Viime vuonna 68-vuotiaan Glen Allenin akillesjänne alkoi vihoitella. ”Jänne oli erittäin kosketusherkkä ja kipeä etenkin istuessa tai makuulla ollessa”, Allen sanoo. ”En muista tehneeni mitään sellaista, mikä olisi voinut aiheuttaa vamman.”
Ikäihmisten jalkakipujen syiden selvittäminen on usein vaikeaa. Erilaiset jännekivut kuten jännetulehdus yleistyvät iän karttuessa, koska jänteiden joustavuus vähenee ihmisen vanhetessa. Vaivojen hoitaminen on hankalaa. ”Lepo, kylmä ja hieronta voivat auttaa”, toteaa professori Hylton Menz. ”Leikkaushoitoa tulisi välttää, jos se vain on mahdollista.”
New Yorkissa asuvalle Allenille apu löytyi lääkärin määräämästä fysikaalisesta hoidosta, jossa jänteeseen kohdistettiin ultraääntä ja sähköä. ”Hoito tehosi hyvin. Voin taas patikoida, lenkkeillä, pyöräillä, meloa ja harrastaa melkein mitä tahansa muutakin”, Allen sanoo.
Jännetulehdus on vain yksi ikääntymisen aiheuttamista jalkavaivoista. Joskus kivun syynä ovat rakenteelliset epämuodostumat, kuten vaivaisenluu. Toisinaan jalkakipu voi myös kieliä vakavammasta sairaudesta, kuten diabeteksesta tai reumasta.
”Vanhoilla ihmisillä vaivojen kirjo on laaja”, sanoo Menz, joka opettaa alaraajoihin erikoistunutta fysioterapiaa LaTroben yliopistossa Melbournessa, Australiassa. ”Muutokset voivat tapahtua jalkaterän ihossa, pehmytkudoksessa, lihaksissa, hermoissa tai verenkierrossa.”
Jaloissa tapahtuvien muutosten tunnistaminen on tärkeä taito, joka auttaa pysymään terveenä ja välttämään vakavien sairauksien lisäoireita.
”Kaikkien vanhempien ihmisten kannattaa tarkistaa jalkojensa kunto tasaisin väliajoin. Jos jalkojen väri, lämpötila, tuntoherkkyys tai muoto tuntuu erilaiselta kuin ennen, kannattaa käydä lääkärillä”, Menz sanoo. ”Monien koko elimistöön vaikuttavien sairauksien ensimmäiset oireet ilmaantuvat juuri jalkoihin. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes ja verisuonisairaudet. Muutosten havaitseminen mahdollisimman aikaisin auttaa ehkäisemään pitkäaikaisia seurauksia.”
Alla on kuvailtu joitain ikäihmisten yleisimmistä jalkavaivoista.
Reumaan liittyvät vaivat
Jalkaterän, nilkan tai isovarpaan reuma voi tehdä kävelemisestä kivuliasta. ”Yli sata miljoonaa eurooppalaista kärsii näistä vaivoista”, sanoo Devid Biscontini, joka toimii puheenjohtajana jalka- ja nilkkavaivoihin erikoistuneessa tutkimusryhmässä. Ryhmä toimii Euroopan reumaliiton alaisuudessa.
Nykypäivän ikääntyvä väestö ei kuitenkaan istu toimettomana reumavaivojensa kanssa. Suuret ikäluokat hakevat hoitoa säilyttääkseen aktiivisen, liikkuvan elämäntapansa.
Reumalääkärit suosittelevat ensihoidoksi usein tulehduskipulääkkeitä ja erityisvalmisteisia kenkiä. ”Potilaalle räätälöidyt tukipohjalliset tai kengät ovat tavallinen hoitokeino”, toteaa Biscontini, joka työskentelee jalkaterapeuttina Perugian yliopiston reumatologian osastolla ja paikallisessa sairaalassa. ”Mikäli tällainen hoito ei tehoa, on harkittava leikkaushoitoa.”
