Previous slide
Next slide

Aivot terveeksi syömällä

Aivot terveiksi syömällä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Aivot tarvitsevat laadukasta ravintoa pysyäkseen huippukunnossa. Aivojen ihanteellinen toiminta riippuu lähestulkoon kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävästä saannista sekä terveestä verenkiertojärjestelmästä ja luotettavasta polttoaineen lähteestä. Joskus tarvitaan vain muutama yksinkertainen muutos, jotta ”aivottomasta ruoasta” tulee aivoruokaa, joka antaa aivoillesi niiden tarvitsemat ravintoaineet. Löydä ja korvaa ruokavalion puutteet.

Aamupala

Aivoton aamiainen: Riisimuroja, täysmaitoa ja sokeria; valkoista paahtoleipää, voita, hilloa ja kahvia kerman tai täysmaidon kera. Tällainen aamiainen ei anna aivoille niiden tarvitsemaa pitkäkestoista polttoainetta ja tyydyttäviä proteiineja, jotka pitävät sinut käynnissä lounaaseen saakka.

Aivoruoka-aamiainen: Puuroa täysjyvähiutaleista ja marjoja, täysjyväpaahtoleipää, kananmuna ja pieni kahvi rasvattoman maidon kera.

Muutokset: Korvaa käsitellyt hiilihydraatit täysjyväviljalla, niin glukoosi vapautuu aivojen polttoaineeksi hitaammin ja hallitummin. Kunnon proteiiniannos auttaa pysäyttämään unettavan serotoniinin tuotannon ja pitää sinut virkeänä. Paranna verisuonten terveyttä lisäämällä kuitujen määrää ja vähentämällä tyydyttyneitä rasvoja niin, että aivosi saavat reilusti happea ja ravinteita.

Lounas

Aivoton lounas: Kinkkua ja juustoa valkoisella leivällä, tölkillinen kolajuomaa, palanen kakkua. Syötyäsi kaikki nämä nopeavaikutteiset hiilihydraatit olet uninen ja tehoton iltapäivään mennessä.

Aivoruokalounas: Kananrintaa ja salaattia täysjyväsämpylän välissä, hedelmiä tai marjoja ja maustamatonta jogurttia, vettä.

Muutokset: Juo runsaasti vettä aivojen toiminnan optimoimiseksi. Paranna verisuonten terveyttä lisäämällä kuituja ja vähentämällä suolan ja tyydyttyneiden rasvojen käyttöä niin, että aivosi saavat runsaasti polttoainetta ja ravinteita, joita ne tarvitsevat koko päivän ajan. Valitse laadukkaita proteiiniruokia ja vältä suuria määriä nopeavaikutteisia hiilihydraatteja, kun sinun on pysyttävä virkeänä. Ruoat, joiden glykemiaindeksi (GI) on korkea, sulavat helposti ja muuttuvat nopeasti glukoosiksi. Niiden ansiosta verensokeri ensin nousee ja sitten laskee nopeasti. Aivot kaipaavat kuitenkin tasaista energiansaantia. Saat sen matalan GI:n ruoista, jotka vapauttavat glukoosia tasaisemmin verenkiertoon. Valitse siis ruokia, joissa on kuituja, hitaasti sulavaa tärkkelystä, terveellisiä rasvoja ja proteiineja, jotka tyhjentyvät vatsasta hitaasti ja sulavat vähitellen. Tällöin glukoosin tuotanto kestää useamman tunnin, eikä se tapahdu äkillisenä ryöppynä. Näin aivot saavat pidempään polttoainetta, jota ne tarvitsevat toimiakseen kunnolla, keskittymiskyky ja muisti kohentuvat selvästi ja mieliala pysyy tasaisempana.

Päivällinen

Aivoton päivällinen: Hampurilaisateria tai pizza, olutta, kupillinen kahvia. Tällainen päivällinen voi haitata hyvin ansaitsemaasi kunnon yöunta. Rasvaisten ruokien tyhjentyminen vatsasta kestää kauemmin, ja niiden sulattaminen vaatii ylimääräistä työtä, mikä saattaa pitää sinut hereillä. Iso annos proteiiniruokaa sekä kahvin kiihdyttävä vaikutus vaikeuttavat myös nukahtamista. Alkoholi puolestaan häiritsee normaalia unirytmiä niin, ettet herää virkistyneenä.

Aivoruokapäivällinen: Vokki, jossa paljon kasviksia ja vähän porsaan tai naudanfileesuikaleita, tummaa riisiä, kamomillateetä tai lämmintä maitoa sekä hunajaa ennen nukkumaanmenoa.

Muutokset: Pidä aivojesi verensaanti kunnossa lisäämällä kuitujen määrää ja vähentämällä huonolaatuisia rasvoja niin, että verenkiertojärjestelmäsi pysyy terveenä. Nauti myös riittävästi proteiinia, jossa on runsaasti tryptofaania, sillä se on avainasemassa hyvän yöunen antajana. Tätä aminohappoa on lihassa ja maitotuotteissa, ja sen imeytymistä edistää näiden ruokien yhdistäminen tiettyihin hiilihydraatteihin, kuten riisiin tai hunajaan. Maitotuotteet auttavat myös tuottamaan dopamiinia, joka säätelee uni-valverytmiä. Kamomillaa on perinteisesti käytetty vähentämään stressiä ja parantamaan unensaantia.

Lue lisää 
Jumppaa aivot kuntoon 
Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla 
7 munasarjasyövän oiretta, joita et ehkä huomaa