Previous slide
Next slide

9 pientä merkkiä siitä, että luusi ovat vaikeuksissa

luut
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Sarah Madaus
Tutustu merkkeihin, ennen kuin on liian myöhäistä.

Hauraat kynnet 

Katkenneet kynnet ovat ärsyttäviä, mutta jos kynnet lohkeilevat tavallista useammin, voi olla syytä huoleen. Kynnet voivat halkeilla monesta eri syystä, mutta kaksi huomattavinta syytä ovat kollageenin ja kalsiumin puutos. Kollageeni on proteiini, joka tukee ihoa, sidekudosta ja luustoa. Se pysyy hyvässä kunnossa ruoalla, kuten marjoilla, lehtivihanneksilla, soijalla ja sitrushedelmillä. Kalsium puolestaan on kivennäisaine, joka on yhteydessä luiden terveyteen. Maitotuotteiden lisäksi kalsiumia saa tummista lehtivihanneksista ja sardiineista. Jos näitä luuston supersankareita ei saa tarpeeksi, seuraus näkyy negatiivisesti kynsissä.

Liikunnan puute

Jos viettää suurimman osan ajastaan tietokoneen ääressä tai sohvalla, osteoporoosin riski kasvaa. Liikunta ei vahvista ainoastaan lihaksia vaan myös luita, kerrotaan Yhdysvaltain lääkintöhallituksesta. Kuntoilu, etenkin painonnosto ja aerobinen liikunta, kuten hölkkääminen tai porraskävely, auttavat ylläpitämään luuston kuntoa. Yritä nousta ylös työpöydän äärestä ja kävellä ympäri toimistoa vähintään kerran tunnissa, lähde kävelylle tai hölkkälenkille töiden jälkeen ja järjestä aikaa aamuisin kuntosalilla käyntiin ja nostele painoja.

Vetäytyneet ikenet

Ikenien vetäytymistä ei välttämättä huomaa, koska se tapahtuu vuosien saatossa. Ikenet vetäytyvät, kun leukaluu menettää voimia ja luumassaa. Leukaluu on hampaiden ankkuri, joten kun se heikentyy, ikenet voivat irrota hampaista (iik!). Todella selvä merkki ienten vetäytymisestä on hampaiden putoaminen. Ikääntyvien kannattaa siis pyytää hammaslääkäriä tarkistamaan ienten terveys kontrollikäyntien yhteydessä. Vaikka ienongelmia ei olisi, kannattaa silti pitää yllä ehkäiseviä toimia, kuten hampaiden harjausta ja lankausta. Leukaa voi lisäksi vahvistaa pureskelemalla purukumia.

Kasaan kutistuminen

Valitettavasti lyhentyminen ei ole ikääntymiseen liittyvä myytti. Niin käy, kun luumassa vähenee ja luiden välinen rusto kuluu vuosikymmenten kovan kulutuksen vuoksi. Lyheneminen ei aina tarkoita, että luissa olisi ongelmia, ”mutta se voi olla merkki siitä, että selkärankaa ympäröivät lihakset heikkenevät”, sanoo tohtori Susan E. Brown Better Bones -keskuksesta. ”Koska luut ja lihakset toimivat yhtenä yksikkönä ja yleensä kerryttävät tai menettävät voimia samaan aikaan, on todennäköistä, että lihasheikkous yhdistyy lopulta luiden heikkenemiseen.”

Heikko puristusvoima

Säilykepurkkien avaaminen ei ole helppoa kenellekään, mutta jos huomaat, että otteesi on heikompi kuin ennen, saattaa olla aika käydä lääkärissä tarkistuttamassa luiden kunto. Eräässä tutkimuksessa, jossa tutkittiin vaihdevuodet ohittaneita naisia, tutkijat huomasivat, että käden puristusotteen voimakkuus oli tärkein testi, jolla selvitettiin luiden yleistä tiheyttä. Käden puristusvoima on yhteydessä luutiheyteen lantiossa, selkärangassa ja kyynärvarressa. Se kuulostaa oudolta, mutta käsien luiden heikkous voi merkitä heikkoutta jossakin muualla. Yksi tapa suojella luita ja parantaa puristusvoimaa on voimaharjoittelu.

Murtuma väärässä paikassa

Luiden heikkoudesta ja luukadosta kertoo usein murtuma: Jos esimerkiksi nilkka murtuu vähäpätöisessä tapauksessa, kuten astuessa harhaan jalkakäytävän reunalta, saattaa olla aika tutkituttaa luunsa. Tämä voi olla varhainen osoitus alkavasta osteoporoosista, joka ohentaa luita.

Krampit, lihaskivut ja luusäryt

Säryt ja kivut kuuluvat ikääntymiseen, kaikki tietävät sen. Mutta ne voivat kertoa paljon muustakin kuin kehon vanhenemisesta. Toistuva särky ja kipu ovat varoitusmerkkejä D-vitamiinin puutteesta, joka voi johtaa luiden heikentymiseen. Jos kärsit myös toistuvista lihaskrampeista, kyseessä voi olla merkki vitamiini- tai kivennäisainepuutoksesta. ”Lihaskrampit ovat yleisiä erityisesti jaloissa”, sanoo lääketieteen tohtori Vishnu Seecharan, joka toimii jalkaterapeuttina Floridan Palm Beachissa. ”Öiset jalkakrampit ovat usein merkki veren matalasta kalsium-, magnesium- tai kaliumpitoisuudesta.” Hän sanoo, että jos nämä puutokset jatkuvat pidemmällä aikavälillä, voi seurauksena olla luiden heikentyminen.

Hentorakenteisuus

Hentorakenteiset ihmiset sairastuvat herkemmin osteoporoosiin, osittain siksi, että heillä on vähemmän luumassaa menetettävänä. Jos kuuluu tähän kehotyyppiin, pitää luustoa suojella erittäin huolellisesti. Kuntoile säännöllisesti ja syö ruokaa, jossa on paljon kalsiumia. Ja tarkistuta luusi vuosittain.

Matala estrogeenitaso naisilla

Kun tämä tärkeä hormoni alkaa heiketä, useimmiten vaihdevuosien aikaan, luut voivat kärsiä. Tähän on ratkaisu, kertoo Arthritis Research & Therapy -reumalehden julkaisu: ”Useista tutkimuksista saadut tiedot osoittavat, että naisten menopaussin jälkeinen nopea luiden heikentyminen voidaan estää hormonihoidolla.” Jos et tiedä tarkkaan hormonitasojasi, ne kannattaa tarkistuttaa endokrinologilla tai muilla asiantuntijoilla, jotka auttavat juuri näissä asioissa. Jos estrogeenitaso on matala, hormonihoito, runsas aerobinen liikunta sekä tasapainoinen, kalsiumpitoinen ruokavalio hidastavat luiden heikkenemistä.

Lue lisää: 

10 erilaista niveltulehdusta ja niiden erot

Letkeyttä lonkkiin

8 asiaa, jotka on syytä tietää kun ikäännymme