Previous slide
Next slide

Mikä neuvoksi, jos joku pyörtyy

pyörtyminen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: DR James Hubbard
Jos joku alkaa äkillisesti hikoilla tai hänen silmiinsä nousee tyhjä katse, kehota häntä istumaan ja kumartumaan niin, että hänen päänsä on rintakehää alempana. Makuulle meneminen on vielä parempi vaihtoehto.

Pystyasento voi estää verta pääsemästä aivoihin. Kun pää on sydämen tasolla tai sen alapuolella, pyörtyneen pitäisi tulla tajuihinsa, vaikka hän on luultavasti edelleen tokkurainen.

Anna hänen olla samassa asennossa niin pitkään, että heikotuksen oireet menevät ohi. Mittaa hänen sykkeensä ja verenpaineensa, jos käytössäsi on verenpainemittari. Varmista, että arvot ovat normaalit ennen kuin hän yrittää nousta ylös. Ensin on hyvä istua muutama minuutti. Kun oireita ei enää ole, hän voi hitaasti nousta seisomaan.

Jos heikotuksen oireet palaavat, auta hänet jälleen samaan asentoon pää alaspäin. Odottakaa rauhassa, kunnes oireet menevät ohi ja yrittäkää uudelleen.

Jos pyörtynyt pystyy istumaan muutaman minuutin ajan ja nousemaan lopulta seisomaan, pyörtymisen syy on todennäköisesti verenkiertoperäinen. Tällöin verenpaine on laskenut hetkellisesti. Se on todennäköistä varsinkin silloin, kun pyörtymiselle on jokin selkeä syy, esimerkiksi säikähdys tai veren näkeminen. 

Jos et ole varma, että syy on verenkiertoperäinen, soita hätänumeroon tai ota yhteys lääkäriin.

Pyörtyminen voi joskus olla  vaarallista

Pyörtyminen voi johtua myös siitä, että henkilö on menettänyt verta tai hänen elimistönsä on kuivunut oksentelun vuoksi. 

Joskus kyse voi kuitenkin olla jostain vakavammasta, johon tarvitaan lääkärinhoitoa. Hälyttäviä merkkejä ovat äkillisesti alkanut sydämentykytys, pyörtyminen urheillessa, voimakkaat päänsäryt, sietämätön selkä- tai vatsakipu sekä kaksois-kuvat.      

Lue lisää:

Huimaus hallintaan

Sydänkohtaus – tunnista oireet

8 syytä huimaukselle