Previous slide
Next slide

Muista juoda! Kuinka saada riittävästi nesteytystä?

nesteytys
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samantha Rideout
Nuorempiin ihmisiin verrattuna vanhusten täytyy olla erityisen tarkkana siitä, että he saavat tarpeeksi nesteitä. Iän myötä jano, joka on kehon sisäinen hälytysjärjestelmä nestehukkaa vastaan, ei ole enää niin helposti huomattava tai luotettava.

Vanhemmilla ihmisillä on usein myös vaatimaton ruokahalu, mikä tarkoittaa sitä, että he saavat vähemmän nesteitä ruuasta. Sen lisäksi heikentyneen munuaisten toiminnan vuoksi heidän elimistönsä eivät varastoi saatua nestettä kovin hyvin.

Se nesteen määrä, jota tarvitsemme tunteaksemme olomme hyväksi, riippuu useista muuttujista, kuten ilmastosta, fyysisen aktiivisuuden tasosta ja fysiologiasta.

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston antaman karkean arvion mukaan naisten päivittäinen nestetarve on kaksi litraa, ja miesten 2,5 litraa. Lukemat sisältävät ruoan sisältämän kosteuden, mikä kattaa noin viidenneksen ihmisen keskimääräisestä nesteensaannista – enemmän henkilöillä, jotka syövät paljon hedelmiä ja kasviksia.

Pidä mielessä, että tarvitset lisänesteytystä, jos harrastat liikuntaa, jos ilma on kuuma, tai jos oleskelet lämmitetyissä sisätiloissa, sillä silloin kosteutta voi haihtua enemmän ihon kautta.

Jos sinusta ei ole miellyttävää juoda paljoa kerralla, kokeile sen sijaan lisätä juontikertojen määrää. Vaihtele nesteiden lähdettä, jos se auttaa saamaan niitä tarpeeksi; veden lisäksi voit kokeilla muita nesteitä, kuten keittoa, maitoa ja mehua. Jopa kahvi ja tee voivat auttaa, huolimatta kofeiinin lievästä nestettä poistavasta vaikutuksesta – juomista saa joka tapauksessa enemmän nestettä kuin mitä ne poistavat.

Jos virtsasi on tummaa tai siinä on erityisen voimakas haju, et ehkä saa tarpeeksi nesteitä. Muita varhaisen nestehukan oireita ovat kuiva suu, päänsäryt, huimaus, väsymys ja ärtyneisyys. Jos nestehukka jätetään huomioimatta, se voi aiheuttaa sydämen tykytystä, sekavuutta tai tajunnan menetystä, ja siitä kärsivät voivat tarvita lääkärin antamaa suonensisäistä nesteytystä.

Jokapäiväisessä elämässä lievempi, hetkellinen nestehukka on tavallista.

Kuitenkin, kun ”lievä nestehukka on kroonista, sillä voi olla haitallisia vaikutuksia, erityisesti munuaiskivien muodostumista”, sanoo Euroopan nesteytysinstituutin EHI:n tiedeneuvoston puheenjohtaja Ron Maughan.

Jos epäilet, että liian vähäinen nesteytys saa olosi nuutuneeksi, on hoito yksinkertaista: juo enemmän.

Julkaistu alunperin Valitut Palat -lehdessä kesäkuussa 2016.

Lue lisää: 

Kuinka paljon vettä pitäisi oikeasti juoda?

36 yleistä totuutta, jotka ovatkin tarua

6 pientä merkkiä siitä, että auringossa palaminen onkin auringonpistos