Previous slide
Next slide

Elä yli satavuotiaaksi

Elä  100-vuotiaaksi!
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Tämä ei ole vaikeaa. Sadan lääkärin mukaan ainakin 60 prosenttia kroonisista sairauksista olisi vältettävissä 12 yksinkertaisen toimintatavan avulla.

Tutkittaessa kaksosia, joilla on sama perimä mutta eri elintavat tai -ympäristö, on huomattu, että dna sanelee todennäköisesti vain 25–33 prosenttia elinajanodotteesta. Seuraavan muistilistan avulla elät pitkään ja voit hyvin – koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

1. Lopeta tupakointi

Sydänkohtauksen riski alenee tupakoimattoman tasolle neljä vuotta lopettamisen jälkeen. Keuhkosyöpäriski alenee tupakoimattoman tasolle 10 vuodessa.

2. Urheile päivittäin

Tarvitset vain 30 minuuttia kevyttä liikuntaa päivässä. Kolme 10 minuutin kävelyä riittää.

3. Syö päivittäin viisi annosta tuoreita hedelmiä/kasviksia

Ne ovat täynnä antioksidantteja, jotka ovat suojelevien ravintoaineiden erikoisjoukkoa! Tarvitset massoittain niitä verenkiertoosi koko ajan.

4. Käy testeissä

Kysy lääkäriltä, mitä testejä tarvitset säännöllisesti iässäsi ja terveystilassasi ja mene testeihin.

5. Nuku tarpeeksi

Useimmille aikuisille riittää kahdeksasta yhdeksään tuntia unta joka yö. Kehon immuniteettijärjestelmä latautuu unen aikana.

6. Ota päivittäin pieni annos aspiriinia

Sydänkohtaus, aivohalvaus, jopa syöpä… Pieni 81 mg:n tabletti päivittäin suojaa ilmeisesti kaikilta niistä. Varmista kuitenkin lääkäriltä, että aspiriini sopii muiden lääkkeidesi kanssa ennen kuin aloitat.

7. Tiedä verenpaineesi

Korkeaa verenpainetta ei sanota hiljaiseksi tappajaksi, koska elämään tarvitaan jännitystä. Pidä verenpaineesi 120/80 -lukemissa.

8. Pidä yhteyttä

Yksinäisyys on eräs stressin muoto. Ystävät, perhe ja karvakaverit antavat F-vitamiinia.

9. Vähennä tyydyttynyttä rasvaa

Elimistö tuottaa tyydyttyneestä rasvasta pahaa LDL-kolesterolia.

10. Hanki apua masennukseen

Masennus diabeteksen tai sydäntaudin kylkiäisenä lisää aikaisen kuoleman riskiä 30 prosentilla. Hanki apua pian, jos tunnet itsesi masentuneeksi.

11. Siedä stressiä

Kyselyymme vastanneiden lääkäreiden mukaan hallitsemattoman stressin kanssa eläminen haittaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia enemmän kuin 13 kilon ylipaino.

12. Kehitä korkeampi tavoite

Eräs lääkäri on neuvonut: ”Pyri saavuttamaan jotain itseäsi suurempaa”. Tapahtuupa se sitten kirkon, yhteisön tai vapaaehtoistyön kautta, annat lahjan samalla itsellesi.
 

Lue lisää

Näin syntymäkuukautesi vaikuttaa terveyteesi

Kosketustuksen voima

7 tapaa saada paremmat yöunet