Previous slide
Next slide

Lääkekuurin keskeyttäminen voi olla vaarallista – lue 5 esimerkkiä!

vp_0812_062-063_31870l-1
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Irene Levine
Jopa kolmannes meistä jättää joskus lääkekuurin kesken. Se voi olla vaarallisempaa kuin arvaatkaan.

Olutjätti Budweiserin perijätär, John McCainin vaimo Cindy McCain istui brunssilla ystäviensä kanssa Phoenixissä Yhdysvaltain Arizonassa, kun hänen puheensa yhtäkkiä muuttui pelkäksi mongerrukseksi. McCain kiidätettiin sairaalaan, jossa hänellä todettiin aivoverenvuoto. Hän itse pitää syynä sitä, että oli hiljattain lakannut ottamasta verenpainelääkettään. Aivoverenvuotoa edeltävinä kuukausina hän oli tuntenut vointinsa niin hyväksi, että oli ottanut lääkettä ”vain silloin tällöin”. Nyt aivoverenvuodosta on jo viidettä vuotta, ja 54-vuotias McCain on toipunut lähes täysin lukuun ottamatta pieniä muistiongelmia ja vaikeuksia tarttua esineisiin oikealla kädellä. Hän syö nykyään terveellisemmin, harrastaa liikuntaa ja – mikä tärkeintä – ottaa verenpainelääkkeensä säännöllisesti.

Moni jättää lääkekuurin kesken asiaa sen kummemmin ajattelematta. Haittavaikutukset saattavat häiritä, vointi on parantunut tai vointi ei olekaan parantunut, lääkkeet ovat kalliita tai tabletin otto yksinkertaisesti unohtuu. Äkillinen lääkehoidon keskeyttäminen voi kuitenkin olla vaarallista. Kaikki lääkäritkään eivät tiedä, kuinka vaarallista. ”Lääkehoidon lopettamista ei tutkita riittävästi”, sanoo farmasian professori Jack Fincham Missourin yliopistosta Yhdysvalloista. Tässä yleisiä syitä lääkekuurin lopettamiseen sekä asioita, jotka on hyvä tietää ennen kuin kuurin lopettaa.

1. ”Voin jo ihan hyvin”

Yhdysvaltain Marylandissä asuva seitsemänvuotias Nicolas Gerlock sai nielurisatulehdukseen kymmenen päivän antibioottikuurin. Viikon kuluttua kuume ja kurkkukipu olivat poissa, ja poika kieltäytyi ottamasta lääkettään. ”Ei olisi pitänyt antaa periksi”, sanoo Nicolaksen äiti Jennifer Gerlock. Muutaman päivän kuluttua Nicolaksella oli taas kurkku käheänä ja kuume nousussa. Kun uutta lääkekuuria oli kestänyt viikon verran, äiti ajatteli, että nyt pöpö oli aivan varmasti kuollut. Kuuri lopetettiin jälleen kesken – ja pian lapsella oli taas nielurisatulehdus. ”Tämä on nyt kolmas antibioottikuuri, ja tämä syödään loppuun”, Jennifer sanoo.

MITÄ TÄSTÄ OPIMME: voinnin koheneminen ei tarkoita sitä, että kaikki bakteerit olisivat kuolleet tai tulehdus parantunut. Huonosti hoidettuna nielurisatulehdus voi aiheuttaa jälkitauteja, jotka voivat pahimmillaan vaurioittaa sydäntä ja munuaisia. Antibioottikuurin kesken jättäminen voi myös vaikuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymiseen.

Pitkäaikaissairauksia kuten verenpainetautia ja kakkostyypin diabetesta sairastavat saattavat lopettaa lääkkeiden käytön siksi, etteivät taudit oireile tuntuvasti. Kysy aina lääkäriltä, miten kauan lääkettä on käytettävä.

2. ”Haittavaikutukset olivat ikäviä”

Opiskelija Jenny Bullough oli aina inhonnut epilepsialääkkeensä aiheuttamaa väsymystä ja kuukautiskipuja. Kun kaksi vuotta oli kulunut ilman yhtään epilepsiakohtausta, hän lakkasi ottamasta lääkettä. ”Olin nuori ja typerä”, hän sanoo, ”ja päätin, että haittavaikutukset olivat liian rankkoja lääkkeen hyötyyn nähden.”

Viikon kuluessa hän sai kuitenkin kaksi kohtausta, joista toinen oli paha, kouristuksellinen kohtaus lopputenttipäivänä. ”Tentti meni tietysti pieleen”, hän sanoo. ”Onneksi professori antoi säälistä minun uusia sen.” Jenny on nyt 36-vuotias ja syö kouristuksia ehkäisevää lääkettä, jonka haittavaikutukset ovat lievempiä – ja hän tietää syövänsä sitä loppuikänsä.

MITÄ TÄSTÄ OPIMME: lääkkeen käyttöä ei tarvitse lopettaa haittavaikutusten vuoksi. Ensin kannattaa neuvotella lääkärin kanssa matalammasta annostuksesta tai lääkkeen vaihdosta. Lisätietoa viereisessä laatikossa.

