Previous slide
Next slide

Maidoton ruokavalio – Seitsemän asiaa, jotka sinun tulee tietää, mikäli hylkäät maitotuotteet

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Marissa Laliberte
Oletko aikeissa muuttaa ruokavaliosi maidottomaksi? Lue tämä artikkeli ensin.

Maidoton ruokavalio: luusi voivat heikentyä

Maito on täynnä kalsiumia, proteiineja, D-vitamiinia ja muita mineraaleja, jotka ovat tärkeitä vahvojen luiden rakenteessa. Luurakenteesi muodostuu pääosin lapsuuden ja teini-iän aikana, mutta et koskaan ole liian vanha pitämään luusi vahvoina. Jos noudatat maidotonta ruokavaliota, on tärkeää löytää tapa korvata menetetyt ravintoaineet, kertoo tohtori Kelly Pritchett, ravitsemus- ja liikuntatieteen apulaisprofessori Keski-Washingtonin yliopistossa Ellensburgissa. ”Maidon sanotaan olevan tärkeä luuston terveydelle, koska se sisältää sekä kalsiumia että D-vitamiinia”, hän sanoo. ”On kuitenkin olemassa muita ravintolähteitä, jotka sisältävät molempia. Paras D-vitamiinin lähteemme on itse asiassa aurinko, paljon parempi kuin elintarvikkeet. ” Päivittäiset kalsiumannoksesi voit hankkia lehtivihanneksista, appelsiinimehusta, mantelimaidosta tai parsakaalista. 6 tapaa saada enemmän D-vitamiinia!

Sinun on kiinnitettävä enemmän huomiota verenpaineeseesi

Kalsium kerää yleensä kaiken huomion, mutta maito on myös täynnä kaliumia, joka auttaa kehoa torjumaan natriumin mahdollisia verenpainetta nostavia vaikutuksia. Verenpainetta tehokkaasti ilman lääkkeitä alentava DASH-ruokavalio kehottaa ihmisiä nauttimaan enemmän hedelmiä, vihanneksia ja maitotuotteita, kertoo Isabel Maples, Washingtonissa toimivan Academy of Nutrition and Dietetics -laitoksen edustaja. ”Vihanneksia ja hedelmiä ruokavalioonsa lisänneet ihmiset onnistuivat laskemaan verenpainettaan jonkin verran, mutta kun mukaan lisättiin enemmän maitotuotteita, lasku oli jo selvästi isompaa”, hän jatkaa. ”Kyse ei ole vain siitä, mitä otat ruokavaliostasi pois, vaan siitä myös mitä lisäät siihen verenpaineesi terveyden parantamiseksi.” Lue täältä lisätietoa DASH-ruokavaliosta. Nämä asiat olisi syytä tietää verenpaineesta! 

Painosi saattaa muuttua

Ole varovainen, mikäli suunnittelet maitotuotteiden jättämistä painonhallinnan vuoksi. Vaikka ne voivat sisältää paljon kaloreita (esimerkiksi täysrasvainen juusto tai jäätelö), jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että maito auttaa terveellisen painon ylläpitämisessä. Hiljattain Calcified Tissue International -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin muun muassa, että maidonkulutuksen lisääminen suositellulle tasolle vaikutti hieman painonlaskuun. Se myös vähensi vyötärön lihavuutta ja kasvatti kehon rasvatonta massaa. Näin syömällä saat poltettua rasvaa!

Ihosi voi puhdistua

Nutrients-lehdessä vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että täysmaidon, rasvattoman maidon ja jugurtin kaltaisia maitotuotteita nauttivilla 7-30-vuotiailla oli suurempi mahdollisuus aknen kehittymiseen kuin niillä, joiden ruokavalioon ei kuulunut maitotuotteita. American Academy of Dermatology kuitenkin muistuttaa, että todistusaineisto ei vielä riitä suosittelemaan minkään elintarvikkeen jättämistä ihon puhtauden edistämiseksi.

Laktoosi-intoleranssisi voi tuntua pahemmalta

Jos olet laktoosi-intoleranssi, sinulta puuttuu entsyymi, joka normaalisti hajottaa maitosokeria. Tämän vuoksi maitotuotteet voivat aiheuttaa sinulle vatsavaivoja. Mutta maidottoman ruokavalion aloittava voi ehkäistä laktoosi-intoleranssin oireita lisäämällä terveellisten bakteerien määrää suolistossa. ”Kun jollakin on vakavakin laktoosi-intoleranssi, mutta nauttii silti maitotuotteita, keho lisää bakteereja, jotka auttavat hajottamaan laktoosin suolistossa”, Maples sanoo. Voit varmasti yhä nauttia kaksi annosta maitotuotteita päivässä, jos vain pilkot sen pienempiin osiin. Voit myös juoda maitosi ruoan kanssa, niin se ei sula yhtä nopeasti.  

Voit tuntea olevasi vähemmän turvonnut

Jos olet sellainen, joka kokee paisuvansa kuin ilmapallo heti nautittuaan kulhollisen jäätelöä, palan pitsaa, tai vaikka vain lasillisen maitoa, voi maitotuotteeton ruokavalio olla ratkaisu juuri sinulle. Yleensä jos turvotus on vakavaa, se johtuu laktoosi-intoleranssista. Maitotuotteiden sivuuttamisessa laktoosi-intoleranssin oireiden ehkäisemiseksi on tietysti sekä hyvät että huonot puolensa. Mutta mikäli suunnittelet jättäväsi kaikki maitotuotteet lopullisesti, se voi tarkoittaa, että tunnet jatkossa olosi paljon vähemmän turvonneeksi.

Kannattaa varastoida probiootteja

Suolistoflooraa säännösteleviä probiootteja on runsaasti maitotuotteissa, kuten jogurtissa, kefiirissä ja pehmeässä juustossa. Näillä pienillä mikrobeilla on lukuisia etuja, mutta jos olet jo päättänyt aloittaa maitotuotteettoman ruokavalion, voit saada probiootteja myös tempestä, hapankaalista, kombuchasta tai suolakurkuista (vihje: käyminen = paljon probiootteja).

Lue lisää:

18 ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Maito on tärkeä kalsiuminlähden – myös kasvisperäisenä 

9 ruokaa, jotka aiheuttavat ummetusta