Previous slide
Next slide

Kiitollisuus voi kohentaa terveyttäsi!

kiitos
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lisa Fields
Sanalla ”kiitos” voi olla myönteisiä vaikutuksia terveyteesi ja toisten ihmisten hyvinvointiin.

Viikon kuluttua hämmästelin yhä vaikutusta, jonka muutama ventovieras oli tehnyt. Kirjoitin noille avuliaille ensimmäisenä paikalle tulleille ammattilaisille kiitoskirjeitä ja leivoin heille.  Se oli minun puoleltani pieni ele, mutta sillä oli suuri vaikutus.

Kun vein yhä lämpimät suklaaleivokset poliisiasemalle ja paloasemalle, henkilökunta kiitti minua lahjan tuomisesta. He kiittivät siis minua? Minä olin vain leiponut, ja he olivat sentään pelastaneet ihmishengen.

Pois ajaessani tunsin oloni kevyeksi ja iloiseksi osittain koska olin tehnyt hyvän työn, mutta suurimmaksi osaksi, koska minua hämmästytti, että oli olemassa epäitsekkäitä ihmisiä, jotka pelastavat työkseen ihmishenkiä eivätkä odota mitään vastalahjaksi.

Vasta myöhemmin tajusin, että luonnonmukaisin keinoin hankittu riemukas tunteeni saattoi olla merkityksellisempi kuin miltä aluksi vaikutti. Tutkimuksissa on todettu, että kiitollisuuden ilmaiseminen ja ystävällisten tekojen tekeminen voivat kohentaa mielialaa ja vaikuttaa muutoinkin myönteisesti terveyteen.

”Tutkimuksen pohjalta tiedämme, että kiitollisuudella on vaikutusta onnellisuuteen ja että se kohentaa tyytyväisyyden tunnetta”, sanoo Zürichin yliopistossa psykologian professorina työskentelevä Willibald Ruch. Hän tutkii myönteisten luonteenpiirteiden, kuten kiitollisuuden ja huumorin vaikutuksia.

”Kiitollisuus on viiden tärkeimmän onnellisuutta ennakoivan asian joukossa.”

Voit tehdä positiivisia muutoksia omassa elämässäsi kiinnittämällä huomiota kiitollisuuteen näiden vinkkien avulla.

Kiitollisuus on hyvää tekevä tunne

Kun tunnet hyvää oloa jostakin saamastasi asiasta tai jostakin tapahtuneesta, on kyse kiitollisuudesta. Sitä on mahdotonta tuntea tyhjiössä: joku toinen on aina vastuussa siitä, olipa kyse sitten rakkaistasi, ventovieraista tai jostain suuremmasta voimasta.

”Kiitollisuudessa on kyse suhteestasi muihin ihmisiin, kun olet yhteydessä johonkin itseäsi suurempaan”, Ruch sanoo.

Nykyään harvat ihmiset pysähtyvät miettimään ja antamaan arvoa asioille, joita heillä on, saati sitten osoittamaan kiitollisuutta. Syynä saattaa olla välitöntä tyydytystä korostava elämäntyylimme.

”Mainonta ja sosiaalinen media kannustavat jatkuvasti nuorempaa sukupolvea ajattelemaan, että he ovat maailmankaikkeuden keskipiste”, sanoo Tamiko Zablith, Lontoossa sijaitsevan tapakoulutusyrityksen Minding Mannersin perustaja. ”Jos kaikessa on kyse heistä, miksi pitäisi kiittää ketään muuta?”

Miksipä et kiittäisi muita? Tutkimuksissa on huomattu, että kiitollisuuttaan ilmaisevat ihmiset ovat onnellisempia, nukkuvat paremmin, pystyvät parantamaan ihmissuhteitaan, ovat vähemmän masentuneita ja kärsivät vähemmän kivusta ja korkeasta verenpaineesta kuin muut. Lisäksi kiitollisuuden myönteiset

vaikutukset kestävät pitkään. Kanadalaistutkijat huomasivat, että kuuden viikon ajan kiitoskirjeitä kirjoittaneiden ja hyviä tekoja tehneiden ihmisten onnistui kohentaa mielenterveyttään, vähentää ruumiillisia kipujaan, tuntea itsensä energisemmäksi ja saada enemmän aikaan jopa puolen vuoden ajan.

Kiitollisuus on melko uusi tutkimuskohde, joten tutkijat ovat vasta selvittämässä syy-seuraussuhteita kiitollisuuden ja lukuisten myönteisten terveysvaikutusten välillä.

”Tiedetään, että kiitollisuutta muita enemmän tuntevat ihmiset kertovat myös nukkuvansa muita paremmin, mutta emme tiedä, mistä se johtuu”, sanoo Alex Wood, joka työskentelee psykologian professorina ja johtaa käyttäytymistieteen keskusta Stirlingin yliopistossa Skotlannissa.