3. ”Pelkäsin tulevani riippuvaiseksi”

Kalifornialainen 27-vuotias myyntipäällikkö Sonya Carr oli käyttänyt paroksetiini-masennuslääkettä noin puolen vuoden ajan. ”Olin kuullut, että moni oli saanut lääkkeen lopettamisesta vieroitusoireita”, hän sanoo, ”Pelkäsin, että tulisin siitä riippuvaiseksi.” Carr lopetti paroksetiinin käytön kerralla kokonaan. ”Kolmeen päivään en nukkunut enkä syönyt. Koko vartalo kihelmöi, erityisesti kädet.” Kun masentuneisuutta oli jatkunut kaksi viikkoa, hänellä oli jo itsetuhoisia ajatuksia.

MITÄ TÄSTÄ OPIMME: SSRI-lääkkeiden (eli selektiivisten serotoniinin takaisinoton estäjien, masennuslääkkeistä yleisimpien) käytön lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita, mutta kyse ei ole lääkeriippuvuudesta. ”Lääkeriippuvuus on oma sairautensa”, sanoo puheenjohtaja Nada Stotland Yhdysvaltain psykiatriliitosta. ”Lääkeriippuvainen ei kerta kaikkiaan kestä ilman lääkettään ja saa pahoja vieroitusoireita ilman sitä. Reseptilääkkeeseen ei kehity riippuvuutta, ellei sitä käytä liikaa. Riippuvuus voi kehittyä myös, jos tiettyjä särky- tai ahdistuslääkkeitä käytetään vääriin tarkoituksiin.” Masennuslääkkeiden vieroitusoireilta vältytään, kun käyttö lopetetaan vähitellen.

4. ”Lääke oli liian kallis”

Kolmen lapsen äiti, 44-vuotias LuzMarina Rico joutui alkuvuodesta sairaalaan kovien päänsärkyjen vuoksi. Monenmoisten testien jälkeen hänet kotiutettiin ja mukaan annettiin lääkereseptejä, joista yksi oli kallis migreenilääke. Yksi tabletti sitä maksoi paikallisessa apteekissa 30 dollaria eli noin 20 euroa. Perheellä oli varaa ensimmäiseen lääkepakkaukseen, mutta se maksoi lähes saman verran kuin Ricon aviomies tienasi viikossa. Heillä ei ollut vakuutusta, joten lääkkeeseen ei kerta kaikkiaan ollut varaa.

Rico ei ole yksin ongelmansa kanssa. Reseptilääkkeiden hinta on pahimmillaan noussut kolminkertaisesti inflaatioon nähden viimeisten kymmenen vuoden aikana, etenkin Yhdysvalloissa. Vakuutusyhtiöt ovat myös tiukentaneet korvausperusteitaan, ja Suomessakin moni kokee olevansa väliinputoaja lääkekorvausjärjestelmässä.

MITÄ TÄSTÄ OPIMME: ”Kysy lääkäriltä, onko samasta lääkkeestä olemassa halvempi rinnakkaislääke”, sanoo varapuheenjohtaja Glen Stettin Yhdysvaltalaisesta apteekkialan yrityksestä Medcosta. Suomessa apteekillakin on velvollisuus tarjota asiakkaalle edullisempaa vastaavaa lääkettä, jos sellainen on olemassa. Joskus voi myös olla halvempaa ottaa vahvempi annostus ja puolittaa pillerit. Saat lisäohjeita lääkäriltä ja apteekista.

5. ”Kuulin uudesta lääketutkimuksesta”

Kalifornialainen asianajaja Bonnie Russell käytti hormonikorvaushoitoa lähes kymmenen vuotta vaihdevuosioireisiin. Hän lopetti lääkkeen käytön kesken kaiken luettuaan, että hormonilääkkeiden epäiltiin aiheuttavan rintasyöpää. ”Pian sain taas kuumia aaltoja”, hän sanoo. Russellin tavoin moni nainen on päättänyt mieluummin kestää vaihdevuosioireet kuin rintasyövän tai aivohalvauksen pelon.

MITÄ TÄSTÄ OPIMME: lääkkeiden vaikutuksiin liittyvät uutiset saattavat pelästyttää. Ei kuitenkaan pidä hätiköidä. Tutkimustulokset ovat usein monimutkaisia ja niitä on vaikea selvittää tyhjentävästi lyhyissä uutisissa. ”Usein vaikutukset koskevat vain pientä osaa lääkkeen käyttäjistä”, sanoo Glen Stettin. Vaikka otsikot olisivat kissankokoisia, keskustele ensin lääkärisi kanssa siitä, miten ja milloin lääkkeen käyttö kannattaa lopettaa.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lue lisää 
Näin puhut lääkärillesi
Tätä kirurgi ei sinulle kerro
31 asiaa, joita lääkäri ei koskaan sano (paitsi nyt)