Previous slide
Next slide

Näin voit ehkäistä selkäkipuja

selkäkipu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: E. R. King
Kipu alaselässä on yksi maailman yleisimmistä terveysongelmista.

Onko alaselkäsi kipeä? Et ole yksin. Alaselän kivut ovat kaikkein yleisin elämänlaatua alentava vaiva maailmassa, osoittaa tutkimus, jossa analysoitiin 291 erilaista sairautta.

Jopa joka kymmenes ihminen ikään, sukupuoleen ja ammattiin katsomatta kärsii alaselän kivuista, kertoo Global Burden of Disease 2010 -niminen tutkimus. ”Lähes jokainen kärsii alaselän kivuista jossain vaiheessa elämää”, kertoo tutkija Damian Hoy australialaisen Queenslandin yliopiston kansanterveystieteen laitokselta, jossa tutkimus tehtiin. ”Se vaikuttaa suoraan lähes kaikkiin meihin ja epäsuorasti todennäköisesti jokaiseen ihmiseen maailmassa.”

Miten?

”Selkäkipu, joka voi aiheuttaa myös jalkojen kipua tai puutumista, saattaa hidastaa tai estää työntekoa tai estää osallistumisen harrastuksiin perheen ja ystävien kanssa. Tätä kautta ongelma vaikuttaa hyvin suureen määrään ihmisiä ja pian myös useampiin kehittyvien maiden kansalaisiin, kun heidän elintasonsa nousee”, Hoy sanoo. ”Ongelman ennustetaan kasvavan huomattavasti tulevina vuosikymmeninä, ja sillä on vakavia vaikutuksia terveydenhoitojärjestelmiin, talouteen ja ihmisten toimentuloon ”, Hoy sanoo.

On tärkeää tunnistaa ongelma ja rahoittaa sellaista tutkimusta, jolla etsitään tehokkaita tapoja selkäkipujen ehkäisemiseen ja hoitamiseen.

”Kehittyvissä maissa on todennäköisesti erittäin tärkeää keskittyä liikunnan lisäämiseen ja ylipainon vähentämiseen väestötasolla”, Hoy sanoo.

Selkäkipu – myös stressi, ahdistus ja masennus riskitekijöitä

Liikunta ja painonhallinta ovat keinoja, joilla jokainen voi ennaltaehkäistä ja helpottaa selkäkipua. Stressi, ahdistus ja masennus ovat Hoyn mukaan myös riskitekijöitä. Myös työ vaikuttaa: Selkäkipu iskee todennäköisimmin, jos työssä joutuu paljon kumartelemaan tai kiertämään vartaloaan tai jos ihminen on tyytymätön työhönsä tai sosiaalinen tukiverkko on heikko.

Lue lisää

7 hyväksi todettua tapaa päästä lihaskivuista

9 tapaa helpottaa selkäkipuja

Mitä tehdä, kun selkään sattuu?