Previous slide
Next slide

9 virtsatieinfektion oiretta, jotka kaikkien tulisi tietää

Virstatieinfektio voi olla kivualias sairaus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Dorkys Ramos
Virtsatieinfektion oireet voivat olla monelle itsestään selviä, mutta kiinnitä silti huomioita alla oleviin merkkeihin.

Mikä ihmeen virtsatieinfektio (VTI)?

Valtaosa virtsatieinfektion sairastaneista on valmiita tekemään mitä tahansa, etteivät joutuisi kokemaan samaa uudelleen. VTI:n aiheuttaa virtsaan pääsevä bakteeri, joka kulkeutuu virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Yhdysvaltalaisen urologiayhdistyksen Urology Care Foundationin mukaan 10 naista 25:tä ja kolme miestä 25:tä saavat virtsatietulehduksen ainakin kerran elämässään. Kunnollinen hygienia, kuten edestä taakse pyyhkiminen vessassa käynnin jälkeen, pissaaminen heti seksin jälkeen, esinahan säännöllinen peseminen ja vesisuihkujen välttäminen ovat muutamia keinoja VTI:den estämiseksi.

Valitettavasti naisen anatomia tekee hänestä alttiimman saamaan VTI:n, koska naisen virtsaputki on lyhyempi ja minkä vuoksi bakteereilla on lyhyempi matka kulkeutua virtsarakkoon. Lisäksi, koska virtsarakon aukko on emättimen edessä, emättimestä tulevat bakteerit saattavat joutua virtsaputkeen peniksen, sormien tai laitteiden kautta seksin aikana.
 
1. Virtsaaminen aiheuttaa terävää kipua tai polttelua

Epämiellyttävä polttelu virtsatessa on yksi virtsatieinfektion oire. Terävä kipu, jota kutsutaan dysuriaksi, voidaan tuntea virtsatieputkessa tai välilihassa, mikä on sukupuolielimiä ympäröivä alue. ”Usein polttelu johtuu happamasta virtsasta, joka ärsyttää virtsarakon ja virtsaputken pintaa”, sanoo Lisa Hawes, lääketieteentohtori ja urologi ja urologiayhdistyksen puheenjohtaja. ”Bakteerit vahingoittavat virtsarakon ja -putken sisäpintaa ja sen johdosta hapan virtsa on kuin alkoholi haavassa, aiheuttaen poltteen tunnetta.”
 
2. Joudut käymään pissalla – TAAS

Jos huomaat käyväsi vessassa pitkin päivää,  kirjaa ylös käyntien määrä ja tiheys. Marylandin yliopiston lääkärikeskuksen mukaan VTI:t voivat aiheuttaa virtsankarkailua, mikä tunnetaan myös hyperaktiivisena, ärsyyntyneenä tai yliaktiivisena virtsarakkona. Vessassa käyminen useammin kuin kahdeksan kertaa 24 tunnin aikana (mukaan lukien muutaman kerran yöllä) voi olla yksi virtsatieinfektion oireista.

3. Vessaan pitää päästä ja nopeasti!

Huomaat myös, että vahingot ja vuodot tapahtuvat todennäköisemmin, jos sinulla on VTI. Tavallisesti pystymme pidättelemään tarpeeksi kauan päästäksemme vessaan, mutta jos sinulla on tulehdus, voi tarve olla kontrolloimaton, koska virtsarakkoa ympäröivä lihas alkaa supistua ennen kuin virtsarakko on täynnä ja kertoo että ”nyt pitää mennä”.
 
4. Virtsa näyttää samealta

Jos virtsasi ei ole tavallisen kirkasta heinänkeltaista tai vaaleampaa, jokin voi olla pielessä. Virtsa koostuu ulosteesta ja niistä sivutuotteista, jotka on puhdistettu ruoasta, juomasta ja ottamistasi lääkkeistä, sekä vedestä, bakteereista, ympäristömyrkyistä ja muista elementeistä. Samea väri voi olla yksi virtsatieinfektion oire. ”Monet asiat muuttavat virtsan väriä, kuten syömämme asiat, ottamamme lääkkeet ja virtsan väkevyys”, tohtori Hawes sanoi. ”Usein virtsatieinfektioissa virtsa on sameaa ja siinä on mahdollisesti pieniä valkoisia jäänteitä.”
 
