Previous slide
Next slide

Mitä soija tekee elimistöllesi?

soija
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Amy Gorin
Onko soija epäterveellistä? Aiheuttaako se syöpää? Ja mitä se oikeastaan edes on? Lue parhaiden ravintoterapeuttien vastaukset kaikkiin kysymyksiin, joita mieleesi saattaa tästä kasviperäisestä proteiinista juolahtaa.

Ensinnäkin, mitä soija on? Ja onko soija tosiaan epäterveellistä? Se on vain yksi monista täysin kasviperäisistä proteiineista. Soijatuotteet – kuten edamame, tofu ja tempeh – sisältävät kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa. Elimistösi ei kykene tuottamaan niitä itse, joten sen täytyy saada niitä ruoasta.

”Soija on täynnä ravinteita,” sanoo Brittiläisessä Kolumbiassa toimiva ravintoterapeutti Pamela Fergusson. Se on myös erinomainen kylläiseksi tekevä proteiinin lähde ja tarjoaa täyttävää kuitua. ”Eikä siinä ole kolesterolia tai juurikaan tyydyttämättömiä rasvahappoja,” lisää Fergusson. Samalla elimistösi saa myös monia muita ravinteita. Desi edamamea sisältää myös vastustuskykyä vahvistavaa C-vitamiinia sekä rautaa, joka taas pitää punasolusi terveinä.

Nyt, kun tiedät vastauksen kysymykseen: ”Mitä soija on”, lue, mitä elimistöllesi tapahtuu, kun lisäät sitä ruokavalioosi.

Se on tuhti, kasviperäinen lihankorvike

Mitä soija on? ”Soija sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita elimistömme tarvitsee, joten se toimii hyvin korvikkeena eläinperäisille proteiineille, kuten kananmunille, lihalle, kalalle, mereneläville sekä meijerituotteille,” sanoo ravintoterapeutti Cathy Leman Illinoisin Glen Ellynistä.

Soija voi alentaa kolesteroliasi

”Säännöllisesti syötynä soija voi auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta ja LD-lipoproteiinia eli ’huonoa’ kolesterolia,” sanoo Fergusson. Itse asiassa The Journal of Nutrition –julkaisussa esiintyneessä vertaisarvioidussa tutkimuksessa todettiin, että soijaproteiini voi auttaa merkittävästi alentamaan LDL-kolesterolia. Soija on myös yksi ruoista, jotka alentavat triglyseridiä luonnollisesti.

”Uskomme, että soijaproteiinia sisältävät ruoat ovat hyödyllisiä, vaikka niiden vaikutukset seerumin kolesterolitasoon ovat pienet,” sanoo lääkäri David Jenkins, joka oli mukana The Journal of Nutrition -julkaisun tutkimuksessa ja toimii ravintotieteiden professorina Toronton yliopistossa. ”Jos syöt useita terveelliseksi väitettyjä ruokia, kuten soijaa, pähkinöitä, ohraa ja kasvisteroleita, joita on esimerkiksi eri margariineissa, kolesterolisi saattaa laskea yhtä tehokkaasti kuin lääkkeiden avulla. Vaikka näiden ruokien vaikutus seerumin kolesterolitasoon siis on pieni, älä unohda niitä, vaan yhdistele niitä ruokavalioosi.”

Soija voi tehdä hyvää sydämelle

”Soijaruokien ravintoprofiili tekee niistä erityisen houkuttelevia ihmisille, jotka haluavat pitäytyä sydänystävällisessä ruokavaliossa,” kertoo Leman. ”Kokosoijaa sisältävissa ruoissa on kuitua, mutta ei yhtään kolesterolia, ja niissä on vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Soijatuotteilla voikin korvata vähemmän sydänystävällisiä ruokia, kuten punaista ja prosessoitua lihaa. Vaikka Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on vedonnut epämääräisiin tuloksiin soijaruokien ja sydänterveyttä tutkineissa tutkimuksissa, soijaruokia pidetään sydänterveyden kannalta hyödyllisinä.

Osittain syynä on se, että terve kolesterolitaso on hyväksi sydämen terveydelle. Tri Jenkins selittää: ”Monet asiantuntijat uskovat, että soija on hyväksi sydämelle, koska meta-analyysit soijan vaikutuksista kolesteroliin ovat osoittaneet jatkuvasti, että soija vähentää seerumin kolesterolipitoisuutta,” hän sanoo.

Kohtuudella nautittuna soija ei aiheuta syöpää

Vahingoittaako soija terveyttä? Soijan kohtuullinen käyttö, eli kaksi tai kolme annosta päivässä, on turvallista, eikä kasvata rintasyöpäriskiä,” kertoo Fergusson. ”Itse asiassa tietyt soijaa koskevat tutkimukset osoittavat sen vähentävän rintasyövän riskiä.” Soijan syöminen voi vähentää myös tulehdusreaktioita. Yli tuhannen kiinalaisnaisen tutkimuksessa, joka ilmestyi Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics -julkaisussa, suurempi soijan käyttö yhdistettiin alentuneisiin tulehdusmarkkereihin, jotka taas liittyvät kroonisiin sairauksiin.

