Previous slide
Next slide

9 huomaamatonta jodin puutoksen merkkiä

jodi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Ravintoterapeutti Amy Gorin
Saatko tarpeeksi jodia? Mitä tapahtuu, jos kärsit sen puutteesta? Lue lisää jodin puutteen varoitusmerkeistä.

 

 Mikä jodi?

Jos et vielä tiedä paljon jodista, sinun pitäisi, sillä se on melko tärkeä juttu.

”Jodia tarvitaan kilpirauhasen hormonituotantoon. Nämä hormonit säätelevät kasvua, kehitystä ja ruuansulatusta”, sanoo ravintoterapeutti ja Expect the Best- kirjan kirjoittaja Elizabeth Ward. Koska keho ei itse tuota jodia, Yhdysvaltain kilpirauhasyhdistyksen mukaan sitä pidetään välttämättömänä kivennäisaineena. Mitä tulee tietää kilpirauhasen terveydestä?

Jodin tarve vaihtelee elämänvaiheiden mukaan. Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin mukaan aikuiset tarvitsevat sitä 150 mikrogrammaa päivässä. Raskauden aikana tarve hyppää 220 mikrogrammaan, ja rintaruokkivat äidit tarvitsevat päivässä 290 mikrogrammaa.

Vaikka jodisuolastakin saa jodia, sitä löytyy myös muista lähteistä. Näihin lukeutuvat merestä kalastetut tai viljellyt kalat ja äyriäiset, maito, juusto, kananmuna ja jodipitoisessa maaperässä viljellyt kasvikset. ”Ammattilaiset suosittelevat syömään ainakin 225 grammaa mereneläviä viikossa, ja 225-340 grammaa, jos olet raskaana tai imetät”, sanoo Ward. Merilevä ja merivihannekset sisältävät myös jodia, lisää New Yorkissa työskentelevä ravintoterapeutti Isabel K. Smith. Varmista jodin saanti valmistamalla misokastikkeella maustettu lohiateria, proteiinipitoiset köyhät ritarit tai vaniljasmoothie.

Jodin puutteesta on tullut harvinaisempi vaiva sen jälkeen, kun jodisuolaa alettiin myydä kaupoissa, mutta sitä tapahtuu silti: Yhdysvaltain kilpirauhasyhdistys kertoo, että noin 30 prosenttia maailman väestöstä on riskiryhmässä. Pidä näitä jodin puutteen yhdeksää merkkiä silmällä.

Tunnet olosi väsyneeksi tai masentuneeksi

”Jodi on välttämätön mikrokivennäisaine, ja sitä on lähes kaikissa kehon kudoksissa”, sanoo Nancy M. DiMarco, joka on eläkkeelle jäänyt tohtori ja ravintotieteiden professori Texas Woman’s -yliopistossa Dentonissa. ”Jodin ainoa tunnettu funktio on sen rooli kilpirauhashormonien tyroksiinin ja trijodityroniinin tuottamisessa.” Kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi keho ei pysty tuottamaan tarpeeksi hormoneja pitääkseen kehon toimintoja tehokkaasti yllä. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin kuuluvat väsymys, ummetus, painonnousu ja muita hiljaisia oireita.

Ihosi on kuiva tai herkkä kylmälle

Muita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat kuiva iho, herkkyys kylmälle ja lihasten heikkous. ”Naisilla on kahdeksan kertaa korkeampi riski kärsiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta kuin miehillä, joten se on ennen kaikkea naisten terveyden ongelma”, selittää DiMarco. ”Vaikka naiset saattavat sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan missä iässä tahansa, esiintyvyys lisääntyy iän myötä erityisesti vaihdevuosien jälkeen.”

Työsi kärsii

”Aikuisilla lievä tai keskivaikea jodin puute voi vaikuttaa henkiseen toimintakykyyn ja tuotteliaisuuteen työssä”, sanoo Ward. Hän selittää, että nämäkin ovat kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. ”Jodinpuutetta ajatellaan usein kehitysmaiden ongelmana”, hän sanoo. ”Mutta monet amerikkalaiset – erityisesti raskaana olevat tai rintaruokkivat äidit – eivät ehkä saa tarpeeksi kivennäisainetta, koska he eivät syö jodia sisältäviä ruokia.”

Sinulla on suuri patti kaulassa

Struuma on kilpirauhasen suurentuma, ja se on näkyvä merkki jodin puutteesta. Se ilmaantuu kaulan alaosaan etupuolelle. ”Struuma on yleensä jodin puutteen aikaisin merkki”, sanoo Ward. ”Suola, jota lisätään prosessoituihin ruokiin, ei sisällä jodia, ja koska monet syövät paljon prosessoituja ruokia, ravinnosta ei ehkä saa tarpeeksi jodia.”

Tunnet tukehtuvasi kun makaat sängyssä

Suurikokoinen struuma saattaa vaikeuttaa hengitystä ja nielemistä. Yhdysvaltain kilpirauhasyhdistyksen mukaan saatat tämän vuoksi tuntea tukehtuvasi, kun makaat sängyssä.

Virtsan jodipitoisuus on matala

Haluatko tietää, mitkä joditasosi ovat? Jos haluat käydä jodikokeissa, lääkäri määrä sinulle luultavasti virtsatestin selvittääkseen virtsan jodipitoisuuden. Tämä johtuu siitä, että jodi lähtee kehosta virtsan mukana. Testitulokset näyttävät, kärsitkö jodin puutteesta. 

Sinulla on ollut keskenmeno tai kuolleena syntynyt lapsi

”Keho tarvitsee kilpirauhashormoneita raskauden aikana, ja hormonien tuottaminen vaatii riittävän määrän jodia”, sanoo Ward. ”[Nämä kilpirauhashormonit] valmistavat myeliiniä, joka ympäröi ja suojelee hermosoluja, mikä auttaa niitä viestimään paremmin. Vakavasta jodinpuutteesta kärsivillä äideillä saattaa olla riski saada keskenmeno tai saada kuolleena syntynyt lapsi.”

Lapsellasi on neurologisia ongelmia

”Jodin puutteella on monia sivuvaikutuksia sikiön kasvuun ja kehitykseen”, sanoo DiMarco. ”Raskaudenaikainen jodinpuute voi vahingoittaa sikiön kehitystä.” Hän selittää, että jodin puute raskaana olevilla äideillä voi aiheuttaa peruuttamattomia aivovaurioita kuten jälkeenjääneisyyttä. ”Jodinpuutos on maailman johtava, estettävissä oleva jälkeenjääneisyyttä aiheuttava syy”, hän huomauttaa. Lisäksi lasten jodin puutos rajoittaa aivojen kehitystä ja saattaa Wardin mukaan vaikuttaa älykkyyteen.

Lapsellasi on ADHD tai muita ongelmia

Raskaudenaikainen jodin puute voi myös aiheuttaa lapselle kitukasvuisuutta ja muita ongelmia, huomauttaa Ward. ” Raskaudenaikainen jodinpuute on yhdistetty lasten ADHD:hen”, hän lisää. ”Asiantuntijat suosittelevat, että raskaana olevat ja rintaruokkivat sekä raskaaksi yrittävät naiset ottavat 150 gramman kaliumjodidilisän päivittäin. Kaliumjodidi imeytyy hyvin elimistöön, ja sitä on usein tavallisissa multivitamiineissa.”

Lue lisää: 

Vatsakipu – milloin syytä huolestua?

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät helposti huomaamatta 

Hyvä ja paha rasvakudos