Previous slide
Next slide

Kutiavatko silmäsi – näistä syistä oireet johtuvat

kutiavat
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samantha Rideout
Kutina, jota on hankala raapia, pahenee nopeasti lievästä epämukavuudesta isoksi ärtymyksen aiheeksi. Ei ole siis ihmekään, että silmien kutina on potilaiden yleisimpiä valituksen aiheita silmälääkärin vastaanotolla.

Yksi mahdollinen aiheuttaja on allerginen reaktio. Jos sinulla on silmäongelmia, mieti, oletko viime aikoina käyttänyt mitään uusia tuotteita (voiteita, meikkejä, saippuaa), jotka voisivat aiheuttaa ärsytystä. Silmät reagoivat usein myös siitepölyyn, pölypunkkeihin ja lemmikeistä lähtevään hilseeseen.

Jos vain voit, vältä mahdollisia ärsytyksen aiheuttajia ja käytä kosteuttavia silmätippoja huuhdellaksesi silmistäsi ylimääräiset hiukkaset. Voit myös ottaa antihistamiinia joko tablettien ja tippojen muodossa helpottaaksesi allergiaoireita. Älä käytä piilolinssejä ennen kuin varoitusmerkit katoavat.

Piilolinssit voivat itse asiassa aiheuttaa kutinaa, varsinkin jos ne ovat vahingoittuneet, jos niitä ei vaihdeta tarpeeksi usein, jos niitä ei puhdisteta kunnolla tai jos ne eivät istu hyvin.

Piilolinssin huono istuvuus voi olla syypää, jos sinulla on tunne, että silmässäsi on roska tai jos näöntarkkuutesi vaihtelee käyttäessäsi linssejä. Seuraa saamaasi ohjetta linssien vaihtovälistä ja pidä huolta, että huuhtelet ja desinfioit linssit säännöllisesti puhdistusnesteen mukana tulleen ohjeen mukaisesti.

Kutiavat ja vetistävät silmät 

Toinen mahdollinen syy silmien kutinaan on kuivasilmäisyys, jonka taustalla voi olla liian vähäinen kyynelnesteen tuotanto (syynä voi olla ikääntyminen, silmien laserleikkaus tai esimerkiksi nenän tukkoisuutta vähentävät lääkkeet sekä masennuslääkkeet) tai silmien kosteuden liian nopea haihtuminen (syynä voi olla savu, kuiva ilma tai silmien räpyttely liian harvoin). Itsehoitotuotteena myytävät kosteuttavat silmätipat eli tekokyynelet tuovat tarvittavaa kosteutta ja helpottavat usein epämukavaa tunnetta.

Jos sinulla on muita oireita, kuten silmistä vuotavaa eritettä tai kipeä kurkku, jos sinulla on kipuja, tai jos näkösi huononee, sinulla voi olla tulehdus tai jokin muu hoitoa vaativa vaiva.

”Monien vaivojen oireena on punaiset, kutiavat ja vetistävät silmät”, sanoo isobritannialaisen allergiajärjestön Allergy UK:n neuvova hoitaja Holly Shaw. ”Koska jotkut harvinaisemmista silmäsairauksista voivat johtaa näkökyvyn menettämiseen, on hyvä ajatus kysyä neuvoa.”

Lue lisää:

Seitsemän tapaa lievittää päänsärkyä

Yllättäviä ihosyöpäriskejä

16 evoluution merkkiä jotka voit yhä löytää kehostasi