Vaikeisiin reumatapauksiin kehitetään jatkuvasti uusia hoitoja, jotka voivat auttaa potilaita pysymään aktiivisina. ”Ei ole olemassa yhtä hoitokeinoa, joka toimisi varmasti jokaisen potilaan kohdalla”, sanoo Matthew G. Garoufalis, Chicagosta kotoisin oleva fysioterapeutti. Hän toimii Pariisissa päämajaansa pitävän kansainvälisen jalkaterapeuttiliiton puheenjohtajana. ”Erilaisin ruiskein voidaan lievittää kipua ja lisätä liikkuvuutta. Ruiskeet sisältävät usein steroideja, mutta nykyisin käytetään myös kasvutekijöitä tai vesikalvoa. Ruiskeet lievittävät kipua tehokkaasti, minkä ansiosta potilaat voivat elää normaalia arkea.”
Ikääntymiseen liittyvät vaivat
Kaikkia jalkavaivoja ei voi selittää sairauksin. Ikääntyminen altistaa monille jalkavaivoille, kuten kaatumisille.
”Tasapaino-ongelmat saattavat johtua jalkavaivoista”, sanoo Garoufalis. ”EU:n alueella 15 000 vanhusta loukkaantuu päivittäin kaatumisen seurauksena. Kaatuminen on kaikkein tavallisin syy yli 65-vuotiaiden loukkaantumisiin.”
Tutkimuksissa on havaittu, että taijin harrastaminen auttaa ehkäisemään kaatumisia. Laji kehittää tasapainoa, askellusta sekä lihaskuntoa. Kymmenen vuotta sitten kuusikymppinen Gabriel Constans Californiasta alkoi kärsiä tasapaino-ongelmista. Ongelmat johtuivat jalkavaivasta, joka puolestaan johtui neurologisesta häiriöstä ja osittaisesta kuulon menetyksestä. Viisi ja puoli vuotta sitten hän alkoi harrastaa taijia kehittääkseen tasapainoaan. Hän harrastaa lajia vielä tänäkin päivänä.
”Kyllä tasapainon kanssa on vieläkin jonkin verran ongelmia, mutta paljon vähemmän kuin ennen”, Constans toteaa. ”Tilanne olisi varmasti paljon pahempi, jos en olisi aloittanut taijia.”
Sukkien käyttö lisäpehmusteena tai kantapäätä pehmentävien tukipohjallisten käyttö voi parantaa tasapainoa ja vähentää kipuja.
Myös vaivaisenluu voi tehdä kävellessä kipeää. Vaiva on yleinen vanhemmilla ihmisillä, etenkin naisilla. Erityisvalmisteiset kengät voivat auttaa vaivaan, mutta joskus tarvitaan leikkaushoitoa.
”Leikkaushoito riippuu vaivan kivuliaisuudesta”, Garoufalis sanoo. ”Jos vaiva haittaa arkea, se kannattaa hoitaa. Vaivaisenluuta voidaan hoitaa yli sadalla erilaisella toimenpiteellä.”
Leikkaushoito on silti aina vakava asia. Leikkauksen jälkeinen kipu voi hellittää muutamassa päivässä, mutta joskus kivut voivat jatkua jopa kuuden viikon ajan. Täydellinen toipuminen voi kestää muutamista viikoista jopa vuoteen. Lisäksi leikkaukseen liittyy aina esimerkiksi hermovaurion riski. Mikään ei myöskään takaa sitä, ettei vaiva uusiudu leikkauksen jälkeen. Kannattaa siis kokeilla muita hoitomenetelmiä, kuten ruiskehoitoa, tukipohjallisia ja kipulääkitystä, ennen kuin suostuu leikkaukseen.
Myös kivuttomat jalkavaivat kuten kynsisilsa yleistyvät ikääntyessä. Uusimmat suun kautta otettavat lääkkeet tulivat markkinoille parikymmentä vuotta sitten. Nykyään kynsisilsaa hoidetaan myös laserilla. ”Tutkimustulokset ovat vielä alustavia, mutta hoitoa pidetään turvallisena”, Menz sanoo. ”Kyseinen laser ei ole kovin tehokas verrattuna muissa hoidoissa käytettäviin lasereihin.”