”Johtaako kiitollisuuden tunne parempiin uniin? Vai johtavatko hyvät yöunet voimakkaampaan kiitollisuuden tunteeseen? Vai onko mukana jokin kolmas tekijä, joka aiheuttaa sekä parempia yöunia että kiitollisuuden tunnetta?”

Kiitollisuus voi hyödyttää ihmisiä kaikissa elämänvaiheissa. Ruotsalaistutkijat tarkastelivat 77–90-vuotiaita henkilöitä, jotka olivat päättäneet olla kiitollisia asioista, joita heillä oli. Nämä henkilöt vatvoivat ja mietiskelivät muita ihmisiä vähemmän sitä, että heistä on tulossa vanhuudenhauraita.

”Jos he eivät voi muuttaa jotain asiaa, he valitsivat kiitollisuuden ja päättivät keskittyä asioihin, jotka olivat hyvin: siihen, että pystyi kävelemään itse, oli elossa ja pystyi asumaan vielä itsenäisesti”, kertoo tutkija Helena Hörder Göteborgin yliopistosta.

”Ehkä kyseessä on jonkinlainen luottamus siihen, että asian kanssa pystyy selviämään ja kykenee keskittymään oikeisiin asioihin.”

Kiitollisuus voi olla päivän pelastus

Entä sitten kiitollisuudenosoitusten vastaanottajat? Tutkimuksissa on havaittu, että henkilöt, joille on tehty ystävällisiä tekoja tai jotka olivat vastaanottaneet kiitosviestejä, kokevat myönteisiä tunteita huomionosoitusten ansiosta.

”Ne ovat iloisia yllätyksiä. Ihmiset eivät osaa odottaa kahvikupposta tai sitä, että joku avaa oven heille”, sanoo Jo-Ann Tsang, joka työskentelee psykologian apulaisprofessorina Baylorin yliopistossa Texasissa ja tutkii kiitollisuutta.

”Kiitollisuutta tuntee todennäköisemmin silloin, jos saa odottamatonta apua. Sillä on merkitystä, avaako oven ovimies vai joku täysin tuntematon henkilö, jonka velvollisuuksiin se ei kuulu.”

Kun ihminen saa osakseen odottamatonta ystävällisyyttä tai kiitollisuutta, hän todennäköisesti vastaa samalla mitalla tai laittaa hyvän kiertämään. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kun ihmistä kiitettiin, kiitos yli kaksinkertaisti todennäköisyyden, että sama ihminen toimi uudestaan avuliaasti.

Näin tapahtuu todennäköisesti, koska ihminen nauttii saadessaan sosiaalista arvostusta osakseen.

Zablith nauttii reaktiosta, jonka hän saa aikaan palkitessaan hänelle kahvilan ovea auki pitäneen henkilön päästämällä tämän oikeudenmukaiselle paikalle jonoon hänen edelleen. ”Ihmisen kasvoilla on tuolloin järkyttynyt ilme”, Zablith sanoo.

”Jonossa edelle päästetty ihminen on mukavampi myyjälle ja seuraavalle työpaikallaan kohtaamalleen ihmiselle. Hyvä lähtee kiertämään.”

Kiitollisuuden vastavuoroinen luonne voi myös syventää ihmissuhteita. Tutkimukset osoittavat, että jos osoittaa kumppanilleen säännöllisesti kiitollisuutta, tämä tuntee olonsa arvostetuksi ja vastaa todennäköisemmin osoittamalla arvostusta ja kiitollisuutta takaisin.’

Pariskunta on myös sitoutuneempi suhteeseensa. Yhdessä tutkimuksessa huomattiin, että kiitollisuuden tunteiden jakaminen kumppanin kanssa saa ihmisen tuntemaan itsensä vastuulliseksi kumppanin hyvinvoinnista ja olemaan tyytyväisempi suhteeseensa.

”Silloin kumpikin tuntee olevansa lähempänä kumppaniaan. Syntyy positiivinen kierre”, Tsang sanoo.

Kiitollisuuden alkeet

Jos ei ole erityisen kiitollinen ihminen, voi kiitollisuutta kuitenkin oppia. Ihmiset, joita on ohjeistettu pitämään kiitollisuuspäiväkirjaa, johon kirjataan kolme myönteistä asiaa jokaiselta päivältä, ovat ajan mittaan kehittäneet kykyään tuntea kiitollisuutta.

”Alussa ihmisillä on usein vaikeuksia keksiä heille tapahtuneita myönteisiä asioita”, Ruch sanoo. ”Mutta jos kirjaa tapahtumat ylös joka ilta, alkaa vähitellen kokea ne voimakkaammin. Aivot harjaantuvat arvostamaan asioita eri tavalla kuin aiemmin, ja näin myös kiitollisuuden tunne voimistuu.”