Mutta se ei myöskään alenna syöpäriskiä

”Aasiassa väestötutkimukset ovat liittäneet soijan kulutuksen pienempään riskiin saada rintasyöpä,” sanoo Leman. ”Silloin soijaa kuitenkin nautitaan kohtuudella – yksi tai kaksi annosta päivässä – koko elämän ajan. Solu- ja eläinkokeet näyttävät, että soijayhdisteet saattavat hidastaa syöpäsolujen kasvua ja estää kasvainten muodostumista.” Tämä saattaa kuulostaa lupaavalta, mutta Leman huomauttaa, että ”todisteet ovat vielä liian epäjohdonmukaisia osoittaakseen varmasti, että soija vähentää rintasyövän riskiä.”

Soijan syöminen voi kuitenkin ehkäistä syövän uusiutumista

The American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa, joka tarkasteli 9,500 yhdysvaltalaista ja kiinalaista entistä syöpäpotilasta, todettiin, että vähintään 10 milligrammaa isoflavoneita sisältävien soijaruokien syöminen yhdistettiin merkittävästi alentuneeseen rintasyövän uusiutumisen riskiin.

Soijalle voi olla allerginen

Jos pohdit, onko soija epäterveellistä, vastaus voi olla myönteinen – jos satut olemaan sille allerginen. Mayo Clinicin mukaan soija on maidon, kananmunien, pähkinöiden, kalan, merenelävien ja vehnän lisäksi yksi kahdeksasta yleisimmästä allergeenista Yhdysvalloissa. ”Soija-allergia on yleinen lasten keskuudessa,” sanoo Leman. ”Useimmat lapset tosin toipuvat siitä, eikä se yleensä jatku aikuisuuteen asti.” Soija-allergian oireisiin kuuluu ihottumaa, kutinaa suun ympärillä, pihisevää hengitystä, vatsakipua, ihon punoitusta ja harvinaisissa tapauksissa anafylaksiaa, kertoo Mayo Clinic. Suuntaa siis lääkäriin, jos huomaat itselläsi mitään näistä oireista.

Soijan syöminen ei aiheuta aikaistunutta puberteettia

Saako soijan syöminen tyttöjen kuukautiset alkamaan aikaisemmin? Aihetta vaatii lisätutkimuksia, mutta alustavien tulosten mukaan vastaus on ei. Nutrition Journal -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan runsaasti – enemmän kuin kuin Yhdysvaltain väestö keskimäärin – soijaa syövien tyttöjen ja teinien kuukautiset eivät alkaneet tavallista aikaisemmin.

Älä huolestu soijasta ja estrogeenista

”Soijaan liittyy paljon pelkoa ennen kaikkea siksi, että se sisältää fytoestrogeenia,” sanoo Fergusson. ”Muista, että se on kasviestrogeenia, jolla on hyvin heikko estrogeeninen vaikutus ihmisen elimistöön. Kasviestrogeenin lähteitä on soijan lisäksi runsaasti. Esimerkiksi oluessa oleva humala sisältää kosolti fytoestrogeenia. Eläinperäiset tuotteet puolestaan sisältävät nisäkäsestrogeenia. On tärkeää ymmärtää, että kun näitä hormoneita päätyy ruoansulatukseemme, vain hyvin pieni määrä niistä siirtyy verenkiertoomme.”

Eikä soijan nauttiminen tee kenestäkään vähemmän miehekästä

Kun miehet pohtivat, onko soija epäterveellistä, he saattavat pelätä rintamuksensa kasvavan. ”Soijaan ja miesten terveyteen liittyy tiettyä epäselvyyttä, ja monet luulevat, että soijaruokien syöminen saattaa mahdollisesti alentaa testosteronin määrää,” kertoo Leman. ”Tutkimukset eivät tue tätä väitettä. Sen sijaan on todistettu, ettei soijalla ole kielteisiä vaikutuksia, jotka johtaisivat testosteronin vähenemiseen.” Olet ehkä saattanut lukea miehestä, jolle kasvoi rinnat soijan syömisen seurauksena. Tuo mies nautti uskomattoman suuria määriä – miltei kolme litraa – soijamaitoa joka päivä.

Kokosoijaa sisältävät ruoat voivat tehdä hyvää

Millaista soijaa sitten kannattaa syödä? ”Soijasta ja rintasyövästä puhuminen voi tuntua todelliselta miinakentältä,” Leman toteaa. ”Olen selvinnyt rintasyövästä, ja se on minulle alue, josta joudun sivistämään monia. Itse syön soijatuotteita, kuten tempehiä, tofua, soijamaitoa, edamamea sekä misoa.” Tempehin käynyt soija voi olla helpommin sulavaa, Fergusson lisää.

Lue lisää: 

12 ruoka-ainetta, jotka voivat auttaa alentamaan kolesterolia

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta

Auta niveliäsi, syö oikein