Previous slide
Next slide

Helpotusta hikkaan

hikka
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samantha Rideout
Lähes 2 400 vuoden ajan ihmiset ovat vaihdelleet hikanparannusvinkkejä.

Teoksessaan Pidot filosofi Platon kirjoitti jopa erään hahmon neuvovan toista: ”Pidätä hengitystäsi… ja kurlaa sitten vesitilkalla; jos hikka vielä jatkuu, kutita nenääsi jollakin ja aivasta.” Näinkin pitkän ajan päästä nuo ideat ovat yhtä hyviä kuin mitkä muutkin, sanovat lääketieteen tutkijat.

Hikka on pallean tahdosta riippumatonta supistelua; pallea on lihas, joka sijaitsee kylkiluiden alla ja avustaa hengittämisessä. Elleivät supistelut kestä kahta vuorokautta pidempään – näin käy harvoin, mutta se aiheuttaa ihmiselle terveysriskin vaikeuttamalla syömistä ja nukkumista – niitä ei tarvitse hoitaa. Jos kuitenkin etsii keinoja hikan lopettamiseksi, törmää kaikenlaisiin omituisiin ja mahtaviin kotikutoisiin neuvoihin, kuten kielen vetämiseen ja maustekurkun syömiseen selällään maaten.

Hyvin harvoja näistä menetelmistä on testattu kliinisesti, mutta joissakin niistä on enemmän järkeä kuin toisissa, kun ottaa huomioon ihmisen anatomian. Esimerkiksi kiertäjähermo, joka ulottuu aivorungosta vatsaan näyttää aiheuttavan hikkaa, kun sitä ärsytetään. Jos hermoa harhautetaan toisella ärsykkeellä, sen toiminnan voi ainakin teoriassa keskeyttää. Sen vuoksi kitalaen kutittaminen ja nikottelijan säikäyttäminen voivat jopa toimia.

Voit myös yrittää lisätä hiilidioksidin määrää verenkierrossa. ”Se vaikuttaa aivorungossa sijaitsevaan hengityskeskukseen”, sanoo tohtori Mark Fox, joka vuonna 2015 julkaisi kahden kollegansa kanssa katsauksen farmakologisista hikanhoitokeinoista toimiessaan Zürichin yliopistossa, Sveitsissä. ”Oletan, että tämä ohittaa verenkierron poikkeavuuden, joka on hikan syynä.” Hengittäessään ihminen poistaa hiilidioksidia, minkä takia tuloksia voi saada pidättämällä hengitystä, kuten Platon mainitsi, tai hengittämällä paperipussiin, jonne hiilidioksidi jää ja se voidaan hengittää uudelleen sisään.

Mitä tulee näyttävämpiin tekniikoihin, kuten viinin imemiseen lautasliinasta tai veden nielemiseen samalla kun puree keppiä, Fox viittaa Lassi ja Leevi -sarjakuvaan, jonka mukaan jotkin keinoista on keksitty vain hikasta kärsivän henkilön ystävien viihdyttämiseksi.

Lue lisää
Seitsemän tapaa lievittää päänsärkyä 
9 tapaa helpottaa selkäkipuja 
Kuinka päästä eroon sitkeistä flunssaoireista?