Previous slide
Next slide

12 yllättävää faktaa avokadosta

avokado
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Avokadolla on paljon terveysvaikutuksia ja kiehtova historia. Tässä 12 faktaa, jotka johdattavat sinut syvemmälle tämän terveellisen raaka-aineen saloihin.

1. Avokado on oikeasti hedelmä, joka kasvaa Väli-Amerikan ja Meksikon alueelta lähtöisin olevassa puussa. Avokadopuu on sukua laakeri- ja kanelipuille ja voi kasvaa jopa 20 metrin korkuiseksi.

2. Runsasrasvaisessa avokadossa on 25-30 grammaa rasvaa. Suurin osa avokadon rasvasta on monityydyttymätöntä rasvaa eli samaa sydänystävällistä rasvaa, jota on muun muassa oliiviöljyssä.

3. Lisää avokadoa voileivälle tai mihin hyvänsä leipä- tai hiilihydraattipitoiseen ateriaan, niin rasva hidastaa aterian sulatusprosessia ja tasaa verensokeriasi.

4. Avokado kasvaa puussa banaanin tapaan, mutta kypsyy vasta poimimisen jälkeen.

5. Espanjalaiset konkistadorit käyttivät avokadonsiemeniä eräänlaisen pysyvän musteen valmistukseen. Siemenen sisällä on maitomaista nestettä, joka muuttuu punaiseksi ilman vaikutuksesta.

6. Avokadon sisältämä hyvä rasva saattaa jopa kääntää insuliiniresistanssin ja auttaa näin elimistöäsi tasaamaan veren sokeritasoja. Avokado sisältää myös enemmän liukoista kuitua (joka tasaa verensokeria ja alentaa kolesterolia) ja proteiinia kuin mikään muu hedelmä.

7. Avokadossa on suhteessa enemmän kaliumia kuin banaanissa. Se sisältää runsaasti steroleita eli yhdisteitä, joiden on osoitettu alentavan kolesterolia. Se on myös täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita, esimerkiksi E-vitamiinia, magnesiumia, C-vitamiinia, folaattia ja sinkkiä.

8. Jotkut ihmiset ovat allergisia avokadolle. Tämä allergia tunnetaan lateksi-hedelmä-allergiana, ja toisinaan oireet saattavat olla jopa hengenvaarallisia.

9. Varmistaaksesi avokadon kypsyysasteen pidä avokadoa kämmenelläsi ja paina sitä kevyesti. Käännä se sitten toisin päin ja paina uudelleen. Jos pinta antaa hieman periksi, mutta siihen ei jää näkyvää kuoppaa, se on valmis syötäväksi. Jos hedelmään jää kuoppa, on se jo ylikypsä.

10. Leikkaa avokado viiteen osaan. Yhdestä palasta saat 55 kaloria. Jos se kuulostaa paljolta, vertaa sitä ruokalusikallisen majoneesia (100 kaloria), voita (myöskin 100 kaloria) tai salaatinkastiketta (75 kaloria). Avokadossa on vähemmän kaloreita, ja se tarjoaa huomattavasti enemmän ravintoaineita.

11. Avokado voi alentaa syöpäriskiä. Terveelliset monityydyttymättömät rasvat auttavat tutkitusti elimistöä imemään ravinnosta syöpää ehkäiseviä antioksidantteja, kuten lykopeenia (tomaateissa) ja beetakaroteenia (porkkanoissa ja bataateissa).

12. Huolehdi hiustesi hyvinvoinnista avokadon avulla. Hiusten kostuttaminen avokadolla kyllästää ne proteiinilla ja vahvistaa hiusten rakennetta. Sekoita kypsä, kuorittu avokado sekä teelusikallinen vehnänorasöljyä ja teelusikallinen jojoba-öljyä. Levitä pestyihin hiuksiin aina latvoihin saakka ja peitä suihkumyssyllä tai muovipussilla. Anna vaikuttaa 15 – 30 minuuttia ja huuhtele huolellisesti.

Lue lisää
Avokado-kalkkunawrapit
Avokado-pikkujamssipapusalaatti appelsiinin kera
18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi