Previous slide
Next slide

Näin voit elää 100-vuotiaaksi

miten elää 100-vuotiaaksi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Alyssa Jung
Yhdysvalloissa on nykyisin yli 72 000 satavuotiasta, mikä on 44 % enemmän kuin vuonna 2000. Näillä ohjeilla sinäkin voit saavuttaa sadan vuoden iän.

Muistat ikäsi väärin

Voisitko vaikka vannoa olevasi vasta 35- etkä 55-vuotias? Brittitutkimuksen mukaan se on vain hyvä asia. Itsensä kolmea tai useampaa vuotta todellista nuoremmaksi tuntevilla yli 65-vuotiailla koehenkilöillä oli pienempi riski kuolla seuraavan kahdeksan vuoden aikana kuin itsensä ikäisekseen tai vanhemmaksi tuntevilla. Tutkimustulokset osoittivat, että todellista ikäänsä vanhemmaksi itsensä tuntevien riski kuolla oli 41 % suurempi kuin muiden.

Olet myönteinen

Aging-nimisen ikääntymistä käsittelevän aikakauslehden tutkimukseen vuonna 2012 osallistui 243 vapaaehtoista. Tutkimus osoitti, että sataa vuotta lähestyvillä henkilöillä on tiettyjä yhteisiä luonteenpiirteitä, kuten myönteinen elämänasenne ja iloisuus. ”Sopeutumiskyky ja joustavuus auttaa ihmistä välttämään stressiä ja ahdistuneisuutta, mikä saattaa osaltaan pidentää elinikää”, sanoo lääketieteen ja filosofian tohtori sekä geriatrian ja palliatiivisen lääketieteen professori Rosanne Leipzig New Yorkissa sijaitsevan Mount Sinain yliopiston lääketieteen yksiköstä Icahnista.

Syöt kasviksia

Michiganin yliopiston tutkimukseen Yhdysvalloissa osallistui 700 seitsemänkymmentävuotiasta naista. Eniten kasviksia syövillä koehenkilöillä oli 46 % pienempi riski kuolla seuraavan viiden vuoden kuluessa kuin niillä, jotka syövät niitä vain satunnaisesti. Kasvisten syöntiä mitattiin tutkimalla verinäytteistä tiettyjen kasviperäisten yhdisteiden määrä. Japanin Okinawan asukkaat ovat elävä todiste kasvisten syömisen tärkeydestä. Okinawassa on noin 50 satavuotiasta jokaista 100 000 ihmistä kohti, kun vertailun vuoksi Yhdysvalloissa vastaava luku on 10–20. Vanhemmat okinawalaiset ovat syöneet kasvisperäistä ruokaa lähes koko ikänsä, ja melkein kaikki joko kasvattavat tai ovat kasvattaneet vihanneksia puutarhassaan. 

Pidät kalan syömisestä

Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa tehty tutkimus havaitsi, että ne vanhemmat ihmiset, joiden veressä oli eniten omega-3 rasvahappoja elivät keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin ikätoverinsa, joiden rasvahappoarvot olivat alhaisemmat. Tutkimukseen osallistuneet eivät syöneet kalaöljyä ravintolisien muodossa, vaan he vain yksinkertaisesti söivät paljon kalaa, josta saa runsaasti terveellisiä omega-3 rasvahappoja.

Syöt kuin kreikkalaiset

Välimeren maiden tyypillisen ruokavalion eli oliiviöljyn, palkokasvien, pähkinöiden, kokojyväviljan, hedelmien, vihannesten ja kalan runsaan käytön ja pitkän iän yhteys on ollut tiedossa. Harvardin yliopistossa tehty 4 600 naisen tutkimus paljastaa kuitenkin hyvään ravitsemukseen liittyvät kerrannaisvaikutukset. Naiset saivat pisteitä sen mukaan, miten hyvin he olivat noudattaneet ruokavaliota. Korkeimmat pisteet saaneilla naisilla todettiin vähiten solutason ikääntymistä.

Nukut päiväunet

Ikaria-nimisellä Välimeren pienellä saarella Kreikassa on paljon satavuotiaita. Ikarialaiset ovat tottuneet ottamaan päiväunet, ja nyt sen on todettu olevan hyväksi sydämelle. Harvardin yliopiston tutkijat seurasivat yli 23 000 ihmistä kuuden vuoden ajan. He saivat selville, että säännöllisesti puoli tuntia päivässä siestaa viettävillä oli 37 % pienempi riski kuolla sydänsairauteen kuin niillä, jotka pysyivät hereillä koko päivän. 