5. Virtsassasi on vahva, paha haju

Virtsa ei varsinaisesti tuoksu hajuvedeltä – ja jotkin lääkkeet ja ruoat kuten parsakaali saattavat aiheuttaa joitain vahvoja, pahoja hajuja, mutta jos olet huomannut selkeän muutoksen virtsasi hajussa silloin, kun et ole muuttanut ruokavaliotasi tai lääkitystäsi, se voi olla merkki virtsatieinfektiosta. Makealta haiseva virtsa saattaa olla merkki kontrolloimattomasta diabeteksesta tai piikistä verensokerissasi, pahalta haiseva virtsa taas saattaa kieliä bakteerista virtsatieputkessa tai tulehduksesta virtsarakossa.
 
6. Alavatsa, selkä tai kyljet ovat arat

Se, millaista kipua koet voi myös kertoa missä tulehdus on. Kipu selässä tai kyljissä voi kertoa munuaisen tulehduksesta tai pyelonefriitistä. Paine lantion seudulla tai alavatsassa on oire virtsarakon tulehduksesta, joka tunnetaan myös nimellä cystitis. Miehillä virtsaputkentulehdus tai uretriitti aiheuttaa myös ärtyneisyyttä ja aristusta peniksen päässä ja on hyvin yleinen sairaus – vanhemmista miehistä joka kuudes on sairastanut virtsaputkentulehduksen. Bakteerin aiheuttaman eturauhastulehduksen, jonka aiheuttaa tulehdus virtsaputkessa, oireita ovat tyypillisesti alaselän, peniksen, kivesten, peräsuolen ja välilihan kipu.
 
7. Virtsa on punaista tai vaaleanpunaisen sävyistä

Jos huomaat, että virtsassasi on pinkki sävy, se voi olla merkki siitä, virtsassa on verta. Tämä voi olla yksi virtsarakontulehduksen tai munuaiskivien oireista. Muista myös, että se voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta, kuten virtsarakon tai munuaisten syövästä – ota yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian, jos huomaat verta virtsassasi. ”Virtsassa oleva veri virtsatieinfektion aikana ei ole harvinaista”, tohtori Hawes sanoi. ”Veri virtsassa ilman tulehdusta vaatii spesialistilla käyntiä. Hän voi rajata pois munuaiskivet, tukkeumat ja syövät.”
 
8. Olet todella väsynyt

Vaikka uupumus on yksi harvinaisemmista oireista, virtsatieinfektio voi aiheuttaa väsymystä tai uupumusta. ”Joskus VTI esiintyy hyvin hienovaraisella tavalla”, lääketieteen tohtori Pam Peeke kertoi Women’s Day -lehdelle. ”Väsymyksen ja voimien puutteen tunne on tavallista. Se syntyy, koska naisella on virtsarakossa tulehdus, joka aiheuttaa inflammaatiota”, tohtori Peeke sanoo. Inflammaatio aktivoi immuunijärjestelmän ja täten voi aiheuttaa uupumusta.
 
9. Sinulla ei ole ruokahalua tai kärsit pahoinvoinnista

Ruokahalun puute tai pahoinvointi on harvinaisempi VTI:n oire. Jotkut ihmiset saattavat jopa oksentaa, jos tulehdus on vakava tai se on levinnyt munuaisiin, Women’s Health -lehti kertoo. Siitä huolimatta pelkkä pahoinvointi tai oksentelu ei automaattisesti ole merkki VTI:stä – mutta sen voi yhdistää muihin oireisiin.

Jos epäilet VTI:tä, mene lääkäriin mahdollisimman pian

Vaikka virtsatieinfektio voi olla hyvin kivulias, usein hoito on nopeaa ja tehokasta. Lääkäri antaa sinulle yleensä antibioottikuurin, joka parantaa tavallisen bakteeri-infektion muutamassa päivässä. Mutta jos tulehdusta ei hoideta, se voi muodostua hengenvaaralliseksi veren tulehdukseksi (kutsutaan myös sepsikseksi) tai bakteeri voi levitä munuaisiisi, mikä voi aiheuttaa muun muassa selkäkipua, kylmänväreitä, kuumetta, pahoinvointia ja oksentelua.

Lue lisää

Kuinka paljon vettä pitäisi oikeasti juoda?


12 huomaatonta diabeteksen lisäsairautta


Näin pääset eroon munuaiskivistä