Previous slide
Next slide

Näin pysäytät nenäverenvuodon kotikonsteilla

nenäverenvuoto
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Jos kasvoillesi alkaa äkkiä valua (tai edes tihkua) verta, päivä voi todella olla pilalla, vaatteista puhumattakaan.

Nenäverenvuoto voi syntyä lähes tyhjästä, esimerkiksi jos nenää raaputtaessa kynsi puhkaisee vahingossa verisuonen. Useammin syynä on kuitenkin isku nenään urheilukentällä. Oli syy mikä tahansa, hätäily ei kannata. Jos pitää päänsä kylmänä, nenäverenvuodon voi yleensä pysäyttää muutamassa minuutissa.

Näillä keinoin voit ennaltaehkäistä nenäverenvuotoa

Joskus nenä alkaa vuotaa verta, kun kuiva ilma – varsinkin talvella – kuivattaa nenäontelon ja tekee siitä alttiimman verenvuodolle. Sen vuoksi kannattaa nukkuessa käyttää ilmankostutinta aina, kun lämmitys on päällä, etenkin jos on taipumusta nenäverenvuotoihin. Jos saa nenäverenvuodon, kannattaa ensin kokeilla näitä keinoja:

  • Istu selkä suorana ja nojaudu eteenpäin niin, että nenän verisuoniin ei kohdistu painetta.
  • Paina peukalolla ja etusormella sieraimet lujasti yhteen ja pidä kiinni 5–10 minuuttia.
  • Kun verenvuoto on hallinnassa, älä kaiva nenää äläkä niistä. Älä myöskään kumarru alaspäin useaan tuntiin. Pidä pää sydämen tason yläpuolella estääksesi verenvuodon uusiutumisen.
  • Jos verenvuoto kuitenkin alkaa uudestaan, niistä voimakkaasti. Se puhdistaa verihyytymät nenästä. Suihkuta sitten nenään nenäsumutetta, kuten Vicks Sinexiä, joka sisältää oksimetatsoliinia. Purista sieraimet taas kiinni ja ota yhteyttä lääkäriin. Lue aina tuotteiden pakkausseloste huolellisesti ennen käyttöä äläkä koskaan käytä näitä tuotteita yli kolmen päivän ajan.

Kokeile näitä toimivia kotikonsteja nenäverenvuotoon!

NUUHKAISE CAYENNEPIPPURIA: Sitä sanotaan yhdeksi parhaista verenvuodon pysäyttäjistä, nenäverenvuoto mukaan lukien. Cayennepippuri edistää veren hyytymistä ja toimii myös kivunlievittäjänä. Myös lastenlääkärit vahvistavat, että tämä tulinen aine on erinomainen lasten nenäverenvuodon parantaja, niin hassulta kuin se saattaakin kuulostaa. Tässä suositus: sirota hyppysellinen pippuria kämmenelle ja anna lapsen vetää sitä sieraimeensa. Muista pestä kädet, ettet vahingossa hiero pippuria kenenkään silmiin.
 
RIPAUS TAIKAA:
Kasta vanutukko taikapähkinäveteen ja työnnä se varovasti vuotavaan sieraimeen. Taikapähkinä on kudoksia supistava aine, joka kuroo nenän verisuonet umpeen ja lopettaa verenvuodon.
 
E-VITAMIINI AUTTAA:  Kun nenäverenvuoto on lakannut, pistä reikä minkä tahansa kokoiseen E-vitamiinikapseliin ja purista neste ulos. Hiero sitä hyvin varovasti nenän sisäpuolelle pitääksesi sen kosteana.
 
PURISTA AALOETA : Puhtaan aaloegeelin parantava, rauhoittava ja kosteuttava voima sopii täydellisesti haavoittuneen nenän parantamiseen. Kun verenvuoto on lakannut, halkaise pieni aaloenvarsi ja kasta vanutukko geeliin. Hiero sitä hyvin varovasti sieraimen sisäpintaan.
 
SIEMAISE ETIKKAVETTÄ:  Vanhaan amishien kikkaan nenäverenvuodon lopettamiseksi tarvitaan kaksi ruokalusikallista omenasiiderietikkaa sekoitettuna pieneen lasilliseen vettä. Tämän parannuskeinon ystävien mukaan se ei koskaan petä.
 
KYLMÄÄ PÄÄLLE:  Pistä jääkuutio suuhusi ja paina sitä kielellä kitalaen takaosaa vasten tai paina jääkylmä märkä pyyhe niskaan 5 minuutiksi. Kylmä supistaa verisuonia ja lopettaa vuodon.
 
JUO TARPEEKSI Estä ongelmien uusiutuminen pitämällä limakalvot kosteina. Juo kahdeksaan lasillista vettä joka päivä. Juo enemmän, jos virtsasi on tummaa, mikä voi olla merkki nestevajauksesta.
 
VOITELE SIERAIMET:  Erityisen kuivina päivinä taputtele sierainten sisäpintaan hieman vaseliinia tai jopa oliiviöljyä pitääksesi ne kosteina.

Milloin on syytä lähteä lääkäriin?

Nenäverenvuoto on useimmiten harmiton. Näissä tapauksissa kannattaa kuitenkin hakeutua ensiapuun:

  • Nenäverenvuoto johtuu kaatumisesta tai iskusta päähän tai nenään. Nenä voi olla murtunut tai olet voinut saada päävamman.
  • Nenäverenvuoto ei lakkaa 20 minuutissa tai on hyvin runsasta.
  • Näkökenttäsi hämärtyy tai sinulla on ankaraa kipua toisessa silmässä tai sen ympärillä.
  • Ota yhteyttä lääkäriin myös, jos nenäverenvuoto toistuu usein. Se voi liittyä infektioon tai jopa kasvaimeen. Syyllinen voi olla myös verenohennuslääke, kuten aspiriini, varfariini tai klopidogreeli

Lue lisää:

Kokeile näitä kotikonsteja syylien poistamiseen

Ei-allergisen nuhan hoito

Kotikonsteilla terveeksi -kirja