Previous slide
Next slide

Näin vaikku vaikuttaa korviisi

korva
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samantha Rideout
Vaikka vaikku ei ehkä ole yksi kehosi viehättävimmistä ominaisuuksista, se (lääketieteellinen termi: korvakäytävän vahatulppa) on yksi korvan luonnollisista suojakeinoista.

Korvakäytävissä olevista rauhasista erittyvä korvavaha puhdistaa ja suojelee keräämällä sisään pyrkivää likaa ja tomua, sekä ehkäisee bakteerien kasvamista. Puremis- ja puhumisliikkeet auttavat vanhempaa vahaa poistumaan korvasta. Mukanaan se vie bakteereita ja muita vieraita hiukkasia, ja tekee samalla tilaa uudelle vahalle.

Tavallisesti kunnollisessa korvavahan hoitamisessa tärkeintä on se, että prosessi voi tapahtua luonnollisesti. Jos korvassa on silmin havaittavaa vahaa, sen voi pyyhkiä hellästi pois pyyhkeellä. 

Sitä ei kuitenkaan pitäisi yrittää poistaa korvan sisältä. Älä siis lankea tiettyjen pumpulitikkujen pitkänomaiselle muodon pauloihin, sillä ”jos laitat korvaasi jotain, saatat työntää vahan syvemmälle korvaasi, tai pahimmassa tapauksessa vaurioittaa sen herkkää ihoa,” sanoo tri Shakeel Saeed, otologian ja neuro-otologian professori Lontoon University Collegen korvainstituutista Isosta-Britanniasta. Saatat jopa puhkaista tärykalvosi tai nyrjäyttää sisäkorvasi luut.

Vaha voi tukkia korvakanavasi, jos korvasi rauhaset erittävät liikaa vahaa (joillain niin vain tapahtuu), jos elimistösi ei onnistu puhdistamaan vahaa tehokkaasti, tai jos työnnät sen syvemmälle harkitsemattoman puhdistusyrityksen aikana. Tukoksen oireisiin voi kuulua korvasärkyä, tinnitusta, kuulon alenemista, huimausta tai jopa yskimistä, sillä liiallinen vaha voi työntyä hermoja vasten ja aiheuttaa yskimisrefleksin.

Lääkäri voi ammattivälineillään ja -tekniikoillaan onnistua poistossa paljon turvallisemmin kuin sinä itse. Lääkärin luona kannattaa käydä myös toisesta syystä: Oireiden takana ei ehkä olekaan korvavaha, vaan tulehdus, ikään liittyvä kuulon heikentyminen, paineenvaihtelun aiheuttama vamma tai jokin monista muista vaivoista.

Jos korvavahatukoksia ilmaantuu usein, lääkäri saattaa suositella säännöllistä puhdistusta tai vahaa pehmentävien tippojen käyttöä. 

Saatavilla on reseptivapaita seoksia, mutta mineraaliöljy tai oliiviöljy voivat myös tepsiä. Jos kuulolaite pahentaa toistuvaa vaivaasi, voit Saeedin mukaan ”yrittää helpottaa sitä ottamalla sen pois noin tunnin ajaksi useita kertoja päivässä.”

Lue lisää: 

Korvissa soi

Huimaus hallintaan

6 kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät helposti huomaamatta