Previous slide
Next slide

Keuhkoveritulpan 7 varoitusmerkkiä

keuhkoveritulppa
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jessica Migala
Joka neljännelle tätä pelottavaa sairautta poteville äkillinen kuolema saattaa olla ensimmäinen ja ainoa oire. Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää.

Mikä keuhkoveritulppa on?

Keuhkoveritulppa on vakava tila, jossa verihyytymä tukkii verisuonen keuhkoissa. Hyytymä muodostuu tavallisesti muualla kehossa, useimmiten sääressä. “Tuntemattomista syistä se irtoaa ja kulkeutuu vatsan läpi sydämeen ja sitten keuhkoon,” selittää Adhir Shroff, interventionaalinen kardiologi Chicagon University of Illinois Hospital & Health Sciences Systemistä. Kun tulppa on yhtä suuri kuin laskimo tai verisuoni, se patoutuu ja tukkii veren kulkeutumisen osaan keuhkoa, hän selittää.

Kuka voi saada keuhkoveritulpan?

Niin voi tapahtua kenelle vain, mutta National Institutes of Health (NIH) sanoo, että tietyille ihmisille kehittyy helpommin verihyytymiä, joista taas voi seurata keuhkoveritulppa. Heihin kuuluvat ihmiset, joille on vastikään tehty leikkaus, jotka ovat ylipainoisia, joilla on on syöpä tai jokin sydän- tai keuhkosairaus, tai murtunut lonkka tai sääriluu. Jos olet synnyttänyt viimeisten kuuden viikon aikana, olet myös suuremmassa vaarassa saada keuhkoveritulpan.

Yhdysvalloissa jopa 900,000 ihmistä saattaa vuosittain kärsiä keuhkoveritulpasta tai vastaavasta laskimoveritulpasta, kertoo Centers for Disease Control & Prevention.

Lue tämä jos käytät hormonaalista ehkäisyä

National Blood Clot Alliancen mukaan suun kautta otettavat yhdistelmäehkäisymenetelmät—jotka sisältävät sekä estrogeenia että progestiinia—lisäävät veressä olevien hyytymistekijöiden määrää. Se kasvattaa riskiä vain hieman, sillä yksi tuhannesta näitä lääkityksiä käyttävästä naisesta saa verihyytymän. Jos  kuitenkin tiedät sairastavasi hyytymishäiriötä, kuten trombofiliaa, keskustele lääkärisi kanssa vain progestiinia sisältävistä ehkäisymenetelmistä, esimerkiksi kierukasta.

Jaksa pysyä liikkeessä

Jos veri ei virtaa suonissasi kyllin kovaa vauhtia, riskisi saada verihyytymä voi olla suurempi. “Näin voi käydä ihmisille, jotka istuvat pitkiä aikoja matkustaessaan vaikkapa lentokoneessa, bussissa tai autossa,” sanoo tri Shroff. Nouse seisomaan ja kävele ympäriinsä säännöllisesti tehostaaksesi verenkiertoasi. 

Varoitusmerkki: kipu tai punoitus sääressä

Jotkut potilaat tuntevat verihyytymän ensin sääressään, sanoo tri Shroff. Miltä se tuntuu? Siihen liittyy kipua, turvotusta ja punoitusta, hän selittää. Tätä tilaa kutsutaan laskimoveritulpaksi. Säärestä verihyytymä voi kulkeutua keuhkoon ja aiheuttaa siellä keuhkoveritulpan. Soita lääkärillesi, jos huomaat kramppimaista kipua pohkeessasi, tai punoitusta tai kuumotusta sääressäsi, huomauttaa Mayo Clinic.

Varoitusmerkki: hengästyminen

Jotkut potilaat saavat merkin keuhkoveritulpasta vasta sen kulkeuduttua keuhkoon. Silloin tavallisin oire on hengästyminen. “Oireet alkavat tavallisesti melko nopeasti ja ovat suhteellisen dramaattisia. Potilaat kertovat “ voineensa hienosti edellisenä iltana, mutta tunteneensa hengitysvaikeuksia aamulla matkalla vessaan,” sanoo tri Shroff.

