Previous slide
Next slide

Kivessyöpä – tunnista 8 huomaamatonta oiretta!

kivessyöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jamie Schmid
Kivessyöpä on kaikista tavallisin nuorten miesten syöpä. Oireiden tunnistaminen voi pelastaa henkesi.

Kiveksessä on kivuton patti

Lääketieteentohtori Joseph Harryhillin mukaan yksi yleisimpiä kivessyövän oireita on kivuton massa kiveksessä. Harryhill on urologian apulaisprofessori Pennsylvanian yliopistossa. ”On tärkeää, että miehet ymmärtävät, että kasvain ei usein aiheuta selkeää epämukavuutta – tästä syystä kivesten tutkiminen itse säännöllisesti on tärkeää”, Harryhill sanoo. Usein miehet eivät huomaa massaa ennen kuin he saavat siihen liittymättömän vamman, minkä ansioista he löytävät sen. Tarinan opetus: Tarkasta itsesi säännöllisesti pattien ja kyhmyjen varalta.

Kivespussi tuntuu raskaalta

Vaikket tuntisikaan kipua, kivespussin raskaus on yksi tunnetuimmista kivessyövän oireista. ”Jotkut miehet kuvailevat raskautta tai vedon tunnetta kivespussissa ja se tulisi ilmoittaa lääkärillesi”, Harryhill sanoo. Sinun ei tulisi jättää jatkuvaa kipua tai outoa vetämisen tunnetta kiveksissäsi huomiotta.

Poikasi saavuttaa murrosiän varhain

Jotkin kivessyövät tuottavat androgeeniä, mieshormonia, joka aiheuttaa murroksen oireet nuorissa miehissä. Niillä nuorilla pojilla, joiden ääni madaltuu ja karvat alkavat kasvaa liian aikaisin saattaa olla kivesyöpä, Yhdysvaltojen syöpäliiton mukaan. Suojellaksesi perhettäsi, varmista että olet tietoinen kaikista mahdollisista muutoksista lapsesi kasvussa.

Nännisi ovat arat

Saatat ajatella, että vain naisilla on epämukavuutta ja arkuutta rinnoissa. Miesten kivessyöpä voi kuitenkin oireilla myös rintojen arkuutena, vuotona tai jopa kasvuna. Kiveksissä oleva kasvain tuottaa proteiinia, joka voi aiheuttaa nämä muutokset miesten rinta-alueella, lääketieteentohtorin ja urologian professori Shilajit Kundun mukaan. Sen sijaan, että nolostut rintojen kasvun tai vuoden takia, ota se kehosi varoituksena ja puhu lääkärillesi.

Kiveksesi muuttaa muotoa

Tohtori Kundun mukaan muutos kiveksen koossa toiseen verrattuna on huomaamaton kivessyövän merkki. Tietysti on normaalia, että toinen kives on suurempi kuin toinen tai roikkuu eri tavalla. Jos kuitenkin huomaat epätavallista turvotusta tai paisumista toisessa kiveksessä, varaa aika lääkäriin.

Kivespussissasi on nestettä

Nesteen kertyminen kivespussiin voi olla normaalia, mutta ole tarkkana, jos se kestää yli viikon. Tohtori Kundu kertoo, että yhtäkkinen nesteen kertyminen voi olla reaktio, joka kielii kiveksissä olevasta kasvaimesta. Hydroseele, eli vesikives, on tila, jossa kivespussin ympärille muodostuu pussi nestettä, mutta joka ei aiheuta tuskin lainkaan epämukavuutta ja katoaa ilman hoitoa. Jos kivespussissasi on kuitenkin nestettä monta viikkoa ja sinulla on muita kivessyövän oireita, ei kannata odottaa lääkäriin menemistä.

Selkääsi särkee ja yskit

Syöpä alkaa muodostaa etäpesäkkeitä, kun se alkaa levitä muualle kehoon. Se tarkoittaa sitä, että syöpä kehittyy ja leviää verenkiertoon. Harryhillin mukaan 10–20 prosenttia kivessyövistä kärsivistä miehistä valittaa aluksi oireista, jotka eivät liity kiveksiin. Patti kaulassa voi olla merkki siitä, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Jos havaitset näitä oireita, muista tarkastaa itsesi pattien varalta ja käy lääkärissä.

Sinulla on vatsakipua

Alavatsakipu sekä nämä muut huomaamattomat oireet, voivat olla merkki kehittyneestä kivespussin syövästä. Yhdysvaltojen syöpäliiton mukaan suurenneet imusolmukkeet ja syövän leviäminen maksaan aiheuttavat vatsakipua. Lue lisää vatskivusta!

Lue lisää

Paksusuolen syöpä – älä aikaile niin pelastut

Suolisto ja syöpä

Eturauhassyöpä ja psa-testi