Previous slide
Next slide

Näillä konsteilla voit päästää eroon peräpukamista!

peräpukamat
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta

Peräpukamat on yksi kaikkein harmillisimmista vaivoista. Asiaa ei lainkaan paranna se, että monet eivät kehtaa puhua ongelmasta, ja jopa lääkärille puhuminen tuntuu vaikealta. Peräaukon alueen laskimoiden kivulias turpoaminen voi johtua monista syistä. Yleinen aiheuttaja on ummetus ja ulosteiden kuivuus. Ongelma voi johtua myös pitkäaikaisesta istumisesta tai seisomisesta, ponnistelusta ulostaessa, esimerkiksi lukemaan unohtumisesta ”istunnolla” tai kuidun puutteesta ruokavaliossa. Onneksi moni ruokokomerosta löytyvä parannuskeino on varsin tehokas, ja niiden avulla voi välttyä rajummilta lääketieteellisiltä hoidoilta.

Peräpukamat & kotikonstit

Aloe vera
Kamomillatee
Kuivatut hedelmät
Kylpysuolat
Laventelin eteerinen öljy
Musta tee
Omenasiiderietikka
Taikapähkinä

Ennen kaikkea

Painonpudotus, veden juomisen lisääminen, kuidun lisääminen ruokavalioon ja kuivattujen viikunoiden, luumujen ja taatelien
syöminen voivat helpottaa tai jopa ehkäistä peräpukamia. Sen lisäksi kannattaa ottaa vaari näistä kikoista:

  • Käytä puuvillaisia alushousuja ja vältä tekokuitua
  • Älä raavi kutiavia peräpukamia.
  • Ota kahdesti päivässä 10-15 minuutin istumakylpy.
  • Älä vietä pytyllä liikaa aikaa, eli älä jää lukemaan wc:hen.
  • Älä ponnistele väkisin ulostaessasi.
  • Puhdista peppu kosteuspyyhkeellä tai käsisuihkulla aina ulostamisen jälkeen. Taputtele kuivaksi.

Toimivat kotikonstit

Tee taikoja Taikapähkinä on luonnollinen tulehdusta hillitsevä aines, joka supistaa turvonneita laskimoita ja voi tuoda nopean helpotuksen. Viilennä taikapähkinäöljypulloa jääkaapissa 15 minuutin ajan, kastele pumpulituppo öljyllä ja paina tuppo peräpukamien päälle. Yöllä voit sujauttaa öljyllä kastellun pumpulitupon kipeään kohtaan ja pukeutua puuvillaisiin alushousuihin. Kipu ja kutina lievittyvät, niin että on helpompi nukkua.

Taputtele etikalla Omenasiiderietikka helpottaa turvotusta ja rauhoittaa ärtyneitä peräpukamia. Pyyhi peräaukon alue etikkaan kastetulla pumpulitupolla. Jos aine kirvelee, voit tehdä laimennetun seoksen, jossa on puolet vettä ja puolet omenasiiderietikkaa.

Levitä aaloeta Rauhoittava ja parantava aaloe on erinomainen peräpukamalääke. Katkaise kasvista lehti, ota geeliä pumpulituppoon ja levitä kipeään kohtaan.

Teetä kipuun Aseta lämmin, märkä teepussi mustaa teetä kivuliaiden pukamien päälle. Sen voi tehdä vaikka pytyllä istuessa. Lämpö rauhoittaa, ja mustan teen tanniinihappo laskee turvotusta ja supistaa verisuonia, jolloin verenvuoto tyrehtyy. Voit käyttää myös kamomillateepussia, sillä kamomilla rauhoittaa ärtynyttä kudosta.

Lääkäriin

Peräpukamadiagnoosia ei pidä tehdä itse, sillä itse ei voi nähdä, mistä oikeasti on kyse. Siksi kannattaa käydä lääkärissä. Kova kipu voi olla merkki peräpukaman tromboosista, jossa laskimosuoni on revennyt tai pukamaan on muodostunut verihyytymä. Jos hoitoon hakeudutaan vuorokauden kuluessa, hyytymä voidaan poistaa paikallispuudutuksessa. Verenvuoto peräsuolesta voi olla merkki jostakin vakavammasta, jopa paksusuolen syövästä.

Itse tehdyt pukamahauteet

Nämä rauhoittavat ja viilentävät hauteet toimivat yhtä hyvin kuin ostetutkin konstit ja tuoksuvat lisäksi ihanalta.

0,5 desilitraa taikapähkinävettä
10 pisaraa laventelin eteeristä öljyä
2 ruokalusikallista aloe vera –geeliä suoraan katkaistusta aaloen lehdestä

1 Sekoita kaikki aineet matalassa, laajasuisessa purkissa, jonka saa suljettua tiiviisti. Kastele vanulappuja seoksessa ja viilennä jääkaapissa ainakin tunnin ajan.
2 Paina viilentävä lappu kipeään kohtaan tarpeen mukaan ja aina ulostamisen jälkeen. Aine säilyy jääkaapissa monta päivää.

Lue lisää: 

Näin tulkitset kehon antamia vihjeitä sairauksiin liittyen 

Näin ehkäiset ja hoidat pukamia

Vatsakivut – milloin syytä huolestua