Varoitusmerkki: rintakipu

Jos hengität syvään, ottaako se kipeää? Rintakipu on myös yksi keuhkoveritulpan varoitusmerkeistä. Kun osa keuhkon toimintaa vaarantuu, sydämeen pääsee vähemmän happea. Se taas aiheuttaa kipua, joka voi olla terävää ja iskevää, ja pahentua, kun hengität syvään, kertoo National Blood Clot Alliance. 

Varoitusmerkki: verinen yskä

Yksi pelottavimmista oireista on yskä, jonka mukana tulee veristä limaa. Tämä oire on epätavallisempi kuin vaikkapa hengästyminen, kertoo tri Shroff. Se saa kuitenkin huomiosi heräämään. Se voi myös kieliä toisesta keuhkosairaudesta, kuten keuhkosyövästä. Jos huomaat tämän oireen, soita lääkärillesi.

Varoitusmerkki: huimaus

Jos sinua pyörryttää tai huimaa, se menee tavallisesti ohi pian. Jos sinulla on keuhkoveritulppa, huimaus voi johtaa tajunnan menetykseen, kertoo Society for Vascular Surgery. Uskomatonta kyllä, New England Journal of Medicinessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että 17 prosentilla huimauksesta kärsivistä potilaista oli verihyytymä keuhkoissaan.

Varoitusmerkki: tuhoa ennakoiva tunne

Cleveland Clinicin mukaan ahdistuksen tai pelon tunteet voivat viestiä keuhkoveritulpasta. Tämä voi osittain johtua ahdistusta lisäävistä oireista, kuten sydämentykytyksestä. Älä jätä huomiotta merkkejä siitä, että jokin on vialla, vaan hanki apua.

Varoitusmerkki: ei oireita

Vaikka voisi olettaa, että ihminen tietää kärsivänsä keuhkoveritulpasta, ei niin välttämättä ole. NIH:n mukaan puolet keuhkoveritulpan saaneista ei koe minkäänlaisia oireita. Monia sairauksia ei voi huomata heti.

Entä, jos kyseessä ei ole keuhkoveritulppa?

Jos tämä oirelistan luettuasi ajattelet, että tuo kuulostaa sydänkohtaukselta, olet oikeassa. Keuhkoveritulppa “on hyvin hämmentävä potilaille sekä lääkäreille. Se voi näyttää närästykseltä, sydänkohtaukselta, sydämen vajaatoiminnalta, keuhkokuumeelta tai muilta sairauksilta,” sanoo tri Shroff. Vaikka sinun ei tarvitse todeta, mistä on kyse (se on lääkärin tehtävä), näihin oireisiin kannattaa ehdottomasti hakea lääkärin apua. Olipa syy hengästymiseesi tai rintakipuusi mikä hyvänsä, oireden takana oleva syy täytyy selvittää.

Keuhkoveritulpan hoito

Kokeet, kuten ultraäänikuvaus, rintakuva, tietokonetomografia tai magneettikuva, voivat auttaa lääkäriä toteamaan keuhkoveritulpan “nopeasti ja varmuudella,” sanoo tri Shroff. Sairautta voidaan hoitaa verenohennuslääkkeillä, verihyytymien liuotushoidolla, tai poistamalla tai hajottamalla hyytymä kirurgisesti. Kysy ainakin lääkäriltäsi, onko verihyytymän poistaminen yksi vaihtoehdoista. “Tutkimusaineisto riittää todistamaan, että suurten verihyytymien poistaminen tai hajottaminen parantaa potilaiden ennustetta,” tri Shroff huomauttaa. Odotettavissa on helpompaa hengittämistä (sekä terve sydän). 

Lue lisää: 

Näin vältät veritulpan

Keuhkosyöpä – varhainen toteaminen antaa toivoa 

Keuhkoahtaumataudin riskitekijät ja hoitokeinot