohtauksessa veren kulku sydänlihakseen häiriintyy ja sydänlihaksen solut alkavat kuolla, mikä voi aiheuttaa rintakipua – mutta joskus näin ei käy, etenkään naisilla. Useimmat sydänkohtaukset kehittyvät hitaasti, jolloin tuntuu lievää kipua tai epämukavuutta.

Voiko sydänkohtauksen saada huomaamatta sitä?

Kyllä, niin voi käydä kenelle tahansa, mutta diabetesta sairastavat henkilöt saavat tällaisen ”hiljaisen sydänkohtauksen” todennäköisimmin. Tällöin ei välttämättä tunne mitään ”odotetun” sydänkohtauksen oireita, kuten rintakipua, mutta pahoinvointia, hengenahdistusta tai jopa pyörtyilyä voi ilmetä.

Onko jokin tietty vuorokauden aika todennäköisin sydänkohtauksen saamiseen?

Sydänkohtaus voi tulla koska tahansa, mutta yleisintä se on aamun tunteina. Sydänkohtaukset ovat 40 prosenttia yleisempiä aamukuuden ja keskipäivän välillä kuin muuhun aikaan vuorokaudesta. Samoin äkilliset sydänkuolemat ovat 29 prosenttia yleisempiä aamuisin.

Mitä teen, jos epäilen sydänkohtausta?

Soita välittömästi hätänumeroon ja pysy rauhallisena. Istu tai makaa aloillasi ja pureskele hitaasti yksi 300 mg:n aspiriinitabletti. Aspiriini auttaa minimoimaan sydänvauriot tai vaarallisen veritulpan kehittymisen vähentämällä veren hyytymiseen ratkaisevasti vaikuttavien verihiutaleiden ”tahmaisuutta”. Varmista myös, että ovesi ei ole lukossa, jotta ensihoitajat pääsevät sisään. Älä syö tai juo mitään ja soita sukulainen, naapuri tai ystävä seuraksi, kun odotat ambulanssia.

Mitä sairaalassa todennäköisesti tapahtuu?

Ensiksi potilaaseen kytketään sydänmonitori ja suonensisäinen tippa. Hän saa happea ja kipulääkettä sillä aikaa, kun otetaan sydänsähkökäyrä (EKG), joka mittaa sydämen sähköimpulsseja ja havaitsee rytmihäiriöt ja muut sydänkohtaukseen viittaavat poikkeamat. Potilaalta otetaan verikoe, jotta nähdään, onko sydänlihas vaurioitunut, ja tämä voidaan toistaa jopa 12 tuntia epäillyn kohtauksen jälkeen. Näillä verikokeilla mitataan troponiini-entsyymin tasoja, koska troponiinia vapautuu verenkiertoon, jos sydänlihas on vaurioitunut tai kuolemassa. Potilaan tilasta ja kohtauksen vakavuudesta riippuen potilas saatetaan pitää sairaalassa, kunnes paras hoitomuoto on saatu selvitettyä.

Joudunko leikkaukseen?

Jos pääset sairaalaan nopeasti, lääkärit saattavat yrittää avata sepelvaltimosi mekaanisesti pallolaajennuksella. Siinä ohut putki, jonka päässä on pieni pallo, työnnetään sisään nivusista ja pujotetaan verisuonia pitkin sepelvaltimoon. Sinne ruiskutetaan pieni määrä väriainetta, jotta tukos voidaan havaita röntgenkuvan avulla. Palloa suurennetaan, jolloin valtimo laajenee, ja kun putki vedetään pois, sen paikalle jätetään yleensä pieni metalliverkko eli stentti pitämään valtimo avoimena ja ehkäisemään uusia tukoksia. Jotkin stentit vapauttavat myös lääkettä, joka pitää valtimon auki.
 

Voiko sydänkohtauksen jälkeen urheilla?

Urheilu itse asiassa pienentää uuden sydänkohtauksen riskiä, mutta keskustele lääkärisi kanssa, millainen harjoitusohjelma on turvallinen sinulle. Lääkärit voivat suositella sydänlihasta vahvistavia lajeja, kuten kävelyä, hölkkäystä, pyöräilyä tai uintia. Älä koskaan aloita harjoittelua, ennen kuin lääkäri on antanut siihen luvan.

Pystynkö harrastamaan seksiä sydänkohtauksen jälkeen?

Kunhan lääkärisi antaa luvan harrastaa maltillista liikuntaa, intiimi kanssakäyminen on turvallista. Useimmat ihmiset kykenevät harrastamaan seksiä parin, kolmen viikon sisällä sydänkohtauksen saamisesta, mutta varmista asia aina ensin lääkäriltä ja muista kertoa, jos sinulla on rintakipua tai sydämentykytyksiä.

Sydänkohtaus – tunnista oireet


Vältä sydänkohtaus

10 faktaa eteisvärinästä