Previous slide
Next slide

Kuinka pääset eroon nenänielun limaisuudesta?

lima
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samantha Rideout
Ajatus voi olla hieman ällöttävä, mutta nenäsi tuottaa limaa jatkuvasti – ja se on hyvä juttu.

Ajatus voi olla hieman ällöttävä, mutta nenäsi tuottaa limaa jatkuvasti – ja se on hyvä juttu. Tahmainen räkä kerää ja poistaa pölyä, siitepölyä ja taudinaiheuttajia. Se auttaa suojautumaan infektioilta ja hengitysteiden ärtymiseltä. Se myös kosteuttaa hengitysilmaa sekä itse nenää ja suojaa nenän limakalvoja kuivumiselta ja halkeilulta. Kun ihminen on terve, hän normaalisti nielee nenän tuottaman liman ilman, että se aiheuttaa mitään haittaa. Mutta kun lima on erityisen paksua tai sitä on paljon, sen valumisen nenästä kurkkuun alkaa huomata. Se voi aiheuttaa myös yskimistä, kipua, kutitusta, äänen käheytymistä tai tarvetta kakistella kurkkua usein. Kyseinen ärsyttävä oire tunnetaan nimellä nenänielun limaisuus. Sen taustalla on useita eri tekijöitä.

Yleisimpiä aiheuttajia ovat heinänuha ja flunssat. Ne saavat elimistön lisäämään limantuotantoa. Ne muuttavat myös liman tavallista koostumusta kehon yrittäessä päästä eroon taudinaiheuttajista – tai siitä, mitä elimistö luulee taudinaiheuttajiksi, jos kyse on allergiasta. Joskus harvemmin syypää ovat poskionteloiden bakteeritulehdukset. Käy lääkärissä, jos sinulla on yli kymmenen päivää kestäviä nenäoireita, joille ei löydy selitystä. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös, jos oireet pahenevat, tai jos niihin liittyy pitkään kestävää, korkeaa kuumetta. Joissakin tapauksissa voidaan tarvita antibiootteja. Nenänielun limaisuus voi johtua myös lääkityksestä, kuten ehkäisypillereistä tai beetasalpaajista, tai nenän rakenteellisesta poikkeavuudesta, esimerkiksi polyypeistä tai sierainten välisen seinämän kieroudesta tai vinoudesta. Lisäksi tupakansavu tai savusumu voivat ärsyttää nenää ja lisätä limaisuutta.

Näin lima ei jää kurkkuun jumiin

Olennaisinta nenänielun limaisuuden hoidossa on tunnistaa sen aiheuttaja. Kun se on selvillä, lääkäri voi esimerkiksi korvata jonkin lääkkeen toisella tai määrätä allergiaan antihistamiinia. Aina selkeää syytä ei löydy, mutta yleensä limaisuus katoaa ajan myötä itsestään. Oloa voi siloinkin helpottaa monin keinoin. Ensiksikin kannattaa juoda paljon, sillä nesteiden nauttiminen ohentaa limaa.

Nukkumisen helpottamiseksi pää on syytä nostaa koholle. Näin lima ei jää kurkkuun jumiin, vaan valuu alas sieltä ja hengittäminen on helpompaa. Helpotusta voi tuoda myös höyryhengitys, limaa ohentavat lääkkeet tai nenän puhdistaminen suolaliuoksella tai -suihkeella. Nenänielun limaisuuden sanotaan usein aiheuttavan kroonista yskää. Monesti itsepintainen yskä liittyy nenätulehduksen aiheuttamaan nuhaan ja ylimääräiseen limantuotantoon.

Joskus antihistamiinien tai nenään annosteltavien steroidien käyttö voi ratkaista molemmat ongelmat. Useimmiten yskä kuitenkin jatkuu nenän limantuotannon palattua normaaliksi, sanoo tohtori Lorcan Mc-Garvey. Hän johtaa Euroopan keuhkolääkäriyhdistykselle ERS:lle tehtävää yskänhoidon yhteistutkimusta. ”Tällaiset kokemukset antoivat tutkijoille ajatuksen, että ongelman taustalla voi olla jokin muu syy.

”Tutkijat pohtivat nyt teoriaa, jonka mukaan tulehdus aiheuttaisi joskus hengitysteiden hermostoissa pitkittynyttä yliherkkyyttä. ”Se käy yksiin niiden tarinoiden kanssa, joita potilaamme kertovat yskän alkamisen syistä. Ne voivat olla hyvinkin harmittomia, kuten nauraminen tai kylmä ilma”, McGarvey selittää. Hermoston yliherkkyyteen tarkoitettuja lääkkeitä on jo edennyt kliinisen testauksen vaiheeseen. Joten vaikka nenänielun limaisuuden hoitokeinot tai muut jo olemassa olevat hoidot eivät tepsisi krooniseen yskään, uutta toivoa on näkyvissä.

Lue lisää:

14 helppoa konstia terveeseen elämään

13 asiaa, jotka on hyvä tietää flunssasta 

Keuhkoahtaumataudin riskitekijät ja hoitkokeinot