Previous slide
Next slide

Kolme tapaa ehkäistä sydäntautiriskiä

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Mene sopiviin tutkimuksiin

Kuvantamisen perustutkimukset, kuten EKG eli sähköinen sydänkäyrä ja rasituskoe, havaitsevat vain massiiviset, vanhat sydänkohtaukset ja pahimmat tukokset (yli 70 prosentin ahtaumat). Ainoastaan edistyneemmät kuvantamistutkimukset, kuten sepelvaltimoiden TT-kuvaus ja kaulavaltimon seinämän paksuuden mittaus ultraäänitutkimuksella, havaitsevat varhaiset oireettoman valtimokovettumataudin merkit. Teetän nämä tutkimukset potilaille, joilla on korkea riski eli joilla on 2-tyypin diabetes, kohonnut verenkolesteroli, korkea verenpaine, merkittävä ylipaino, suvussa esiintyviä sydänsairauksia ja jotka tupakoivat tai ovat tupakoineet. Vaikka Yhdysvalloissa vakuutus ei aina korvaa näitä tutkimuksia, joissain lääkärikeskuksissa tutkimukset ovat edullisia. Michiganissa useissa sairaaloissa tarjotaan näitä tutkimuksia 50–150 dollarin (n. 43–130 euron) hinnalla. Suomessa tutkimuksia tehdään julkisessa terveydenhuollossa ja yksityisillä lääkäriasemilla. Jos tutkimuksessa havaitaan lievästi tukkeutuneita suonia, lääkäri voi suositella esimerkiksi päivittäistä aspiriiniannosta tai muuta lääkitystä, kolesterolia alentavaa kasvipainotteista ruokavaliota, K2-vitamiinia, liikunnan lisäämistä ja stressinhallintaa vahinkojen korjaamiseksi.

Vältä viivyttelyä, kieltämistä ja kuolemaa

Valtimo, jossa on 50 prosentin ahtauma, saattaa tukkeutua kokonaan jopa tunneissa ja aiheuttaa vakavan sydänkohtauksen. Siksi kehotan potilaitani aina huomioimaan huolestuttavat oireet kuten puristavan tunteen rinnassa, hengenahdistuksen ja yllättävän uupumuksen. Nämä saattavat olla merkkejä lähestyvästä sydänkohtauksesta. Jos olet huolissasi, hakeudu välittömästi tarkastukseen.

Tarkkaile verensokeriasi

Vastoin useimpien potilaideni luuloa ”paha” LDL-kolesteroli ei aina ole yhtä haitallista. Viimeaikaiset tieteelliset tutkimukset osoittavat, että on vahingollisempaa, jos LDL-kolesteroli on hapettunutta tai sokeroitunutta eli glykoitunutta. Tällaisen modifioituneen LDL-kolesterolin mittaaminen ei ole kovin yleistä, mutta lääkärit voivat päätellä sen keskimääräisen arvon seuraavasti: mitä korkeampi verensokeri on, sitä korkeampia ovat myös modifioituneen LDL-kolesterolin arvot. Pyydä lääkäriäsi lisäämään glykoituneen hemoglobiinin (HbA1C) mittaus seuraavaan tarkastukseesi.

Lue lisää:

Näin lääkärit korjaavat kipeän sydämen

Kolme tapaa reagoida sydäntautiriskiin

Sydänkohtaus – tunnista oireet