Previous slide
Next slide

Näin hoidat ja ehkäiset virtsainfektiota!

virtsatientulehdus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samatha Rideout
Ihmiskehon rakenteesta johtuen virtsatiet ovat bakteeritulehdusten yleisin esiintymispaikka. Jopa puolet naisista sairastaa virtsatietulehduksen ainakin kerran elämässään, ja miehillä vastaava luku on 12 prosenttia. Eroa selittää se, että bakteereilla on lyhyempi matka naisen virtsaputkeen peräaukosta, jossa niitä esiintyy ulosteessa.

Vastoin yleistä luuloa molempien sukupuolten virtsatietulehdusriski kasvaa iän myötä. Yli 50-vuotiailla miehillä on usein suurentunut eturauhanen, joka voi tukkia virtsatien ja virtsaa voi jäädä rakkoon niin pitkäksi aikaa, että bakteerit ehtivät lisääntyä. Naisilla taas vähenee estrogeenin tuotanto, joka vahvistaa virtsatietä suojaavaa limakalvoa.

”Vaihdevuosien jälkeen naisen vaginan estrogeenitasoa voidaan nostaa kapseleilla tai voiteilla”, sanoo tohtori Suzanne E. Geerlings, tartuntatauteihin erikoistunut lääkäri Amsterdamin Akateemisesta lääketieteen keskuksesta.

Virtsatietulehdus  – tyypilliset oireet

Virtsatietulehduksen tyypillisiä oireita ovat tiheä ja voimakas virtsaamistarve, kipu lantion seudulla ja polttelu virtsatessa, mutta iäkkäillä henkilöillä on usein bakteereja virtsateissään vaikka näitä oireita ei olisikaan. Se ei ole välttämättä ongelma, sillä mikrobit eivät yleensä vahingoita oireettomia potilaita.

Euroopan urologiliiton virallisten ohjeiden mukaan antibiootteja tulee käyttää vain jos tulehdus aiheuttaa potilaalle vaivoja – muuten niitä ei tulisi antaa, koska antibioottien liikakäyttö lisää niille vastustuskykyisten ”superbakteerien” esiintymistä. (Poikkeuksia tehdään, kun potilas on vaarassa saada munuaistulehduksen tai jonkin muun komplikaation.)

Joskus oireeton tulehdus voi aiheuttaa sekavuutta tai harhaisuutta. Jos niitä ilmenee äkillisesti, on hakeuduttava lääkärille, joka voi hoitaa oireita ja selvittää, onko niiden syynä virtsatietulehdus.

Toistuvat tulehdukset eivät ole harvinaisia, mutta runsas nesteen nauttiminen voi vähentää niiden esiintymistä. Karpalomehu on suosittu kotikonsti. Karpaloissa on A-tyypin proantosyanidiineja, flavonoideja, jotka voivat estää bakteereja tarttumasta virtsarakon seinämiin. Niiden tehosta tulehdusten hoidossa ja ehkäisyssä ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä. Mehun juomisesta ei ole haittaa, mutta se ei välttämättä auta enempää kuin mikään muukaan juoma.

Lue lisää:

Näin pääset eroon munuaiskivestä

9 virtsainfektion oiretta, jotka kaikkien tulisi tietää

18 kysymystä, joita et kehtaa kysyä gynekologiltasi