Previous slide
Next slide

Näin hoidat kihtiä!

kihti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samatha Rideout
Kihti on tietyntyyppinen niveltulehdus, joka ilmenee voimakkaina, polttelevina kipukohtauksina ja turvotuksena. Siitä kärsii noin 2,5 prosenttia aikuisista eurooppalaisista, mutta kaikilla yleislääkäreillä ei ole siitä ajantasaista tietoa.

”Vain 30–50 prosenttia potilaista hoidetaan asianmukaisesti”, sanoo European League Against Rheumatism –reumajärjestön viimeisimpien kihtihoitosuositusten pääkirjoittaja, tohtori Pascal Richette. 

Kihtiä aiheuttaa virtsahappo, jota muodostuu elimistön pilkkoessa puriineja, soluistamme ja ruoasta löytyviä orgaanisia yhdisteitä. Normaalisti virtsahappo poistuu elimistöstä virtsan mukana. Kun sitä on liikaa, se voi muodostaa teräviä kiteitä, jotka kiinnittyvät niveleen, yleisimmin ukkovarpaan tyveen.

Jos suvussa esiintyy kihtiä, todennäköisyys sairastua siihen on suurempi. Myös korkea verenpaine, munuaistauti, runsas alkoholinkäyttö, rasvainen ruokavalio sekä nesteenpoistolääkkeet lisäävät riskiä.

Jotkut ruoat sisältävät enemmän puriineja kuin toiset. Jos sinulla on useita kihdin riskitekijöitä, tai jos jo sairastat kihtiä, nauti hillitysti lihaa ja alkoholia, erityisesti olutta. Niiden sijaan kannattaa suosia vähärasvaisia maitotuotteita. Niitä sisältävä ruokavalio voi jopa parantaa kihtiä. 

Uusi tutkimus on osoittanut, että myös runsaasta veden juomisesta ja sokeripitoisten juomien vähentämisestä voi olla apua.

Vaikka ruokavaliolla voidaan estää kihtiä tai vähentää sen aiheuttamien kipukohtauksien määrää, jo alkanutta kipua ja tulehdusta voidaan helpottaa vain lääkkeillä, kuten tulehduskipulääkkeillä, kortikosteroideilla tai kolkisiinilla. Ajoissa aloitettu lääkitys voi parantaa oloa jo muutamassa päivässä.

Myös virtsahapon määrän vähentämiseksi elimistöstä on saatavilla lääkkeitä, muun muassa ksantiinioksidaasin estäjiä sekä urikosuurisia valmisteita. Niillä voi kuitenkin olla sivuvaikutuksia, kuten ihottumaa ja vatsavaivoja. Hyvin pieni osa potilaista voi mahdollisesti saada jopa hengenvaarallisen allergisen reaktion, joten hoito tulisi aloittaa hyvin pienellä annoksella.

Lääkkeiden hyvänä puolena on se, että ne auttavat vähentämään kohtauksia ja voivat parantaa kihdin kokonaan. 

”Virtsahapon määrän vähentäminen mahdollistaa kiteiden liukenemisen”,  tohtori Richette sanoo. ”Kun kiteet on saatu häviämään, potilas ei saa enää kipukohtauksia. Se kuitenkin edellyttää, että potilas syö lääkettä lopun elämäänsä. Muuten uusia kiteitä voi alkaa muodostua.” 

Jos potilas kärsii toistuvista kipukohtauksista, lääkäri suosittelee luultavasti virtsahapon määrän laskemista, koska toistuvat kohtaukset ovat vaarallisia nivelille. Kihtipotilaiden täytyy pohtia, ovatko lääkkeiden hyödyt suuremmat kuin haitat. Viimeaikaisten tutkimustulosten mukaan liiallinen virtsahapon määrä on haitallista myös sydämelle, verisuonille ja munuaisille, joten lääkkeistä voi olla hyötyä nivelten lisäksi muuallakin elimistössä.

Lue lisää:

Näin pääset nivelkivusta 

Näiden vaivojen riski kasvaa iän myötä: tendinopatia ja bursiitti 

10 erilaista niveltulehdusta ja niiden erot