Previous slide
Next slide

Kuinka paljon vettä pitäisi OIKEASTI juoda?

119282785_web
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Veden juominen on yksi niistä helpolta kuulostavista asioista, joka saattaa oikeasti olla melko monimutkainen.

Täytyy todeta, että lääkärien kehotus juoda enemmän vettä on oikeutettua: suuri osa meistä ei juo riittävästi. Jokainen elintoimintomme tarvitsee nestettä, ja liikkumiseen käytettävät lihakset, veri ja jopa aivot ovat yli 70-prosenttisesti vettä. Nestekierto myös säätelee ruumiinlämpöämme, kuljettaa ravinteita ja happea sekä poistaa kuona-aineita. Kohtalainen nestehukka voi johtaa väsymykseen ja ummetukseen. Riittävä vedenjuonti voi auttaa karkottamaan tauteja ja muita ikävyyksiä, esim. munuaiskiviä ja paksusuolensyöpää.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän tulisi hörppiä vettä jatkuvasti. Tässä seuraavat vedenjuonnin järkevän toteutuksen ohjeet:

Normaali jokapäiväinen veden tarve

Ensinnäkin, vaatimus 8 ison vesilasillisen juomisesta päivittäin on myytti. Oikeasti tarvitset sen määrän nestettä, minkä menetät päivittäin hikoilun, virtsan, hengityksen ja muiden ruumiineritteiden muodossa. Tämä tekee noin 2-2,5 litraa vettä. Koska saamme noin litran verran hedelmistä, vihanneksista ja muista ruoka-aineista, jäljelle jää 1-1,5 litraa juomien muodossa. Tee, kahvi, mehu ja jopa virvoitusjuomat lasketaan tähän yhtälöön.

Kuinka tiedät juovasi tarpeeksi

Yleensä ihminen virtsaa 4-8 kertaa päivässä, mutta se vaihtelee jokaisen yksilöllisen anatomian mukaan. Paremmin juomisen tarpeesta kertovat virtsan väri ja tuoksu. Mikäli noudatat normaalia ruokavaliota, virtsasi tulisi olla vaaleankeltaista ja vailla voimakkaan pistävää hajua. Mikäli se on tummankeltaista tai tuoksuu ammoniakille, sinun täytyy todennäköisesti juoda enemmän vettä. Virtsa voi olla ruokavalion johdosta muunkin väristä, joten satunnaisista värimuunnoksista ei kannata huolestua. Väri todennäköisesti palautuu normaaliksi seuraavaan vessassa vierailuun mennessä.

Painonhallinnan apuväline

Vesi voi auttaa vilkastuttamaan aineenvaihduntaasi kun yrität laihduttaa. Auttaaksesi tavoitettasi pujota viisi hiuslenkkiä ranteeseesi joka aamu. Niin monta puolen litran vesipulloa sinun täytyisi juoda virkistääksesi aineenvaihduntaasi ja polttaaksesi enemmän kaloreita. Tutkijat arvelevat, että lisäämällä vedenjuontia 1,5 litralla päivässä vuoden ajan ihminen tulee polttaneeksi 17 400 kaloria, mikä vastaa 2,25 kilon painonpudotusta. Ja koska suuri osa aineenvaihdunnan vilkastumisesta johtuu siitä, että keho yrittää lämmittää nestettä, pidä huoli siitä, että juomasi vesi on todella kylmää.

Liikunnan aikana

Luonnollisestikin kaipaat enemmän vettä kuumalla ilmalla, kuntoillessasi tai ollessasi muutoin fyysisesti normaalia aktiivisempi. Jos tunnet itsesi janoiseksi, juo enemmän. Noin kahta tuntia ennen kuntoilua juo 5-7,5 dl vettä. Sillä varmistat, ettet koe nestehukkaa treeniesi aikana. Pidä kättesi ulottuvilla vesipulloa, josta naukkailet pari desilitraa kerrallaan noin vartin välein. Myös treenien jälkeen on hyvä juoda puolisen litraa.

Liikaa vettä?

Voiko olla mahdollista nauttia liikaa hyvää, myös vettä? Kyllä vaan. ”Vesimyrkytyksenä” tunnettu ilmiö on yleinen maratoonareilla, mutta sellainen voi kehkeytyä myös kenelle hyvänsä joka täyttää itsensä liiallisella vedellä. Fyysinen stressi alentaa munuaisten kykyä lähettää virtsaa virtsarakkoon tyhjennystä varten. Mikäli näin käy, kehosi ja aivojesi nestetaso voi nousta niin korkeaksi, että turvottaa aivosoluja. Tästä seuraa päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua, sekavuutta, ja jopa jossakin tapauksissa kuolema. Jotta vältyt tällaiselta, juo sen verran että saat tyydytettyä janosi, älä litratolkulla. Jos sinun täytyy juoda runsain mitoin nestettä kuntoilusi aikana, käytä urheilujuomia jotka sisältävät myös vitamiineja ja elektrolyyttejä.

Lue lisää:

6 terveysongelmia ehkäisevää syytä juoda vettä 

9 yllättävää hyötyä kuuman veden juomisesta

Mitä aurinkovoiteista tulisi OIKEASTI tietää