Previous slide
Next slide

Mitä tapahtuu aivohalvauksessa?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Tieto siitä, miten ja miksi aivohalvaus tapahtuu, voi auttaa sinua ymmärtämään oireita ja aloittamaan mahdollisen toipumissuunnitelman laatimisen.

Aivoinfarkti

Neljä viidestä aivohalvauksesta johtuu siitä, että verihyytymä estää veren virtaamisen aivoihin. Verihyytymiä, jotka voivat aiheuttaa aivoinfarktin, on kahta tyyppiä:

Aivoveritulppa Verihyytymä, joka kehittyy verta aivoihin kuljettavassa valtimossa.

Aivoembolia Verihyytymä, joka kulkeutuu muualta kehosta aivovaltimoon.

Verihyytymiä saavilla ihmisillä voi olla kroonisia terveysongelmia, jotka vaikuttavat normaaliin verenkiertoon, kuten:

* Valtimonkovettumatauti seurauksena korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta, korkeasta kolesterolista tai tupakoinnista.

* Eteisvärinä tai muu sydämen rytmihäiriö.

* Sydänsairaus (sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, läppäviat)

Aivoverenvuoto

Aivoverenvuodon syynä voi olla:

* Aivojen sisäinen verenvuoto: verisuoni aivojen sisällä puhkeaa.

* Lukinkalvon alainen verenvuoto: tapahtuu, kun verisuoni aivojen pinnalla vuotaa aivojen ja kallon väliseen tilaan.

Tämäntyyppiset aivohalvaukset johtuvat yleensä pitkään jatkuneesta korkeasta verenpaineesta tai puhjenneesta aneyrusmasta (veren täyttämästä pullistumasta verisuonen seinämässä). Ne ovat usein vakavampia kuin aivoinfarktit, ja vaikka oireet ovat samanlaiset, varhainen hoito on hyvin erilaista.

Aivoverenvuodon syynä voi olla aivojen sisäinen verenvuoto. Tämäntyyppiset aivohalvaukset johtuvat yleensä pitkään jatkuneesta korkeasta verenpaineesta.

Aivohalvaus – miksi vaikutukset vaihtelevat?

Aivohalvaus voi aiheuttaa vain väliaikaisia oireita, kuten kasvohalvauksen tai heikkoutta käsivarressa, jotka katoavat muutaman tunnin sisällä. Tätä kutsutaan ohimeneväksi aivoverenkiertohäiriöksi (TIA). Vakavammissa tapauksissa saatetaan tarvita kuukausien hoitoa, ennen kuin voit seisoa ilman apua, liikuttaa käsivarsia helposti tai pystyä jälleen puhumaan.

Vaihtelu riippuu siitä, mikä aivojen osa on vaurioitunut. Oikea aivopuolisko hallitsee kehon vasenta puolta ja päinvastoin. Yleiset oireet, kuten heikkous tai halvaus, ilmenevät yleensä vastakkaisella puolella kehoa kuin halvauksen vaurioittama aivojen puolisko. Jos kyseessä on aivojen vasen puoli, sinulla on todennäköisemmin ongelmia kielen kanssa (puhuminen, ymmärtäminen, lukeminen ja kirjoittaminen). Jos kyseessä on oikea puolisko, sinulla saattaa olla havainnointivaikeuksia (nähdyn, kuullun ja kosketetun ymmärtäminen) ja avaruudellisten taitojen ongelmia (koon, nopeuden, välimatkan tai sijainnin arviointi).

Oireiden vakavuus riippuu vaurion laajuudesta ja siitä, aiheuttaako sen tukos vai verenvuoto. Oireet ovat todennäköisesti vakavammat niillä, joiden terveydentila on jo valmiiksi heikko.

Lue lisää:
Aivohalvaus – tunnista oireet!
Seitsämän hiljaista merkkiä sydänkohtauksesta
Näin aivoinfarkti ja aivopullistuma eroavat toisistaan