Previous slide
Next slide

Mitä kollageenijauhe on ja toimiiko se?

Kollageeni
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Denise Mann
Kollageenijauheen mahdolliset hyödyt, kuten ihon terveyden vahvistaminen kuulostavat lupaavilta, mutta toimiiko se todella? Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää.

Kollageenijauheen kasvava suosio

Jos sosiaalista mediaa on uskominen, julkkikset Jennifer Anistonista Kelly Ripaan kukoistavat ja näyttävät upeilta kollageenijauheen terveyshyötyjen ansiosta.

Kollageeni on proteiini, jota esiintyy ihossa, hiuksissa, kynsissä, jänteissä ja nivelsiteissä. Ihmisen luontainen kollageenin tuotanto alkaa vähentyä ikääntymisen ja epäterveellisten elintapojen, kuten tupakoinnin, auringonoton ja alkoholin liikakäytön myötä. Tässä kohtaa kuvaan astuvat kollageenijauhetabletit.

“Kollageeni on kuumana käyvä lisäravinnekategoria”, sanoo Mark Moyad, ehkäisevän lääketieteen ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen johtaja Michiganin yliopiston lääketieteellisestä keskuksesta. ”Ikääntyessäsi tuotat vähemmän kollageenia, joten tarvitset sitä lisää.”

Mitä kollageenijauhelisäravinteet ovat?

Kollageenilisäravinteet ovat yleensä jauhemuodossa, mutta kapseleita ja nestemäistä kollageenia on myös saatavilla. Ne voivat olla mauttomia tai makeutettuja esimerkiksi vaniljan, marjojen, suklaan tai suolaisen karamellin aromeilla. Kollageenia löytyy myös kahvissa käytettävän kermajauheen muodossa.

Etenkin mauttomia kollageenijauheita voi lisätä käytännössä mihin tahansa. Jauheen voi sekoittaa esimerkiksi:
Kahviin
Teehen
Smoothieen
Mehuun
Puuroon
Keittoon

Kun lisäät kollageenijauhetta kuumiin ruokiin tai juomiin, tee se vasta valmistuksen loppuvaiheessa, jotta vältät kollageenin hajoamisen.

Kollageenipeptidin ravintoarvot

Tässä yhteenveto ravintoarvoista ja päivittäisistä saantisuosituksista 14 gramman annoksessa kollageenipeptidiä:
Kalorit: 50
Proteiini: 12 g (25 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta)
Kalsium: 29 mg (2 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta)
Kalium: 0,98 mg
Natrium: 45 mg (2 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta)
Hiilihydraatit: 0 g

Vaikka vegaanisia kollageenijauheita onkin putkahdellut enemmän kauppojen hyllyille viime aikoina, valtaosa kollageeniravintolisistä saadaan eläinperäisistä lähteistä, kuten nahasta, luista tai kalansuomuista.
 

Kollageeniproteiinin eri tyypit

Kehossa on 16:ta eri kollageenia, mutta kaikkia niistä ei löydy kollageenilisäravinteista. Kollageenia on neljää eri päätyyppiä: tyypit I, II, III ja IV. Valtaosa myynnissä olevista kollageenipeptidijauheista sisältää tyyppiä I, sanoo lääkäri Cooperman.

Näin kollageenin neljä yleisintä muotoa eroavat toisistaan:
Tyyppi I: Kollageenin yleisin muoto kehossa. Sitä löytyy ihosta, jänteistä, nivelsiteistä ja luista.
Tyyppi II: Ruston yleisin kollageeni. Sitä löytyy ympäri kehoa, mukaan lukien silmistä.
Tyyppi III: Tämän tyyppinen kollageeni tukee ihoa, lihaksia ja verisuonia.
Tyyppi IV: Se lisää rakennetta ihokerroksissa ja toimii suojakerroksena.

Joitakin kollageenijauheita markkinoidaan “multikollageeniproteiinina”, mikä tarkoittaa, että ne sisältävät enemmän kuin yhtä yllä mainituista kollageenityypeistä.

Kollageenilisien eri muodot

Kollageenin eri muodot eivät liity kollageenityyppeihin. Kollageenilisien muoto kertoo, kuinka pilkottua se on, mikä vaikuttaa kollageenin imeytymiseen.