Virginialainen 62-vuotias Toni Coleman sai kynsisilsan käydessään jalkahoidossa Kiinassa. Kynsisilsan hoitaminen lääkkeillä voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten maksavaurion, eikä paikallinen lääkehoito tehoa vaikeimmissa tapauksissa. Toni valitsi laserhoidon, koska ei halunnut kärsiä mahdollisista sivuvaikutuksista. Hän sai laserhoitoa kolmesti yhdeksän kuukauden aikana, minkä jälkeen kynsisilsa katosi. ”Päädyin laserhoitoon, koska sillä ei ole sivuvaikutuksia”, hän toteaa.
Ylipaino voi altistaa toisenlaiselle jalkasärylle, joka rasittaa erityisesti niveliä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ylipainoiset ihmiset kärsivät hoikkia enemmän jalkakivuista erityisesti kantapään alueella. Uusimpien tutkimustulosten perusteella akupunktio vaikuttaa hyvältä hoitokeinolta.
”Akupunktio on yksi monista hoitokeinoista”, Garoufalis sanoo. ”Tukipohjallisilla taas voidaan jakaa painoa paremmin jalkapohjalle. Lisäksi on erilaisia ruiskehoitoja, kuten kortisonipiikkejä.” Näillä hoitokeinoilla helpotus voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi, koska ruiskehoidot eivät vaikuta alkuperäiseen syyhyn eli ylipainoon.
Verenkiertoon liittyvät vaivat
Jotkut miehet saattavat vanhetessaan huomata, ettei heidän nilkoissaan enää kasva karvaa. Syynä saattaa toki olla tiukkojen sukkien käyttö, mutta todennäköisesti vika on verenkierrossa.
”Tutkiessani potilasta ensimmäistä kertaa katson yleensä jalkojen alaosien karvoitusta. Näkemäni perusteella osaan sanoa, tarvitseeko verenkiertoa tutkia tarkemmin vai ei”, sanoo Garoufalis. ”Karvattomuus voi olla merkki huonosta valtimoverenkierrosta jalkaterää kohti tai kehnosta laskimoverenkierrosta jalkaa ylöspäin.”
Ikääntyessä verenkierto heikentyy, mikä rajoittaa veren kulkua jalkateriin. Venyttely, kävely tai jalkojen nostaminen ylös istuessa voivat auttaa. Myös jalkojen hierominen on hyvä keino parantaa niiden verenkiertoa. ”Liikkuminen on tärkeää. Jos ei pysy liikkeessä, ei pohjelihas pysty pumppaamaan verta takaisin sydämeen” toteaa Garoufalis.
Ikääntymiseen liittyvä alaraajoja tukkiva valtimotauti heikentää ääreisverenkiertoa. Mikäli potilas kärsii myös diabeteksen aiheuttamista hermovaurioista, voi tautien yhteisvaikutuksena jalkoihin tulla haavaumia ja hiertymiä joita voi olla hankala huomata. Jos niitä ei hoideta, ne voivat tulehtua.
Alaraajojen tukkivaan valtimotautiin on kuitenkin olemassa tehokkaita hoitokeinoja. Joidenkin potilaiden kohdalla elämäntapamuutokset tai lääkitys auttavat. Tarvittaessa voidaan turvautua myös ohitusleikkauksiin tai valtimoiden avaamiseen pallolaajennuksella.
Viime aikoina myös kantasoluterapia on noussut varteenotettavaksi hoitokeinoksi. ”Pohjelihaksiin on mahdollista ruiskuttaa kantasoluja”, sanoo Stephan Morbach, joka toimii ylilääkärinä Marien sairaalassa Soestissa, Saksassa. ”Kantasoluhoito on viimeinen oljenkorsi tapauksissa, joissa potilasta uhkaa alaraajan osittainen tai kokonainen amputaatio, eivätkä muut hoitokeinot ole mahdollisia.”