”Kun olemme saaneet harjoitusjaksomme päätökseen, ihmiset usein jatkavat päiväkirjan pitämistä, koska se tumtuu heistä hyvältä. Ihmisistä on mukava selailla päiväkirjaa taaksepäin ja muistella, mitä heille tapahtui muutama viikko aiemmin. Päiväkirjasta tulee mukavien muistojen kirja.”

St. Louisissa asuva Samuel Coster alkoi pitää kiitollisuuspäiväkirjaa kolme vuotta sitten. Vuosi aloittamisen jälkeen hänellä todettiin imusolmukesyöpä, ja päiväkirja auttoi häntä selviämään sairaudesta.

”Kiitollisuusharjoituksista oli todella paljon apua synkkinä aikoina”, Coster sanoo. ”Sairastuinko siis syöpään? Kyllä. Mutta sainko myös mahdollisuuden viettää enemmän aikaa perheeni kanssa, aloinko arvostaa elämää entistäkin enemmän ja sainko muutaman hienon arven? Kyllä vain. Ja juuri näihin asioihin keskityn.”

Anna kiitosta

Kun omat kiitollisuudentunteensa jakaa sen ihmisen kanssa, jota kohtaan tuntee kiitollisuutta, kaikki hyötyvät. Vaikutukset kestävät myös pitempään kuin uskoisi.

Tutkijat ovat nimittäin huomanneet, että kun ihmiset kirjoittivat kiitosviestejä henkilöille, joita eivät aiemmin olleet kiittäneet, se kohensi heidän onnellisuustasoaan ja paransi ihmissuhteita jopa puolen vuoden ajan.

”Jos kiitollisuudentunteen pitää itsellään oman päiväkirjansa sivuilla, se tekee kirjoittajan onnellisemmaksi. Jos tunteen puolestaan jakaa apuaan tarjonneen ihmisen kanssa, kiitollisuus voi lähentää teitä toisiinne”, Tsang sanoo.

Kaliforniassa asuvalla John Kralikilla on tästä omakohtaista kokemusta. Mies tunsi olonsa masentuneeksi ja lannistuneeksi aina pohtiessaan elämäänsä. Hän oli eronnut jo kahdesti. Hän ei ollut lastensa kanssa niin läheinen kuin olisi halunnut olla.

Hänen lakiasiainyrityksensä ei menestynyt taloudellisesti, vaikka hän teki ympäripyöreitä työpäiviä. Eräänä erityisen alakuloisena hetkenä hän muisti isoisänsä kertoneen hänelle vuosikymmeniä aiemmin kiitollisuuden merkityksestä.

Hän päätti kirjoittaa 365 kiitosviestiä – yhden vuoden jokaisena päivänä – ja toivoi elämäänsä positiivista käännettä.

Hän huomasi välittömästi asenteensa ja tilanteensa alkavan parantua. Kiitosviestien täyttämän vuoden lopuksi hän kirjoitti elämää mullistaneista kokemuksistaan ja kiitollisuuden tärkeydestä kirjan A Simple Act of Gratitude: How Learning to Say Thank You Changed My Life.

”En tarvinnut tieteellisiä tutkimuksia ymmärtääkseni, että jos on kiitollinen ihmisille ja oppii myös itse ottamaan vastaan kiitollisuutta muilta, elämä rikastuu”, Kralik sanoo. ”Ensimmäisenä huomaa sen, että oma elämäsi on paljon parempi kuin kuvittelitkaan.”

Olin itse kokenut juuri tuollaisia myönteisiä tunteita kirjoitettuani kiitosviestejä ensihoitajille. Nyt päätin koettaa samaa uudestaan. Kralikin innoittamana päätin tällä kertaa valita menneisyydestäni henkilön, jota en ollut aiemmin kiittänyt: valitsin lukion äidinkielen opettajani, joka oli kannustanut minua kirjoittamaan enemmän kuin kukaan toinen opettajani koskaan.

En ollut nähnyt miestä 25 vuoteen, joten en ollut varma löytäisinkö häntä, mutta onnistuin siinä. Kahdeksissakymmenissä oleva mies vietti eläkepäiviään etelän lämmössä.

Vietin kokonaisen illan viilaten kirjettäni, jossa kiitin häntä ohjauksesta ja kannustuksesta, jota hän oli antanut minulle vuosia aiemmin. Voi olla, etten koskaan saa vastausta häneltä, mutta se ei olekaan asian ydin. Käytin aikaa pukeakseni sanoiksi sen, kuinka opettajani oli vaikuttanut elämääni ja uraani.

Tämän ansiosta tulin mittaamattoman kiitolliseksi kaikesta, mitä olin elämässäni saavuttanut, ja olen mennyt tämän positiivisen tunteen voimalla eteenpäin jo monta viikkoa.

Lue lisää
Anna anteeksi – ja parane 
Kosketuksen voima
Hymy tekee hyvää!