Kollageenilisiä on kolmea pääasiallista muotoa:
Hydrolysoitu: Kollageeni on hajotettu aminohapoiksi. Muoto tunnetaan myös kollageenipeptidinä.
Gelatiini: Kollageeni on hajotettu suurista proteiineista pienemmiksi. Se on vähemmän hajotettua kuin hydrolysoitu kollageeni.
Denaturoimaton: Erittäin pientä tyypin II kollageenia, joka estää kehon luonnollisten kollageenivarojen hajoamisen. Sitä ei ole  pienemmiksi proteiineiksi tai aminohapoiksi.
“Ravintolisissä kollageeni on yleensä hydrolysoitua eli pilkottua, jotta se imeytyy paremmin ja sekoittuu helpommin nesteeseen”, sanoo lisäravinteiden testausjärjestö ConsumerLabin toimitusjohtaja ja lääketieteen tohtori Tod Cooperman.

Hydrolysoitua kollageenia voidaan sekoittaa kylmiin nesteisiin, sillä se on kaikista pilkotuinta. Vähemmän hydrolysoitu gelatiini sekoittuu ainoastaan kuumiin nesteisiin.

Kollageenijauheen hyödyt

Kollageenijauheen mahdollisten hyötyjen lista on pitkä. Siihen kuuluu ihon terveyden ja kimmoisuuden paraneminen, terveemmät nivelet, vahvemmat luut ja ehkä jopa laihtuminen.

Mutta toimiiko kollageenijauhe? Tarkastellaanpa asiaa tieteen näkökulmasta.

Saattaa vähentää nivelrikon oireita

Nivelrikko on nivelten kulumaa ja vaurioita aiheuttava tauti, joka oireilee kivulla ja vaikeuttaa toisinaan kävelyä. Kollageenijauheella saattaa olla oireita vähentäviä vaikutuksia, sanoo Moyad. Paino sanalla saattaa, sillä ehdottomia todisteita kollageenin vaikutuksista nivelrikkoon ei ole.

Nivelrikkoa hoidetaan itsehoito- ja reseptikipulääkkeillä, joilla kaikilla on sivuvaikutuksensa. Kollageeni kuitenkin vaikuttaa turvalliselta, sillä sivuvaikutusten riski on erittäin pieni. ”Kaikki, mikä edistää fyysistä toimintakykyä ja vähentää kipua turvallisesti ei ole lainkaan pahasta”, hän sanoo.

Vuonna 2017 British Journal of Sports Medicine -julkaisun pienimuotoisessa tutkimuksessa havaittiin, että kollageenilisiä käyttävät nivelrikkopotilaat voivat paremmin, mutta pitkäaikaisvaikutuksia ei tutkittu. Todisteita ei ole myöskään siitä, että kollageenijauhe kasvattaisi tai korjaisi niveliä ympäröivää rustoa.

Kollageenijauhetta voi olla kannattavaa kokeilla kolmen kuukauden ajan lääkärin seurannassa, Moyad sanoo. Lue lisää niveltulehduksista!

Saattaa edistää nuorekkaan näköistä ihoa

Kollageenin ja ihon terveyden välinen yhteys ei ole uutta tietoa.

“Kollageenilisät ovat olleet olemassa jo jonkin aikaa ja niitä on mainostettu nuoruuden lähteenä jo vuosien ajan”, sanoo ihotautilääkäri Ohara Aivaz Los Angelesista.

Yhteys käy järkeen. “Kollageeni muodostaa 75 prosenttia ihon painosta”, hän sanoo. ”Se pitää ihon täyteläisenä ja rypyttömänä. Kun ikäännymme, menetämme kollageenia.”

Kollageenin väheneminen alkaa jo parikymppisenä. Rypyt ja roikkuva iho ovat varmoja merkkejä kollageenin vähenemisestä.

Varhaiset injektoitavat täyteaineet tehtiin kollageenista, mutta ne joutuivat pian epäsuosioon, sillä niissä oli korkea allergisen reaktion riski erityisesti, jos ne oli valmistettu karjaperäisistä ainesosista.

