Previous slide
Next slide

Miten uni vaikuttaa arkipäivääsi ja arkipäivä uneesi?

Kuva nukkuvasta naisesta
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: E.R.King
Miten uni vaikuttaa terveyteesi?

Uni ja OPPIMINEN

Tärkeää tenttiä tai työtehtävää edeltävä valvominen on yleistä. Lisää todisteita siitä, että uni on välttämätöntä uuden tiedon tallentamisessa, löytyy kuitenkin jatkuvasti lisää. Kaksi amerikkalaista asiantuntijaa, jotka käsittelivät aihetta hiljattain Nature Neuroscience -tiedelehdessä, kutsuivat tätä tiedon organisoinnin ja koodaamisen prosessia ”unesta riippuvaiseksi muistin järjestelyksi”. Suurin osa oppimisesta tapahtuu tietysti hereillä ollessamme, mutta tietyt muistin järjestelyn ilmiöt tapahtuvat vain, kun nukumme.

Uni ja MELU

Meteli on yksi pahimmista unta häiritsevistä tekijöistä, siinä ei liene mitään uutta. Kaikkea uneen vaikuttavaa melua emme kuitenkaan huomaa niin selvästi kuin naapurin koirien tai teini-ikäisten aikaansaamaa möykkää.

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen JRC:n mukaan melu, joka on useimmiten liikenteen melua, on ilmansaasteiden jälkeen toiseksi suurin terveyteen vaikuttava ympäristötekijä. Vuonna 2011 julkaistussa raportissa todetaan, että EU:n kaupunkialueilla melun vuoksi menetetään ainakin miljoona tervettä elinvuotta.

Uni ja ALKOHOLI

Paukku tai pari tekee uneliaaksi, sen tietävät lähes kaikki. London Sleep Centre -keskuksen tutkijat kävivät kuitenkin läpi 38 tieteellistä koetta, jossa oli tutkittu alkoholin vaikutusta yli viidensadan ihmisen uneen viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Tutkijoiden mukaan alkoholi voi todellakin auttaa nukahtamaan, mutta uni ei ole yhtä pitkäkestoista tai virkistävää kuin selvin päin nukkuminen.

Jos sinulla ei ole huomenna tenttiä ja asut hiljaisella seudulla, käytä mitä tahansa tekosyytä, jotta pääset tänään aikaisin yöpuulle. Kunnon yöunien jälkeen heräät aamulla levänneenä ja saat hyvän startin uuteen päivään!

Lue lisää

Kuinka selvitä päivästä huonojen yöunien jälkeen?

7 tapaa saada paremmat yöunet

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta