Previous slide
Next slide

Kannattaako HPV-rokote ottaa aikuisena?

hpv_rokote
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Claire Gillespie
Joidenkin on kannattavaa ottaa HPV-rokote 26 ikävuoden jälkeen, vaikka se ei olisikaan virallinen suositus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että 10–12-vuotiaat tytöt ja pojat rokotetaan ihmisen papilloomavirusta (HPV) vastaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti. Ikä on tärkeä tekijä, sillä nuoret eivät ole vielä seksuaalisesti aktiivisia, joten he eivät ole altistuneet HPV-virukselle. Suositellussa iässä rokote myös tuottaa todennäköisesti vahvimman immuunireaktion.

HPV & kuusi eri syöpätyyppiä

Miksi tällä on merkitystä? HPV on liitetty kuuteen eri syöpätyyppiin, joista yleisin on kohdunkaulan syöpä. Valtaosa tartunnoista tapahtuu parikymppisenä. Siksi täydennysrokotuksia suositellaan myös niille 13–26-vuotiaille, jotka eivät vielä ole saaneet HPV-rokotusta. Onko rokotetta kuitenkaan järkevää ottaa yli 26-vuotiaana?

“HPV-rokotteen hyödyt vähenevät huomattavasti, kun ihmiset ikääntyvät ja aloittavat seksielämän”, sanoo lääketieteen tohtori Elissa Meites, joka toimii perhelääkärinä Atlantassa Georgian osavaltiossa.

”Koska rokote estää ainoastaan uudet HPV-infektiot, siitä on vähemmän hyötyä heille, jotka ovat jo saattaneet saada HPV-tartunnan tai ovat sille immuuneja.” Hän lisää, että 26 ikävuoden jälkeen ”julkiset terveyshyödyt ovat minimaalisia, sillä ainoastaan pieni osa syövistä voidaan estää rokottamalla aikuisia.”

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei rokotetta voisi saada tai että se ei olisi kannattava iäkkäämmille henkilöille. Yhdysvaltain tautikeskus The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) on hyväksynyt rokotteen myös 27–45-vuotiaille. Iäkkäämmät henkilöt voivat olla mahdollisia ehdokkaita rokotteelle, jos heillä on riski saada uusi HPV-infektio.

Kenelle HPV-rokote?

“HPV-tartunta saadaan yleensä seksielämän alkaessa, joten nuorten rokottaminen on järkevintä”, sanoo lääketieteen tohtori Mary Montgomery, joka työskentelee lääkärinä naistensairaalan infektiotautien osastolla Bostonissa.

”Suosittelisin kuitenkin HPV-rokotetta kaikille niille 27–45-vuotialle, jotka eivät ole koskaan olleet seksuaalisesti aktiivisia, joilla on ollut vain muutama seksikumppani tai jotka arvelevat saavansa useita uusia seksikumppaneita. Heille rokotteen tarjoaminen on järkevää.”

Itse ostettuna rokote maksaa apteekissa noin kaksisataa euroa, ja rokotetta tarvitaan kolme annosta. Rokotuksesta huolimatta on tärkeää käydä säännöllisissä kohdunkaulan syövän seulonnoissa 30–60-vuotiaana. Joissain kunnissa seulonta koskee myös 25–65-vuotiaita naisia.

Lähteet: 
• Elissa Meites, lääketieteen tohtori, perhelääkäri Atlantassa Georgian osavaltiossa, kirjoittanut CDC:n aikuisten HPV-rokotusten menettelyohjeet, julkaistu vuonna 2019 Morbidity and Mortality Weekly Report -julkaisussa
• Morbidity and Mortality Weekly Report, ”Human Papillomavirus Vaccination for Adults: Updated Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices”
• Mary Montgomery, lääketieteen tohtori, infektiotautien osaston lääkäri, Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts

Lue lisää: 

39 faktaa rokotteista, jotka jokaisen tulisi tietää 

10 myyttiä rokotteista, jotka voit unohtaa

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät helposti huomaamatta