Previous slide
Next slide

9 yllättävää hyötyä kuuman veden juomisesta

vesi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Claire Gillespie
Aloita päiväsi kuumalla (tai lämpimällä) kupillisella vettä ja nauti sen terveyshyödyistä.

Onko kuuman veden juomisesta hyötyä?

Vanhan kiinalaisen lääketieteen ja intialaisen kulttuurin mukaan päivän aloittaminen kupillisella kuumaa vettä auttaa käynnistämään ruuansulatuksen ja tarjoaa useita terveyshyötyjä. ”Mitä kuumempi, sen parempi” ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Lämmitä vesi korkeintaan 50-asteiseksi, jotta et vahingoita suun ja kurkun epiteelisoluja.

Auttaa painonpudotuksessa

Itsessään kuuman veden juominen ei auta pudottamaan painoa, mutta se auttaa prosessissa. Ravintoterapeutti Cara Walsh suosittelee aloittamaan aamun kuumalla vedellä ja sitruunalla, jotta voit käynnistää ruuansulatuksen, mikä auttaa kroppaa polttamaan enemmän kaloreita päivän aikana. ”Kuuman veden juominen myös puhdistaa suolistoa ja auttaa ehkäisemään pöhöttymistä sekä auttaa pääsemään eroon ylimääräisestä veden painosta, jota ehkä kannat”, hän lisää. Lue lisää painonpudotuksesta ja aamurutiineista

Puhdistaa sivuontelot

Jos olet etsimässä kotikonstia tukkoisen nenän parantamiseen, kokeile kuuman veden juomista. Lääkäri Nesochi Okeke-Igbokwe sanoo, että tämä voi auttaa helpottamaan hengitystietulehduksen oireita. Kliiniset tutkimukset osoittavat, että kuuman veden juominen auttaa nenän tukkoisuuden selvittämisessä paremmin kuin kylmä vesi, sillä korkeampi lämpötila nopeuttaa liman liikettä. ”Juomiemme nesteiden lämpötila saattaa vaikuttaa siihen, miten hoidamme joitakin hengitysteiden yläpään tulehduksen oireita”, sanoo Okeke-Igbokwe.

Parempi hampaille

Hampaasi kiittävät kylmän veden vaihtamisesta kuumaan. Lääkäri Sandra Moldovanin mukaan lämmin vesi on parempi hampaille ja paikoille, ja se imeytyy helpommin. ”Jotkin valkeat paikkamateriaalit supistuvat reagoidessaan kylmään veteen, mikä voi saada paikat liikkumaan hampaista”, kertoo Moldovan. Varmista taas, ettei vesi ole liian kuumaa. Mikä tahansa äärimmäinen lämpötila voi olla tuhoisa hampaille, joten pyri juomaan vesi huoneenlämpöisenä pitääksesi hampaasi tyytyväisinä. Nämä tavat tuhoavat hampaitasi

Parempi ruuansulatukselle

Lämpimällä vedellä on vasodilatorinen vaikutus, mikä tarkoittaa, että se laajentaa verisuonia ja saa verenkierron virtaamaan ohutsuolta kohti, mikä auttaa ruunasulatusprosessia. ”Aamulla tyhjään mahaan juominen vie veden suoraan ruuansulatuselimistön läpi suolistoon, missä sitä tarvitaan”, sanoo sydänlääkäri Luiza Petre. Lämpimän veden hyödyt ruuansulatuksessa eivät kuitenkaan jää siihen. Sillä on nopeammin nesteyttävä efekti, joten kun lämmintä vettä seuraa ateria, lämpötila auttaa emulgoimaan rasvat, jolloin ne sulavat helpommin.

Auttaa pääsemään toksiineista eroon

Kupillinen kuumaa vettä kohottaa kehon lämpötilaa ja edistää hikoilua, mikä on eräs tapa, jolla keho hankkiutuu eroon toksiineista. ”Kun juot säännöllisesti kuumaa vettä sitruunan kanssa, kuuma vesi auttaa tasapainottamaan kaikki päivisin syömämme hapokkaat ruuat”, sanoo Petre. Jos et ole sitruunan suurin ystävä, kokeile vihreää teetä, joka saattaa lisätä vapaiden radikaalien toimintaa kehossa. Nämä ruoat puhdistavat kehoasi luonnollisesti 

Luonnollinen kipulääke

Siinä missä kylmän veden juominen auttaa supistamaan lihaksia, kuuman veden juominen lisää verenkiertoa kudoksiin, mikä auttaa lihaksia rentoutumaan. ”Tämä voi auttaa kaikenlaisiin kipuihin”, sanoo Petre, ”nivelsärystä kuukautiskipuihin.” Lämpimän veden juominen ennen nukkumaanmenoa auttaa myös rentoutumaan, mikä saattaa auttaa nukahtamaan nopeammin, ja se saa olon tuntumaan täydemmältä – ei keskiyön napostelua! – ja virkeämmältä aamulla.

Parantaa verenkiertoa

Samalla tavoin kuin lämpimän kylvyn ottaminen voi auttaa verenkiertoelimiä kuljettamaan verta tehokkaammin ympäri kehoa, Healthline-sivuston mukaan myös kuuman veden juominen voi parantaa verenkiertoa. Tämä tarkoittaa terveempää verenpainetta ja pienentynyttä sydänsairauden riskiä.

Helpottaa ummetusta

Ummetusta esiintyy silloin, kun ruuansulatus ei toimi, ja se johtuu usein veden puutteesta kehossa. Jos aloitat joka päivän kupillisella lämmintä vettä (ennen kuin syöt mitään), voit auttaa ruuansulatuselimistön toimintaa ja vähentää ummetuksen todennäköisyyttä. ”Korkeampi lämpötila stimuloi suoliston supistelua ja auttaa nopeuttamaan hidasta ruuansulatusta ja lieventämään ummetusta”, sanoo Petre. Jos siltä tuntuu, voit myös siemailla lämmintä vettä pitkin päivää saadaksesi vielä enemmän terveyshyötyjä. Nämä 9 ruokaa pahentavat ummetusta

Olet ystävällisempi

Terveyshyödyt sikseen – lämmin vesi voi myös tehdä sinusta ystävällisemmän. Colorado Boulderin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että osallistujat, jotka pitelivät hetken aikaa lämmintä kahvikuppia (toiset pitelivät kylmää kuppia) ajattelivat, että toiset osanottajat olivat luonteeltaan anteliaampia ja välittävämpiä. Tutkimuksen toisessa vaiheessa osallistujat, jotka pitelivät lämmintä terapiatyynyä (toiset pitelivät kylmää tyynyä), valitsivat todennäköisemmin lahjan ystävälleen kuin itselleen. Eli miten sitten juotkin lämmintä vettä, kupista kannattaa pidellä niin pitkään kuin mahdollista.

Lue lisää:

6 terveysongelmia ehkäisevää syytä juoda vettä 

Kuinka paljon vettä pitäisi oikeasti juoda? 

Virtsatulehdus – ehkäisy ja hoito kotikonstein