Previous slide
Next slide

Ei-allerginen nuha – mitä se on ja kuinka sitä hoidetaan?

nuha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samantha Rideout
Kun nenä temppuilee, eikä syy löydy allergiasta, diagnoosina on yleensä ei-allerginen nuha eli riniitti.

Yleensä, kun syypää on jokin muu kuin allergia, silmät, nenä ja kurkku eivät kutia, mutta oireina voivat olla vuotava nenä, tukkoisuus, nenänie­lun limaisuus ja aivastelu. Nämä epämukavat oireet voivat olla pitkä­kestoisia  ja heikentää elämänlaatua.

Ei-allergisen nuhan mahdollisten aiheuttajien lista on pitkä: infektio, lämpötilan vaihtelut, tupakansavu, kemikaalien höyryt, alkoholi, stressi ja hormoonaalinen epätasapaino, joka johtuu usein murrosiästä, raskaudes­ta, hormonikorvausterapiasta tai ras­kauden ehkäisystä. Syynä voi olla myös ikääntyminen; atrofisena nuhana tunnettu vaiva johtuu iän tuomista muutoksista nenän sisäpuolen hermoissa.

Myös lääkkeet betasalpaajista tu­lehduskipulääkkeisiin ja avaaviin nenäsuihkeisiin voivat aiheuttaa ei-al­lergista nuhaa. Viimeksi mainittu voi laskea turvotusta ja avata vilustumi­sen tai allergisen reaktion tukkiman nenän, mutta jos sitä käyttää pidem­pään kuin 5- 7 päivää peräkkäin, se voi aiheuttaa lisää turvotusta. Joilla­kin ihmisillä avaavien nenäsuihkeiden käyttäminen nenäsuihkeiden it­sensä aiheuttamiin ongelmiin johtaa ikävään noidankehään.

Ei-allergisen nuhan perimmäisen syyn hoitaminen on luonnollisesti paras keino päästä vaivasta eroon. Noin puolella ei-allergisesta nuhasta kärsivistä potilaista selvää syytä ei kuitenkaan ole. The Joumal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä hiljattain julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että monet nuhasta kärsivät pääsivät oireistaan eroon suihkuttamalla ne­nään kapsaisiinia, joka sattuu ole­maan molekyyli, josta chilipippurit saavat tulisuutensa.

Kapsaisiini vaikuttaa nenän yli­herkkiin hermoihin. Ilmiö todettiin ensin potilailla, jotka muuttivat Poh­jois-Amerikasta tai Euroopasta Intiaan – he huomasivat, että mausteisten ruokien syöminen helpotti heidän oireitaan, sanoo belgialaisen Leuve­nin yliopiston sekä Amsterdamin yli­opiston nenätautiopin professori Peter Hellings. Kap­saisiinia ei myydä lääkkeenä, mutta jotkut lääkärit ja farmaseutit voivat saada sitä tilattua ja valmistaa siitä suihkeen.

Muitakin ei-allergisen nuhan muotoja voidaan hoitaa lääkkeillä, esimerkiksi atrofi­seen nuhaan tehoaa hyvin ipratro­piumbromidia sisältävät nenäsuih­keet. Lääkärin tulisi osata auttaa si­nua valitsemaan oikeat valmisteet juuri sinun vaivaasi.

Lue lisää

Tutut, mutta yllättävät allergian aiheuttajat

8 syytä huimaukselle

Näin tulkitset kehosi antamia vihjeitä