Varhaiset tutkimukset eivät juurikaan osoittaneet kohennusta ihon ikääntymisessä sisäisen kollageenijauheen käytön yhteydessä, mutta tutkimustulokset ovat alkaneet muuttua. ”Viime aikoina tutkimuksissa kollageenijauhelisien yhteydessä on havaittu lisääntynyttä ihon kimmoisuutta, vähentyneitä ryppyjä ja parantunutta kosteustasoa”, sanoo Aivaz.

Entä Aivazin näkemys kollageenijauheesta? Kokeile. “Miksi et tekisi kollageenin edistämisen eteen niin paljon kuin vain voit?” hän sanoo.

Hän suosittelee holistista lähestymistapaa, jossa kollageenijauheen käyttö yhdistetään ulkoisesti käytettävään retinoliin ja C-vitamiiniin sekä laserhoitoihin, jotka kaikki edistävät kollageenin ihonsisäistä tuotantoa.

”Antioksidanttipitoisten ruokien, kuten hedelmien ja kasvisten syönti voi auttaa”, hän sanoo. ”Aurinkorasva voi estää kollageenin hajoamisen ja pitää ihon nuorekkaampana.”  10 mahtavaa C-vitamiinin lähdettä! 
 

Saattaa vahvistaa luita

Vaihdevuosien aikana naissukupuolihormonin eli estrogeenin tuotanto vähenee huomattavasti. Tämä voi kasvattaa luukadon eli osteoporoosin riskiä.

Lue lisää vaihdevuosista! 

Lue lisää osteoporoosista!

Kollageenijauhe voi auttaa rakentamaan ja vahvistamaan luita yhdessä kalsiumin ja D-vitamiinin kanssa.

Saattaa edistää kylläisyyden tunnetta

Kollageenijauheen mahdollista hyötyä painon pudotuksessa ei tunneta täysin, Moyad sanoo.

Kollageenijauhe voi sisältää paljon proteiinia, mikä voi saada olon tuntumaan kylläisemmältä pidempään. Kaloreita tulee tällöin syötyä vähemmän.

Yksi kollageenijauheen eduista voi siis olla laihtuminen. 11 ruokatottumusta, jotka auttavat painonpudotusta! 

Kollageenijauheen mahdolliset riskit

Kollageenilisien sivuvaikutukset ovat lieviä. Harvinaisissa tapauksissa saattaa ilmetä vatsaoireita, päänsärkyä, huimausta tai ihottumaa.

Suurempi ongelma on se, että lisäravinteita ei säädellä yhtä tarkasti kuin lääkkeitä. Kuluttajan on hyvä olla tietoinen asiasta, sanoo Moyad.

Monet kollageenijauheet valmistetaan eläinten raadoista.

“Raskasmetallit kertyvät tyypillisesti niihin”, hän sanoo.

Organic Consumers Association suoritti tutkimuksen, jossa tarkasteltiin Amazonin 28:aa eniten myyvää kollageenipeptidilisäravinnetta. Siinä havaittiin, että useat valmisteista sisälsivät merkittäviä määriä mahdollisesti myrkyllisiä raskasmetalleja.

Yhteensä 64 prosenttia sisälsi merkittäviä määriä arseenia, 37 prosenttia lyijyä ja 34 prosenttia elohopeajäämiä.

Toinen teoreettinen riski on ihmisversio hullun lehmän taudista, jos jauheen kollageeni on peräisin tautia sairastavasta lehmästä, sanoo Aivaz.

ConsumerLabin tutkimus osoitti, että tuotteet sisälsivät pakkausmerkintöjen mukaiset määrät kollageenia, 3–25 grammaa päivittäisestä saantisuosituksesta jauheissa ja nesteissä.

“Koska kollageeni itsessään ei ole ongelmallista, valitse tuote, joka sisältää ainoastaan kollageenia”, sanoo Cooperman. “Löysimme suuren määrän kadmiumia yhdestä kollageenituotteesta, mutta se johtui todennäköisesti toisesta tuotteen sisältämästä ainesosasta.”

Varmista, että ostat vitamiinit luotetuilta merkeiltä.