Jaksat juosta reippaasti

Archives of Internal Medicine -julkaisussa kerrottiin vuonna 2012 tutkimuksesta, joka vahvisti yhteyden keski-iän fyysisen kunnon ja ihmisen myöhemmän iän terveyden välillä. Tutkimuksessa todettiin, että parhaassa fyysisessä kunnossa olevilla oli muita pienempi riski sairastua 70-vuotiaana tai vanhempana Alzheimerin tautiin, joihinkin syöpätyyppeihin, sydäntauteihin ja tyypin 2 diabetekseen. Parhaassa kunnossa olevat miehet pystyivät juoksemaan mailin eli 1609 metriä kahdeksassa minuutissa ja naiset kymmenessä minuutissa. ”Koko elämänsä ajan fyysisesti aktiiviset ihmiset elävät kauemmin, oli liikunta sitten juoksemista, kävelyä tai pyöräilyä”, sanoo lääketieteen tohtori Jeremy Walston.
 

Elämälläsi on tarkoitus

Ihmiset, jotka tuntevat elämänsä olevan merkityksellistä, ovat vähemmän alttiita kuolemaan seuraavan 14 vuoden sisällä, todettiin vastikään Psychological Science -lehdessä julkaistussa artikkelissa. ”Ystävysty uusien ihmisten kanssa, aloita uusi harrastus tai vapaaehtoistyö”, tohtori Leipzig kehottaa. ”95-vuotias isosetäni työskentelee vieläkin puusepänverstaassaan lähes päivittäin”, tohtori Walston sanoo.

Olet hoikka oikeasta kohtaa

Erään tutkimuksen mukaan niiden yli 40-vuotiaiden naisten, joiden vyötärön ympärys oli 94 cm tai enemmän, eliniänodote oli viisi vuotta alhaisempi kuin naisten, joiden vyötärön ympärys oli 69 cm tai vähemmän.  Miehillä vyötärön mitta 109 cm tai enemmän johti kolme vuotta pienempään eliniänodotteeseen kuin niillä, joiden se oli 89 cm tai vähemmän. Jo viidenkin sentin hoikistuminen ja housukoon pieneneminen voi parantaa ihmisen terveyttä huomattavasti. ”Pyydän potilaitani jättämään auton kotiin ja kävelemään aina kun mahdollista”, tohtori Leipzig sanoo.

Sinulla on ihmissuhteita

Tohtori Walstonin mukaan läheiset suhteet perheeseen ja ystäviin edesauttavat aktiivista osallistumista elämään sekä terveenä vanhenemista. ”Eristäytymisellä on päinvastainen vaikutus ja se voi johtaa kroonisiin sairauksiin.” Italian pienellä Sardinian saarella on paljon yli satavuotiaita, ja siellä ihmisten välinen ystävyys on erittäin tärkeää, sanoo National Geographic -lehden tutkija Dan Buettner. ”Elämä on hyvin yhteisöllistä. Ihmiset tapaavat toisiaan päivittäin ja nauttivat toistensa seurasta. Jos joku sairastuu, naapuri tulee heti apuun”, hän kirjoitti Wall Street Journalissa julkaistussa artikkelissaan.  
 

VIIDEN SATAVUOTIAAN SUORAT SANAT

Suuret tavoitteet. ”Juokseminen sai minut taas ajattelemaan elämää auttamalla minua unohtamaan murheeni”, sanoi 104-vuotias Fauja Singh CNN-uutiskanavan haastattelussa. Tämä Intiassa syntynyt isoisoisä juoksi ensimmäisen maratoninsa 89-vuotiaana. 

Ylellisyys. ”Koskaan ei tule liian vanhaksi pukeutumaan upeisiin vaatteisiin”, sanoi 116-vuotias Susannah Mushatt, kun lääkärit yllättyivät nähdessään hänen pitsiset alusvaatteensa hänen tullessaan EKG-tutkimukseen. New Yorkissa asuva rouva Jones ostaa alusvaatteensa Bloomingdale’s-tavaratalosta, hänen sisarentyttärensä kertoi Time-lehden haastattelussa.

Tottumukset. Newyorkilainen 109-vuotias Duranord Veillard sanoo eläneensä pitkään nauttimalla kaurapuuroa aamupalaksi ja kalaa ja vihanneksia päivälliseksi. USA Today -uutiskanavan mukaan Veillard tekee vieläkin 5–7 punnerrusta joka aamu vaimonsa Jeannen katsellessa. Pariskunta on ollut naimisissa 82 vuotta.

Alkoholi (tietynlainen). USA Today -uutiskanavan mukaan Helen Wheat työskenteli poikansa viiniviljelmällä 93-vuotiaaksi asti ja sitten viinipullojen etikettien liimaajana 97-vuotiaaksi saakka. Vaikkakaan hän ei ole enää joukossamme kuoltuaan helmikuussa 114-vuotiaana, rouva Wheat väitti pitkän ikänsä salaisuuden olevan jokailtainen lasi viiniä. 

Hyväntahtoisuus. Gertrude Weaver menehtyi viime huhtikuussa 116 vuoden iässä, mutta hän jakoi neuvonsa pitkän iän saavuttamiseksi Time-lehden haastattelussa vuonna 2014: ”Kohtele ihmisiä hyvin ja ole heille yhtä kiltti kuin haluaisit heidän olevan itsellesi.”

Lue lisää
Elä yli satavuotiaaksi 
Pitkän iän salaisuudet 
Kala voi olla pitkän iän salaisuus