Previous slide
Next slide

Näiden vaivojen riski kasvaa iän myötä: tendinopatia ja bursiitti

bursiitti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: SAMANTHA RIDEOUT
Kuinka tunnistaa – ja hoitaa – nämä ikävät vaivat.

Jos ihmisen keho olisi kuin sätkynukke, jänteet olisivat sen narut. Jänteet ovat nauhamaisia rakenteita, jotka yhdistävät lihakset luihin ja mahdollistavat liikkumisen lihasten supistuessa. Kipeitä jänteitä kutsutaan joskus tendiniitiksi, joka tarkalleen ottaen tarkoittaa jännetulehdusta.

Kaikista tavallisin jänneongelma ei kuitenkaan aiheudu pelkästä tulehduksesta, vaan se on liikakäytöstä johtuva vamma, johon liittyy kudoksen rappeumaa ja nesteen kerääntymisestä johtuvaa turvotusta. Oikea kliininen termi vaivalle on tendinopatia.

Jänteiden lähellä sijaitsevat myös limapussit, tyynymäiset, nestetäytteiset pussukat, jotka mahdollistavat pehmeän liikkeen kohdissa, joissa jänteet ja muut liikkuvat osat hankautuisivat muuten luita vasten. Limapussin tulehdus tunnetaan myös nimellä bursiitti, ja se voi tuntua samalta kuin tendinopatia, koska oireina ovat samat paikalliskipu ja turvotus. Jännevaivat tuottavat kipua yleensä vain liikkeessä, kun taas bursiitti voi olla kipeä myös levossa.

Näistä vaivoista voi kärsiä kuka tahansa, mutta niiden riski kasvaa iän myötä. Sekä bursiitin että tendinopatian yleisin aiheuttaja on toistuva rasitus. Ne voi saada aikaan huono asento, tuntikausien lapiointi tai ratin puristaminen autoa ajaessa. Ihmiset, jotka toistavat samoja liikkeitä jatkuvasti – muusikot, puutarhurit, golfaajat – ovat riskiryhmässä. Jos vaivan aiheuttaa työ tai harrastus, toimintaterapeutti voi ehdottaa työkalujen, työtilan tai vartalon asennon muutosta.

Vaivat ilmenevät useimmiten olkapäissä, kyynärpäissä, lantiossa, polvissa ja nilkoissa. Toisin kuin niveltulehdus, tendinopatia ja bursiitti voivat suurimmassa osassa tapauksista lopulta parantua.

Nopeuttaaksesi paranemista sinun tulisi ”rajata kipeän alueen käyttöä sille tasolle, joka ei ärsytä jännettä liikaa”, sanoo Ison-Britannian fysioterapeuttien ammattiliiton jäsen tohtori Seth O’Neill. ”Täydellinen lepo ei kuitenkaan ole paras hoito, sillä lihasten tapaan jänteet surkastuvat, jos niitä lepuuttaa liikaa.”

Hyvä perussääntö on: jos liike aiheuttaa pitkittynyttä kipua ja turvotusta, vähennä sitä, kunnes kipu on siedettävää. Voit myös pitää kipeän kohdan päällä kylmää säännöllisin väliajoin ensimmäisten päivien aikana ja ottaa tulehduskipulääkkeitä kuten aspiriinia tai ibuprofeenia.

Jos kipu ei mene ohi kuukaudessa, käy lääkärissä. Pitkäaikainen tendinopatia tai bursiitti voi vaatia fysioterapiaa, apuvälineitä kuten kävelykepin, tuen tai lastan, tai vakavimmissa tapauksissa leikkaushoitoa.

Lue lisää: 

10 erilaista niveltulehdusta ja niiden erot

Näin pääset nivelkivusta

Letkeyttä lonkkiin