Parhaat kollageenijauhelisät

Jos päätät käyttää kollageeniproteiinilisiä, valitse tuote, jossa on kolmannen osapuolen hyväksymismerkintä, kuten ConsumerLab.com, NSF International tai U.S. Pharmacopeia (USP), sanoo Moyad.

Varmista, että yhtiö julkaisee analyysitodistuksen. Tämä asiakirja on vapaaehtoisesti julkaistu dokumentti, joka listaa kaikkien kyseiselle lisäravinteelle teetettyjen testien tulokset.

Miten rakentaa ja ylläpitää luonnollista kollageenivarastoa

Keskity kollageenijauheen sijaan elämäntapoihin, jotka voivat auttaa vahvistamaan ja ylläpitämään kollageenivarastoja, ehdottaa Moyad.

Rajoita steroidivoiteiden käyttöä

Steroidivoiteita määrätään usein ihotautien, kuten ihottumien, ekseeman ja psoriasiksen hoitoon.

Ne voivat kuitenkin aiheuttaa ihon ohenemista, jolloin kollageeni hajoaa, sanoo Moyad.

Lisää retinoli ihonhoitorutiiniisi

Moyadin mukaan retinoli on A-vitamiinijohdannainen, joka vähentää pieniä juonteita ja ryppyjä lisäämällä kollageenin tuotantoa. Voit joko ostaa ilman reseptiä saatavaa retinolia tai keskustella ihotautilääkärin kanssa vahvemmista reseptilääkkeiksi luokiteltavista retinoleista.

Unohda sokeri

Sokeri nopeuttaa kollageenin hajoamista, sanoo Moyad.

Lisää ruokavalioosi hedelmiä ja vihanneksia, sillä niiden sisältämät antioksidantit voivat auttaa tukemaan kollageenin tuotantoa.
10 asiaa, jotka kehollesi tapahtuvat, jos lopetat sokerin käytön. 

Käytä aurinkorasvaa

Auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa kollageenin hajoamista, sanoo Moyad. Käytä siis reilusti aurinkorasvaa päivittäin.

Laajakirjoisen, vähintään suojakertoimella 30 varustetun aurinkorasvan käyttö vähentää ihosyöpäriskin lisäksi myös juonteita ja ryppyjä.

Älä polta ja juo alkoholia kohtuudella

Molemmat tavat voivat aiheuttaa kollageenin hajoamista, sanoo Moyad. Naisten tulisi juoda korkeintaan yksi alkoholiannos ja miesten korkeintaan kaksi annosta päivässä. Nämä asiat sinun tulisi tietää alkoholista!

Lopuksi

Kollageenijauheen hyödyistä nuorekkaaseen ihoon, joustaviin niveliin, vahvoihin luihin tai laihdutukseen on jonkin verran tieteellisiä todisteita, mutta ne ovat rajallisia.
Ja tärkeimpänä: ostajan kannattaa olla tarkkana. Valitse aina luotettava merkki, joka on avoin ainesosistaan ja testituloksistaan.

Lähteet

Mark Moyad, lääketieteen tohtori, kansanterveyden maisteri, ehkäisevän lääketieteen ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen johtaja, University of Michigan Medical Center, Ann Arbor
Molecular Cell Biology: ”Section 22.3 Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix”
U.S. Department of Agriculture: ”Collagen peptides”
Tod Cooperman, lääketieteen tohtori, toimitusjohtaja, ConsumerLab.com, White Plains, New York
British Journal of Sports Medicine: ”Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis”
Ohara Aivaz, lääketieteen tohtori, ihotautilääkäri, Cedars-Sinai, Los Angeles
Journal of Musculoskeletal and Neuronal Interactions: ”Effect of calcium and vitamin D supplementation with and without collagen peptides on bone turnover in postmenopausal women with osteopenia”
Organic Consumers Association: ”The True Content and Faces Behind America’s Best-Selling Collagen”
ConsumerLab: ”Collagen Supplements Review”

Lue lisää:

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

8 ruokamyrkytyksen oiretta, jotka kaikkien olisi syytä tunnistaa!

Tiesitkö tämän sitruunasta!