Previous slide
Next slide

9 huomaamatonta merkkiä vaarallisesta silmätulehduksesta

silmatulehdus_artikkeli
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Carrie Madormo
Kipua, punaisuutta, kutinaa… Näin päättelet, onko silmätulehduksesi vaarallinen vai pelkästään ärsyttävä.

Jos sinulla on pieniä lapsia, jotka käyvät päiväkotia tai koulua, sidekalvontulehdus on sinulle varmasti tuttu. Tämä tarttuva silmätulehdus on tavallisin silmässä esiintyvä tulehduksista, mutta toisinaan on vaikea tietää, onko kyseessä jotain pahempaa. Jotkut tulehdukset, kuten sidekalvontulehdus, ratkeavat itsestään, mutta toiset voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa tai vaatia välitöntä hoitoa. American Academy of Ophthalmologyn mukaan miltei miljoona ihmistä hakeutuu vuosittain hoitoon silmätulehduksen takia.

Tavalliset silmän tulehdukset

Sidekalvontulehdus viittaa tulehdukseen silmäluomea sisäpuolelta peittävässä läpinäkyvässä sidekalvossa. Useimmat tapaukset ovat virusperäisiä ja ratkeavat ilman hoitoa. Jos tulehdus johtuu bakteerista, tarvitset antibioottia sisältäviä silmätippoja.

Blefariitti on silmäluomessa ilmenevä tulehdus, joka voi olla bakteeriperäinen. Se ei vaikuta näköösi, mutta voi tehdä olosi melko tukalaksi.

Iriitti viittaa tulehdukseen iiriksessä tai silmän värikalvossa. Sen aiheuttaja voi olla vyöruusu.

Keratiitti tarkoittaa sarveiskalvolla, pupillia ja iiristä peittävällä, läpinäkyvällä kalvolla olevaa tulehdusta. Tarttuvan sarveiskalvotulehduksen takana voi olla bakteeri, virus, loinen tai sieni. Se on hoidettavissa, mutta voi hoitamattomana aiheuttaa pysyvää näön alenemista.

Endoftalmiitti merkitsee silmänsisäistä tulehdusta, joka vaikuttaa silmänvalkuaisiin. American Societyy of Retina Specialists kertoo, että tarttuva endoftalmiitti on hätätilanne ja saattaa vaatia välitöntä leikkaushoitoa.

Miten silmätulehdukset syntyvät?

Yleinen silmätulehdusten aiheuttaja on saastuneiden piilolinssien käyttäminen. Jos piilolinsseissäsi tai niiden säilytysrasiassa on bakteereja, haitalliset pöpöt leviävät silmääsi heti, kun kosketat sitä piilolinssillä. Tulehdus voi syntyä myös piilolinssien liiallisesta käyttämisestä, joka aiheuttaa tulehduksen, joka puolestaan voi aiheuttaa bakteerien muodostumista.

Silmätulehduksen voi saada myös joutuessaan kosketuksiin saastuneen veden kanssa. Tämä voi tarkoittaa uima-altaan tai suihkun vettä, tai vettä, jota käytät pestessäsi piilolinssisi. Tarttuva silmätulehdus, kuten sidekalvontulehdus voi tarttua myös tulehdusta jo sairastavalta.

Mitkä ovat silmätulehduksen merkit?

  • Vetiset tai kuivat silmät
  • Silmistä tuleva erite
  • Punaisuus tai turpoaminen
  • Kutina
  • Polte
  • Kipu
  • Valoherkkyys
  • Epäselvä tai alentunut näkö (hätätilanne)
  • Sameus sarveiskalvolla (hätätilanne)

Kuka on alttein tulehdukselle?

Ihmiset, joiden vastustuskyky on laskenut, ovat suuremmassa vaarassa saada minkä tahansa tulehduksen – myös jonkun silmän tulehduksista. Jos tupakoit, olet tutkimusten mukaan alttiimpi saamaan silmätulehduksen.

Jos käytät piilolinssejä, olet suuremmassa vaarassa saada tulehduksen. Voit pienentää riskiäsi sairastua varmistamalla, ettet koskaan nuku piilolinsseissäsi ja että peset ne (sekä niiden säilytysrasian) säännöllisesti.

Tietynlaisia silmävammoja saaneet voivat myös olla alttiimpia saamaan tulehduksen.

Miten niitä hoidetaan?

Hoito riippuu siitä, millainen silmätulehdus sinulla on. Sidekalvotulehduksen iskiessä lääkäriin ei tarvitse kiiruhtaa, sillä se voi olla turhaa.

Jos tarvitset paikallisesti käytettävää antibioottia, lääke laitetaan suoraan silmään tippojen tai voiteen muodossa. Suun kautta otettava antibiootti voi toisinaan olla tarpeen. Lääkärisi saattaa myös määrätä sinulle steroideja sisältäviä silmätippoja, jotka auttavat rauhoittamaan tulehdusreaktiota.

Toivutpa millaisesta silmätulehduksesta hyvänsä, on luultavaa, että lääkärisi suosittelee sinulle taukoa piilolinssien käyttämisestä. Kovat linssit voidaan desinfioida ja pehmeät taas tulisi vaihtaa kokonaan.

Carrie Madormo kirjoittaa liike-elämästä ja hyvinvoinnista kansainvälisesti tunnettuihin julkaisuihin. Hänen kirjoituksiaan on julkaistu ”Working Mother”-lehdessä, ”USA Today” -lehdessä sekä ”Huffington Postissa”. Entisenä sairaanhoitajana Madormo kääntää mieluiten monimutkaisia terveyteen liittyviä tutkimuksia kiehtovaksi tekstiksi. Hän haluaa voimaannuttaa lukijoita elämään täysillä suhtautumalla vakavasti omaan terveyteensä.

Lue lisää: 

9 virtsainfektion oiretta, jotka kaikkien tulisi tietää