Diabetekseen liittyvät vaivat
Arviolta 60 miljoonaa eurooppalaista aikuista sairastaa diabetesta, ja heistä jopa puolet tietämättään. Joskus jalkavaivat ovat ensimmäinen merkki. ”Tuntoherkkyyden väheneminen ja ihon tai kynsien värin muutokset ovat varoitusmerkkejä”, Garoulis sanoo.
Jalkahaava on diabeteksen aiheuttama vakava oire, joka vaatii nopeaa hoitoa. Kaksi kolmesta jalan amputaatiosta johtuu jalkahaavasta tai jostain muusta diabetekseen liittyvästä oireesta. Jaloista huolehtiminen on siis tärkeää.
”Tarkkaile jalkojasi ja huolehdi hyvästä hygieniasta. Jos et itse siihen pysty, pyydä apua. Jos huomaat jalassasi haavauman, pyri hoitoon mahdollisimman nopeasti”, neuvoo Kristien Van Acker. Hän johtaa kansainvälisen diabetesliiton jalkavaivoihin keskittynyttä komiteaa.
Jalkahaavaa on perinteisesti hoidettu varmistamalla, ettei haava ole tulehtunut eikä verenkierrossa ole ongelmia. Seuraavaksi haava puhdistetaan ja kuollut kudos poistetaan. Sitten haava sidotaan, ja potilasta ohjeistetaan pitämään paino pois jalalta. Tähän tarkoitukseen on olemassa myös erityisvalmisteisia kenkiä. Italialaiset tutkijat havaitsivat vastikään, että tietynlaista peptidiä ruiskuttamalla paranemisnopeus voidaan jopa kaksinkertaistaa.
”Valtaosa ihmisistä hakee apua liian myöhään”, sanoo Van Acker. ”Jos potilas jatkaa kävelyä jalkahaavan kanssa ja laskee jalalle painoa, ei edistyneinkään hoitokeino auta. Jos potilaat ohjataan erikoislääkärille kahden viikon kuluessa, amputaatioiden määrä laskee jopa 80 prosenttia.”
Vuonna 2013 pennsylvanialainen Thomas Matthews huomasi jalkaterässään haavan lähtiessään karhumetsälle. Hän ajoi jalkaterapeutin luo auto täynnä metsästystarvikkeita. ”Hän kysyi minulta, haluaisinko mieluummin lähteä metsälle vai pelastaa jalkani. Vastasin, että eiköhän karhumetsälle pääse toistekin”, 73-vuotias Matthews muistelee.
Vuotta myöhemmin Matthewsiä oli yritetty hoitaa haavanpuhdistuksin ja paikallisin hoitokeinoin. Jalkaterapeutti asetti haavan päälle vesikalvoa, sitoi sen ja puhdisti haavan säännöllisesti. Kuukauden kuluttua Matthewsin haavauma oli parantunut, mutta pari viikkoa myöhemmin tulehdus oli synnyttänyt uuden haavauman. Tähän haavaan tepsi puhdistus ja paikalliset hoidot.
”Nyt kävelen kengät jalassa, ilman siteitä”, hän sanoo. ”Tunnen miehen, joka sai haavauman samoihin aikoihin kuin minä. Hänellä on nyt jalkaproteesi.”
Muutokset omissa jaloissaan huomaa parhaiten itse, sillä ne ovat valtaosan ajasta piilossa katseilta kenkien ja sukkien alla. Kiinnitä siis huomiota jalkoihisi, niiden vaivoihin, puutumiseen, värin muutoksiin tai haavoihin. Kiität itseäsi myöhemmin.
”Aikainen diagnoosi ja hoito voi estää, tai ainakin viivästyttää vakavampien vaivojen kehittymistä”, sanoo Menz. ”Pientenkin vaivojen hoitaminen ajoissa voi säästää diabetesta sairastavan vanhuksen jalkahaavalta, tulehdukselta tai pahimmassa tapauksessa jalan amputaatiolta.”
Lue lisää
Näin pidät polvesi kunnossa
Letkeyttä lonkkiin
Näin pääset nivelkivuista