Previous slide
Next slide

Miksi kädet palelevat lämpimässäkin?

kylmät kädet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Vanessa Milne
Useilla ihmisillä on kylmät kädet vuoden ympäri – syyt vaihtelevat perinnöllisestä taipumuksesta kroonisiin sairauksiin.

Tavallisimpia harmittomia syitä tähän vaivaan ovat korkea ikä – iän myötä aineenvaihdunta yleensä hidastuu – sekä laihuus, jolloin lämpöä eristävää lihasta ja rasvaa on vähemmän. Joillakin henkilöillä apua voi olla elintapojen muutoksesta; nikotiinia ja kofeiinia kannattaa välttää, sillä ne supistavat verisuonia, kun taas säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoa.

Jos kädet ovat jatkuvasti kylmät tai tunnottomat, kannattaa kuitenkin käydä lääkärillä varmistamassa, ettei syynä ole mitään vakavampaa. Käsien kylmyys on yksi sekä anemian että kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista. Sitä voi aiheuttaa myös diabetes, joka heikentää verenkiertoa. Ja jos sydän on sydänsairauden heikentämä, keho voi pitää tärkeämpänä lähettää enemmän verta sisäelimiin kuin raajoihin.

Monille muille kylmät kädet ovat merkki siitä, että heillä on yleensä täysin harmiton, valkosormisuudeksi tai Raynaudin ilmiöksi kutsuttu vaiva. Kun ihminen menee ulos kylmään ilmaan, elimistö aktivoi kaikista pienimpien verisuoniensa lihakset, mikä tekee suonista vieläkin pienempiä – se on selviytymiskeino, jolla veri ja sitä kautta lämpö, pysyy elimistön sisäosissa. Henkilöillä, jotka kärsivät valkosormisuudesta, kyseinen reaktio on liian voimakas, ja sen sijaan, että sormien verenkierto heikkenisi vain hieman, se heikkenee aivan liian paljon.

Valkosormisuus, tai Raynaudin ilmiö, sai toisen nimensä ranskalaiselta lääkäriltä Maurice Raynaudilta, joka havaitsi vaivan ensimmäisenä. Vaiva on yllättävän yleinen; Dallasissa Teksasissa sijaitsevan ehkäisevän kardiologian State of the Heart Cardiology -keskuksen johtaja John Osborne sanoo, että se koskettaa 4–20 prosenttia ihmisistä.

Eräs vaivan huomattavimmista oireista on sormien värin vaihtuminen. ”Sitä sanotaan Ranskan lipuksi”, Osborne kertoo. ”Sormet muuttuvat valkoisiksi, koska veri ei kierrä, sitten sinisiksi hapenpuutteesta, ja lopulta punaisiksi, kun veri alkaa taas kiertää sormissa.”

Oireiden alkamiseen saattaa riittää kylmä talvi-ilma, liian tehokkaasti ilmastoidut tilat kesällä, tai vain pakastevihannespussiin tarttuminen ruokakaupassa.

Kylmät kädet – voi olla merkki vakavammasta autoimmuunisairaudesta

Valkosormisuus on yleisempää naisilla, ja useimmiten se kehittyy ennen 30 ikävuotta. Itse asiassa, jos valkosormisuus kehittyy vanhempana, yleensä 40 ikävuoden jälkeen, se voi olla oire jostakin toisesta taustalla vaikuttavasta vaivasta. Se voi olla jokin pienempi ongelma – kuten aiemmin saatu paleltuma, alkava rannekanavaoireyhtymä, tai beetasalpaajien tai joidenkin migreenilääkkeiden sivuvaikutus – tai merkki jostakin vakavammasta autoimmuunisairaudesta, kuten SLE:stä (systeeminen lupus erythematosus).

Harvinainen ja vaikeampi valkosormisuuden muoto koskettaa alle yhtä ihmistä tuhannesta. Heidän tapauksessaan verenkierto käsiin voi estyä kokonaan, mikä aiheuttaa käsiin haavaumia. Jos ne jätetään hoitamatta, seurauksena voi olla kuolio ja hyvin harvoissa tapauksissa amputaatio. Onneksi näihin vaivoihin on olemassa tehokkaita lääkkeitä, jotka lisäävät veren virtausta; niitä ovat muun muassa losartaani, jota käytetään yleensä korkean verenpaineen hoitoon, sekä sildenafiili, jota määrätään usein erektiohäiriöihin.

Useimmille valkosormisuuden kanssa eläville lääkehoito ei ole tarpeen. ”Heidän tapauksessaan vaiva on lähinnä harmillinen”, Osborne sanoo.

Lue lisää:

Älä koskaan googlaan näitä 9 asiaa!

Tämän kynnet kertovat terveydestäsi

Mitä kätesi kertovat terveydestäsi?