Previous slide
Next slide

Näin suojelet eturauhasta!

eturauhanen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Mark Witten
Nopea hoito, jolla on vähemmän sivuvaikutuksia, tarjoaa uutta toivoa.

Miehille, joilla on todettu eturauhasen suurentuma, on nyt hyviä uutisia: Ison-Britannian terveysviranomaiset hyväksyivät vuonna 2018 ensimmäisen kerran käyttöön vesihöyryyn perustuvan hoitomuodon. Viisitoista minuuttia kestävän, minimaalisesti kajoavan toimenpiteen on nyt osoitettu vähentävän harmillisia oireita vähintään 90 prosentissa tapauksista.

Paikallispuudutuksessa tehtävän toimenpiteen aikana virtsaputkeen viedään ohut putki, ja sen kautta eturauhaseen ohjataan pienellä neulalla yhdeksän sekunnin höyrysuihkuja, jotka tuhoavat eturauhasen liiallista kudosta. Toimenpiteen jälkeen potilaiden oireet, kuten yöllinen virtsaamistarve, vähentyvät tai katoavat kokonaan – eikä heidän tarvitse jäädä sairaalaan edes yöksi.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu eli prostatahyperplasia on lääketieteellinen nimi sellaiselle eturauhasen suurentumiselle, johon ei liity syöpää. Se koskettaa noin puolta yli 50-vuotiaista miehistä, ja 90 prosenttia kaikista miehistä jossain elämän vaiheessa. Vaivasta kärsivillä miehillä on tihentyneen virtsaamistarpeen lisäksi usein vaikeuksia aloittaa virtsaamista, heikko tai katkeileva virtsasuihku tai kyvyttömyyttä tyhjentää rakko. Äärimmäisissä tapauksissa he eivät pysty virtsaamaan ollenkaan,
mikä aiheuttaa toksiinien kerääntymistä elimistöön ja voi johtaa vakaviin munuaisongelmiin.

Vaikka eturauhasen suurentumisen syytä ei tunnetakaan täysin, tutkimusten mukaan se voi johtua hormonitasapainon muutoksesta miesten ikääntyessä. Kun saksanpähkinän kokoinen rauhanen kasvaa, se alkaa painaa virtsaputkea ja estää virtsan virtausta.

Eturauhanen – oireet kuriin vain elintapojen muutoksilla?

Kaikkien oireita saavien miesten tulisi käydä lääkärillä, mutta erityisen tärkeää se on alle 40-vuotiailla. Ennen sitä oireiden syy voi olla vakavampi: virtsaputken ahtauma, eturauhasen tulehdus tai eturauhassyöpä.

Vasta ilmestyneet tai lievät oireet voidaan joskus saada kuriin pelkillä elintapojen muutoksilla. Kannattaa rajoittaa kofeiinin ja alkoholin kulutusta eikä juoda nesteitä kahteen tuntiin ennen nukkumaan menoa. Kannattaa myös välttää hengitysteitä avaavien lääkkeiden ja antihistamiinien käyttöä, sillä ne supistavat virtsaputkea.

“Noudata terveellistä ruokavaliota ja liiku”, sanoo Charles Tapping, isobritannialaisen Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust -koulutusjärjestön interventionaalisen radiologian erikoislääkäri. ”Liikalihavuus yhdistetään suurentuneeseen eturauhaseen, ja liikkumattomuus aiheuttaa virtsaretentiota.” Hän suosittelee myös käymään vessassa heti, kun hätä tulee ja kokeilemaan ”kaksoistyhjennystä”: virtsaa, odota 30 sekuntia, ja virtsaa sitten uudelleen tyhjentääksesi rakon kokonaan.

Myös lääkkeet voivat lieventää oireita ja estää liikakasvua pahenemasta. ”Jotkut määräämämme lääkkeet saavat eturauhasen lihakset rentoutumaan, jolloin virtsa pääsee virtaamaan rauhasen läpi vapaammin”, sanoo Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust -koulutusjärjestön urologian erikoislääkäri Nadir Osman. ”Toiset lääkkeet kutistavat eturauhasta.”

Jos lääkkeet eivät auta, tai jos ne aiheuttavat huimausta tai ongelmia seksuaalisessa kyvykkyydessä, kannattaa tiedustella vesihöyryhoitoa tai muita vain vähän kajoavia toimenpiteitä. Esimerkiksi eturauhasen verisuonten tukkimishoidossa (embolisaatio) eturauhasen valtimoon syötetään pienen pieniä, synteettisiä helmiä, jotka estävät veren virtausta eturauhaseen. Toisenlaisessa hoitomuodossa eturauhasta nostetaan sivummalle pienillä implanteilla, jotta se ei painaisi virtsaputkea.

Jotkut potilaat, joiden oireet ovat keskivaikeita tai vaikeita, voivat tarvita leikkaushoitoa. Yleisin toimenpide on eturauhasen höyläys, jossa lääkäri poistaa osan eturauhasen kudoksesta. Vaikka toimenpiteeseen liittyy impotenssin, infektioiden, verenvuodon ja inkontinenssin riskejä, 75 prosenttia miehistä kokee enää lieviä oireita yhdeksän kuukautta leikkauksen jälkeen, ja se voi hoitaa suurentuneen eturauhasen aiheuttamat ongelmat pysyvästi.

Lue lisää: 

Virtsatietulehdukset saattavat yleistyä keski-iässä

Neljä syöpäseulonta-tutkimusta, joita saatat tarvita

Eturauhassyöpä ja hoitomenetelmät