Previous slide
Next slide

Näin hoidat aikuisiän aknea!

aikuisiän akne
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samatha Rideout
Akne voi puhjeta yllättäen. Seuraavassa muutamia hoito-ohjeita.

Taistelu aknea vastaan ei välttämättä ole ohi, vaikka olisitkin jo ohittanut teinivuotesi. Vaikka nuoret ovatkin tunnetusti suurin aknesta kärsivä ryhmä, joitakin ihmisiä se kiusaa vuosikymmenten ajan. On myös mahdollista, että ongelmat – ihohuokosten tukkeutuminen rasvalla, kuolleella iholla ja bakteereilla – ilmaantuvatkin ensimmäistä kertaa vasta aikuisena.

Aikuisiän aknen aiheuttaa usein monien tekijöiden yhteisvaikutus. Naisilla yksi tekijä voi olla hormonitasojen vaihtelu kuukautisten, raskauden tai vaihdevuosien aikana. Molemmilla sukupuolilla vaikutuksensa on myös perinnöllisellä taipumuksella: kahdella kolmesta aikuisesta aknepotilaasta on lähisuvussaan vähintään yksi samasta ongelmasta kärsivä henkilö.

Tietyt hius- tai ihonhoitotuotteet voivat tukkia ihohuokosia, joten aknelle alttiiden henkilöiden kannattaa suosia tuotteita, joissa on merkintä ’ei tuki ihohuokosia’ tai ’sopii akne-iholle’. Uskomuksista huolimatta ruokavalion yhteyttä akneen ei ole todistettu. Aknen laukaisijana voi kuitenkin olla tiettyjen lääkkeiden kuten kortikosteroidien tai litiumin käyttö tai stressiperäinen tulehdus.

”Aikuisiän aknea on nykyisin enemmän kuin ennen”, sanoo eurooppalaisen iho- ja sukupuolitautien tutkimusjärjestön EADV:n jäsen, tohtori Françoise Poot. ”Emme ole varmoja miksi, mutta pidämme syynä ennen kaikkea lisääntynyttä stressiä ja väsymystä.”

Nuoruusiän akneen verrattuna aikuisiän muoto on yleensä lievempi, mutta sitkeämpi, varsinkin, jos ihon mikrobit ovat edellisen aknevaiheen jäljiltä vastustuskykyisempiä hoidolle. Ihotautilääkärit voivat määrätä potilaille antiseptistä ja tulehdusta hillitsevää bentsoyyliperoksidia tai ihohuokosten tukkeutumista estävää A-vitamiinijohdannaista retinoidia sisältäviä voiteita, tai liiallista bakteerikasvustoa tuhoavia antibiootteja.

Monet yleisesti aknen hoidossa käytettävät voiteet ja pillerit aiheuttavat aluksi kuivuutta, hilseilyä, punoitusta ja oireiden pahenemista. Lääkkeen vaikutusta odotellessa akneihoa ei pidä puristella tai hangata voimakkaasti, sillä se voi aiheuttaa arpeutumista. Iho tulisi pestä hellävaraisesti. Jos tavallisimmat hoidot eivät tehoa, lääkäri voi auttaa potilasta löytämään muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi suun kautta otettavia ehkäisypillereitä voidaan naisilla käyttää ihon liikarasvaisuutta aiheuttavien hormonien tason laskemiseen.

Aikuisiän aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä, mutta ammattilaisten avulla se voidaan saada kuriin lähes kaikissa tapauksissa.

Lue lisää:

Vyöruusu vaatii pikaisen hoidon

7 asiaa, jotka keholle tapahtuvat eron jälkeen

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta